A norvég szabad levegős élet szerelmese

Kutyás szán, túrázás, lékhorgászt és alvás saját készítésű hóbarlangban. Egy magyar lány első kézből tapasztalja meg, milyen az igazi „friluftsliv” életmód.

Csizmadia Blanka gyerekkorában telente rengeteg időt töltött kint a Pilis erdeiben édesapjával kutyaszánon. Nem csoda, hogy a kutyás sportok rabul ejtették a fiatal lányt, aki már húsz éves kora előtt középtávú fogathajtó Európa-bajnok lett két szibériai huskyjával. Egy kutyás sporttáborban járt kint először Norvégiában pár éve, és első látásra beleszeretett a vidékbe, így egyetem előtt kiköltözött négylábú kedvenceivel.

Azóta párjával, Mikallal igazi „friluftsliv”, azaz szabad levegős életet élnek.

A norvégoknál ritka, ha valaki hétvégén nem túrázni, kempingezni, horgászni, vagy vadászni megy, így a magyar lánynak nem esett nehezére beilleszkednie.

Norvégiában szinte bárhol tábort verhetünk – a magyar lánynak nem esett nehezére alkalmazkodnia

„Általában a környéken kirándulunk, és könnyű dolgunk van, hiszen a kutyák szánon húzzák a dolgainkat, így nem nekünk kell hátizsákban cipelni – avat be a részletekbe Blanka. – A legtöbbször függőágyban szoktunk aludni, néha sátrazunk mert a német vizsla keverék kölykünk hamarabb átfázik mint a huskyk, de

most télen hóbarlangot is ástunk, melynek nagy előnye, hogy a szél nem fúj be, és a hőmérő szála akár nulla fok fölé is kúszhat reggelre.

Két husky húzza a szánt

Ezeket a kis barlangokat domboldalakban érdemes építeni, a már picit megolvadt, tömör hóban. Norvégia végeláthatatlan lehetőséget kínál a kempingezés szerelmeseinek, csak azt határozzák meg, hogy százötven méterrel kell eltávolodni lakott területtől, ezen kívül bárhol bármeddig lehet maradni. A koronavírus idején sem szabtak ennek gátat, csupán a saját megyénket tilos elhagynunk.”

Blankáék legfontosabb kelléke a profi hálózsák, illetve egy vastagabb polifoam amire fekszenek. Rengeteg gyapjút hordanak és rétegesen öltözködnek, mivel pakoláskor és tűzifagyűjtéskor fontos figyelni rá, hogy semmiképp se izzadjanak le. Egy kis gáztűzhely is mindig helyet kap a csomagok között, ezzel gyorsan fel lehet forralni a tó vizét vagy a havat, így folyadékot sem kell cipelniük otthonról. Miután felépült a tábor, a kutyák fáradtan összegömbölyödtek, a függőágy pedig a szél fuvallatában ringatózik, kezdődhet a tűzifagyűjtés és a lékhorgászat.

„Először azt hittem gyerekjáték az a horgászbot amit Mikal hozott magával, de nem, tényleg ezzel fogják a halakat” – meséli nevetve.

Kapásra várva

Elkél a speciális jégfúró is, pár hete még közel 70 centiméter vastag jég borította a tavakat. Este fellobban a tábortűz, indulhat a virslisütögetés, vagy ha szerencséjük volt, a kifogott halak sercegnek. Hogy mennyire veszélyes egy-egy ilyen, teljesen a szabadban eltöltött éjszaka?

„Még nem nagyon hallottam olyat senkitől, hogy a tábort megzavarta volna valamilyen vad, akár farkas, medve vagy jávorszarvas. Az itteni hatalmas erdők és szabad területek miatt az állatok sokkal kevésbé szoktak hozzá az emberek és kutyák jelenlétéhez, mint mondjuk Erdélyben, ezért messze elkerülik a táborokat.”

Reggel a kis gáztűzhelyen kávé fő, a kutyák izgatottan fészkelődnek helyükön látva, hogy gazdáik ismét megpakolják a szánt, és hamarosan őket is bekötik. Csöppet sincs ellenükre, és ennek előszeretettel adnak hangot, fülüket hátra csapva vonyítanak a fagyos reggeli levegőbe.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.