7 remek tipp magyarországi téli túrákhoz

Ilona-völgy, Nagy Hideg-hegy, Megyer-hegyi tengerszem – csak néhány az általunk összeállított „túrabakancslistáról”, azaz olyan helyszínekről, amelyeket télen is érdemes felkeresni.

Télen sok-sok túrahelyszín egészen új, különleges arcát mutatja – össze is gyűjtöttünk néhány látványosságot, amelyet a leghidegebb évszakban is látni kell.

1. Lillafüred
Nem érdemes máshova menni, amíg legalább egyszer nem jutottunk el Lillafüredre – télen is. A település és a Hámori-tó évszaktól függetlenül a legnépszerűbb kirándulóhelyek egyike, míg a Szinva-patak télen, befagyva is szép, ráadásul a vízesés melletti mésztufabarlangban vezetett túrákat tartanak.

A befagyott vízesésnél kevés nagyobb természetes jégoszlop található az országban, ha kellően megfagy, a mászóknak is kihívást nyújt.

fotó: MTI/Vajda János

2. Galya-tető
Az ország harmadik legmagasabb hegycsúcsa a 964 méter magas Galya-tető, amelyet télen is érdemes felkeresni. Vagy talán télen érdemes igazán? A mátrai síparkban lehet síelni, ráadásként a rengeteg túraútvonal télen is változatos, izgalmas kirándulási lehetőséget nyújt. Nagy élmény körbepillantani a kilátóról, még a Kékes is észrevehető, és tiszta időben akár Budapestig vagy a Magas-Tátráig is ellátni. Aki eljut a hegy tetejére, a turistacentrumban felmelegedhet, sőt túraboltban frissítheti fel a felszerelést.

fotó: Czímer Tamás, CT / Heves Megyei Hírlap

3. Ilona-völgy
A Mátrában, Parádfürdőtől néhány kilométerre található az Ilona-völgy, amelynél csendesebb, nyugodtabb helyet keresve sem lehetne találni. Sokan a többi évszakban látogatják, de télen gyönyörű természeti különlegességeket tár elénk. A víz nagyjából 10 méteres magasságból zúdul alá a függőleges sziklafalról, télen pedig már-már jégszoborszerűen megfagy.

Parádfürdőről indulva a zöld, aztán a zöld kör turistajelzéseken kell haladni, aki nem akar túrázni, autóval is eljuthat az Ilona-völgybe.

4. Nagy-Hideg-hegy
Egy ilyen nevű kirándulóhelyet vétek lenne lehagyni a téli „túrabakancslistáról”, a maga 864 méterével ez a Börzsöny harmadik legmagasabb hegye. A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny szívében, egyúttal a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található, télen kedvelt sí- és túraközpont. Különleges, amikor a még érintetlen, hófödte tájon őzek ugrálnak, vagy más vadak mozognak. Többféle turistaútvonal létezik, így könnyebb és nehezebb túra közül is lehet választani, a tetőn lévő turistaházban pedig megpihenhet a vándor.

5. Megyer-hegyi tengerszem
Aki a túrázás és a természetjárás iránt kicsit is érdeklődik, biztosan látott már képet a Megyer-hegyi tengerszemről üde színekkel, tavaszi-nyári fényben. Hazánk egyik legszebb természeti látványossága télen is lenyűgöző, amikor a hó uralja a tájat. A Sárospatak közelében található tengerszem az egykori malomkőbánya területén alakult ki, a hat és fél méter mély tavat helyenként 70 méter magas sziklafal veszi körül.

Ugyan tanösvény vezet a tengerszemhez, ám télen nem könnyű a túra, ugyanakkor az esetleges megerőltetésért sokszorosan kárpótol a látvány.

6. Felsőtárkány
Nem mintha a másik három évszakban nem lenne szép, de télen különösen vonzó Felsőtárkány. A Tárkányi-medencében, a Várhegy és a Őrhegy között fekvő kis palóc falu környékén szép és izgalmas túraútvonalak futnak. Képeslapra kívánkozó látványt nyújt a Felsőtárkányi-tó, ráadásul Eger is csupán néhány kilométerre található.

fotó: Huszár Márk – HM – Heves Megyei Hírlap

7. Szilvásvárad
Akár kisvasúttal, akár túrázva, szép útvonalon haladunk, ha Szilvásváradra érkezünk. A Fátyol-vízesés az ország egyik legszebb természeti látványossága, a befagyott Szalajka-vízesés pedig még annál is lenyűgözőbb. Könnyű túraútvonalak is vezetnek ezekhez a helyszínekhez, de aki télen sem riad vissza a meredekebb tereptől, érdemes elgyalogolnia az Ősember-barlangig, majd Istállós-kő felé fordulnia.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.