A vízhatlan ruházat szuper, de oda kell figyelni, hogy tényleg vízhatlan maradjon

Az őszi-téli hónapokban, a csapadékosabb időben nagyon fontos túraruházatunk szárazon tartása, amire többféle mód létezik. Jöhet a vaksz és a spray!

Amíg nyári túrázásainkon főként a kánikulával kell megküzdenünk, ősszel a csapadékos időjárás válhat a legnagyobb ellenfelünkké. A védekezés elvileg egyszerű: viseljünk vízhatlan ruházatot. A gyakorlatban azonban, ha biztosra szeretnénk menni, nem árt, ha cipőnket és ruhánk felső rétegét időnként kezeljük valamivel. A problémára kiváló megoldást nyújthat az impregnáló spray és a vaksz.

Mielőtt azonban elmerülnénk ezek használatában, mindenképp fontos megemlíteni a tisztán tartást, ami főleg a cipők esetében kulcskérdés. Túrázásaink végén lehetőleg azonnal – ha fáradtak vagyunk, legrosszabb esetben másnap – pucoljuk meg lábbelinket. Ha gyárilag vízhatlan is, sohase mossuk ki mosógépben, mert az tönkreteheti a védelemért felelős membránréteget. A tisztítást ehelyett végezzük kézzel. A fűzőt távolítsuk el, a cipő nagyobb felületeihez készítsünk elő körömkefét, a kisebbekhez kemény sörtéjű fogkefét.

Mosószeres víz segítségével alaposan szedjünk le minden koszt lábbelinkről, ha végeztünk, folyó víz alatt öblítsük le. Egy ronggyal töröljük át, majd még nedves állapotban fújjuk rá az impregnáló sprayt.

A fújás mindig 20-30 centiméter távolságból történjen, és a kellemetlen szagok elkerülése miatt lehetőleg szabad levegőn. Ha kellően alaposak voltunk, nincs más dolgunk, mint hagyni a cipőt megszáradni. A folyamatot lehetőleg ne gyorsítsuk hősugárzóval vagy hajszárítóval, mert az roncsolhatja a felületet. A ventilátor azonban jó szolgálatot tehet, illetve hatékony módszer, ha a cipő belsejébe újságpapírt teszünk, mert magába szívja a nedvességet. Az impregnáló spray nemcsak a cipőnknek, hanem a kabátunknak, nadrágunknak is jó szolgálatot tehet, mivel olyan védőréteget képez az anyagon, amely nem engedi át a vizet. Figyeljünk azonban rá, hogy ez a réteg idővel lekophat, így amikor a nedvesség már nem áll meg vízcseppek formájában az anyagon, hanem beszívódik, érdemes a kezelést megismételni.

Bőrből készült cipőnket impregnálás helyett érdemesebb lehet vaksszal bedörzsölni. Ha ezt választjuk, ügyeljünk rá, hogy lábbelink a kezelés előtt legyen száraz és tiszta. Mivel a vaksz egy krémszerű anyag, felviteléhez érdemes szivacsot vagy rongyot használni. A dörzsölést apró körmozdulatokkal végezzük, ne hagyjuk ki a cipőfűzők helyét, a cipő nyelvét, illetve a varrásait sem. A biztosabb és látványosabb hatás érdekében a vakszot több vékony rétegben vigyük fel. Ha jól dolgoztunk, és lábbelinket rendszeresen karbantartjuk, a bőr megőrzi lélegzőképességét, és hosszú évekig megbízhatóan szolgál minket.

Bár nem sűrűn jellemző, a cipők mellett léteznek olyan kifejezetten túrázási célra gyártott nadrágok is, amelyek szintén vakszos kezelést kívánnak.

Akár a spray, akár a vaksz mellett döntünk, vásárlás előtt érdemes kikérni egy szakértő eladó segítségét, hogy ruházatunk, lábbelink anyagához biztosan a megfelelő típusú tisztító- és védőeszközt válasszuk. Ha így teszünk, az ősz csapadékos időjárása sem okozhat többé kellemetlen „vizes” szituációkat túrázásainkon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.