Nem adta fel álmát a síelés magyar magassági rekordját tartó Wetzl Péter

A tapasztalt síoktató életének több mint negyven éve szerves része a sízés, Olaszországban alig van sícentrum, ahol ne dolgozott volna. Tevei között szerepel a Himalája meghódítása.

Mindenki kezdte valahol.

Wetzl Péter tapasztalt síoktatóként magyar rekorder, ő síelt le a legmagasabbról, több mint 7500 méterről; ráadásul úgy jutott ilyen messzire ebben a sportágban, hogy még a rendszerváltás környékén indult el az úton, amikor a vasfüggöny lebontásával éppen csak kinyílt a világ előttünk.

A Börzsöny szívében, egy erdészházban született, nagyapja ugyanis erdész volt, így a hegy és az erdő neki mindig is természetes közeg volt.

„Örök élmény, amikor először csatoltam sílécet a lábamra. Akkor égett belém, hogy valójában mekkora érték a síelés – emlékezett vissza Wetzl.

Tizenhat éves voltam, egy szutykos novemberi napon az egyik haverommal felmentünk a Nagy-Hideg-hegyre, és élesen megmaradt bennem, hogy beletapostuk a nyomunkat az érintetlenségbe. Felettünk ragyogott a nap, alattunk úsztak a felhők, mi pedig beléptünk ebbe a tisztaságba. Síelni ugyan nem tudtunk, csak csúsztunk egyenesen, a végén pedig vagy megpróbáltunk farolni, vagy úgy álltunk meg, hogy elestünk – de a kaland életre szóló élmény maradt.”

Sőt annyira magával ragadta, hogy azután jóformán minden hetet a Börzsöny harmadik legmagasabb csúcsán, a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyen töltött, amelynek tetején a második világháború óta áll egy menedékház, sőt 1953-ban ott épült az ország első sífelvonója.

Wetzl Péter hamarosan a turistaház fűtője, majd főállású dolgozója lett, ami kulcsszerepet játszott a élettörténetében, ugyanis ott ismerte meg a ma már nem létező Budai Alpin Klubot, amely – nagy segítséget nyújtva – a kilencvenes éves elején beíratta egy síoktatói képzésre Ausztriában. Így szerezte meg az első síoktatói papírját.

„A síelők számára nem kizárólag a mozgás élménye jelenti a kapcsolatot ezzel a sportággal, hanem a tökéletes helyszín is.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk a közelgő síszezonról. A pekingi olimpiai előkészületek mellett olvashatnak a rekorder Wetzl Péterről, a magyar reménység Tóth Zitáról, a hazai snowboardosokról, a régi Mátráról, a balkáni lehetőségekről, a spórolási trükkökről és sok minden másról.

Így voltam vele én is – folytatta Wetzl. – Ha a síelést, mondjuk, fedett csarnokban kellene űzni, biztos nem alakult volna ki ez a kapcsolat. Maga a természet közelsége volt nagyon fontos, ami legalább annyira magával ragadt, mint maga a síelés.”

Nagy hatással voltak rá a hegyek mint a természet nagy hatású jelképei. Miután a Budai Alpin Klubbal szoros kapcsolatba került, elvégezte a szükséges képzéseket, igazolt hegymászó is lett, és mint minden hegyet szerető ember, megtalálta azt az ágát, amely a legjobban tetszett neki. A nagy sziklafalak és az alpesi sziklamászás nem igazán vonzotta, annál inkább a hófedte hegycsúcsok.

Nekem a csúcsok jelentették a kihívást, és nemcsak a feljutás – mert ha már ott vannak, és megvan hozzá a tudásom, le is kellene onnan síelni – fogalmazott. – Annak idején már sítúráztam, s amíg a kollégák a pálya minőségét figyelték, én már a pályán kívüli lehetőségeket vettem számba, hogy valahogy nyomot hagyjak az érintetlenségben.

Mindig is vonzott, sőt számomra különösen nagy értéket jelentett, hogy önerőből, külső segítség nélkül jussak fel egy csúcsra, és ugyanúgy le onnan. Ennek együttese teszi a sítúrázást, sőt annak magasabb fokozatát, a síalpinizmust annyira egyedülállóvá.”

Wetzl Péter ezt követően síoktatóként emlékezetes négy évet töltött a Magas-Tátrában, majd Olaszországba vetette a sorsa, ahol magával ragadta az olasz mentalitás, a napsütötte lejtők, így élete és munkája összefonódott az ország sícentrumaival. Bevallása szerint Ravasclettótól Sestrieréig alig akad olyan hely, ahol legalább egy szezont ne dolgozott volna végig oktatóként. És miután bejárta az ország síparadicsomait, ott ragadt az egyik leghíresebben, Cortina d’Ampezzóban, ahol az elmúlt húsz szezont töltötte.

A sportolói ambíciói persze túlmutattak az oktatáson. Az első magasabb hegy, amelyről lesíelt, az Elbrusz 5642 méteres nyugati csúcsa volt a Kaukázusban, majd szintén első magyarként az Észak-Amerikában található Denaliról siklott le. A következő lépcsőfok 2006-ban a 7546 m magas Muztág Ata volt Kínában, amivel a mai napig tartja a magyar magassági síelési rekordot.

Nemcsak a hegyre való feljutás, de már az odaút is hosszú folyamat volt, többéves előkészítő munka után indultunk el – mesélte Wetzl. – Addigra már volt némi tapasztalatom az ötezer méter feletti hegyeken való síelésben, és kerestem a következő kihívást, a következő lépést – így került a látókörömbe ez a hegycsúcs, amelyet a helyiek a Jéghegyek Apjának neveznek. A felmászás és a lejövetel technikai része nem is volt kifejezetten nehéz, inkább a magasság a legnagyobb akadály, az akklimatizáció adja a hegy nehézségét. Egy ekkora hegy megmászásához és megsíeléséhez egy hónapra volt szükség.”

Egy alkalommal, amikor 6000 méter körül táborozott, az időjárás hirtelen megváltozott, és lezavarta az alaptáborba, ahol újra ki kellett várnia a csúcsmászáshoz alkalmas időjárást. Utólag visszaemlékezve úgy látja, éppen ez a kényszerű leereszkedés kellett ahhoz, hogy jobb akklimatizációs szintet érjen el, és a következő adandó alkalommal sikerrel jusson fel a csúcsra.

Wetzl Péter legutóbbi hasonló projektje – a lezárások előtt – az 5609 méter magas Damavand megsíelése volt Iránban, de korábban, 2010-ben már próbálkozott egy nyolcezres heggyel is a Himalájában. Ez azóta sem sikerült egy honfitársunknak sem, de ő jutott hozzá a legközelebb, és készen áll rá, hogy ha a koronavírus-járvány után rendeződik a helyzet a világban, visszatérjen a Föld legmagasabb hegyei közé, és megdöntse saját rekordját.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.