Blummenfelt éve volt 2022, de azért Bergere sem panaszkodhat

A norvég sztár hét órán belüli Ironmant teljesített, két világbajnoki címmel gazdagodott, míg francia kollégája Európa- és világbajnok lett.

Szenzációs esztendeje volt a triatlonistáknak a hamarosan lezáruló 2022-es, a színvonalas és változatos versenyek mellett ezt egy különleges és sikeres világcsúcskísérlet tette egyértelművé.

Kezdjük is a sportágtörténeti rekorddal, ami kissé hasonlít a kenyai maratonfutó, Eliud Kipchoge 2019. októberi bécsi bravúrjára, amikor nem hivatalos körülmények között két órán belül futotta le a klasszikus távot: a norvég Kristian Blummenfelt idén júniusban Brandenburgban hét órán belül teljesítette (6:44:25, míg a korábbi legjobbja 7:21:12 volt ) a 3.86 kilométer úszásból, 180.26 kilométer kerékpározásból és 42.195 kilométer (vagyis egy maraton) futásból álló Ironman-erőpróbát, míg a brit Kat Matthews a hölgyeknél nyolc órán belül csinálta meg ugyanezt (7:31:54, a hivatalos rekord 8:18:13). A Blummenfelt mellett induló brit Joe Skipper és a Matthewsszal együtt próbálkozó svájci Nicola Spirig szintén a két álomhatáron belül ért célba, csupán néhány perccel lemaradva a győztestől. Valódi versenyhelyzetben ennek a két mérföldkőnek az elérése korábban senkinek sem sikerült, és kérdéses, valaha előfordulhat-e hasonló.

A németországi eseményen megengedték a négy sportolónak, hogy szélárnyékban tekerjék a kerékpárt, egyedi készítésű felszerelést használhattak, és igénybe vehették profi, sportági specialista irammenők segítségét az úszásnál és a futásnál egyaránt.

Ha már Blummenfelt, a tavalyi tokiói olimpia győztese májusban Ironman-világbajnok lett, ezzel első triatlonistaként tudta egy éven belül elhódítani a két címet – a St. George-ban rendezett verseny a tavaly elmaradt világbajnokságot pótolta. Az év második felében sem csökkent a lelkesedése, előbb bronzérmet szerzett 2022 második, immár valóban 2022-hez tartozó Ironman-világbajnokságán október 8-án a hawaii Konában, aztán három héttel később ismét St. George-ban féltávú, vagyis 70.3 világbajnok lett. St. George a világ egyik legnehezebb pályája, jelentős szintkülönbségeket kell leküzdeni, ami a talán nem a leggyorsabb, de cserébe elképesztően szívós Blummenfeltnek van kitalálva.

A konai viadalt Blummenfelt bergeni edzéstársa, honfitársa, barátja, Gustav Iden nyerte, aki 2019-ben és 2021-ben féltávú világbajnok lett, ám a májusi pótolt vb-t betegsége miatt kihagyta, míg a 2022-es féltávú Ironman-vb-t a futás során feladta.

Ejtsünk szót az olimpiai távról is, amelynek mindkét fontos trófeája a francia Léo Bergere kezébe került. Előbb augusztusban megnyerte az Európai Játékok keretében megrendezett müncheni Európa-bajnokságot (a ragyogóan versenyző Lehmann Csongor a három francia dobogóstól alig lemaradva szerzett bravúros negyedik helyet), aztán mindent elsöprő futást bemutatva hatalmas meglepetésre a triatlon-világsorozat Abu-Dzabiban rendezett novemberi záró állomásán sem volt nála jobb, így a sokkal esélyesebb új-zélandi világelsőt, Hayden Wilde-ot és a brit Alex Yee-t is felülmúlva világbajnoki címet szerzett (a címvédő Blummenfelt nyolcadikként zárt ezen a versenyen). A hölgyeknél a regnáló olimpiai bajnok, a bermudai Flora Duffy győzött, aki rekordot jelentő negyedik alkalommal lett világbajnok.

Nyitó képünkön Kristian Blummenfelt

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.