A vízhatlan ruházat szuper, de oda kell figyelni, hogy tényleg vízhatlan maradjon

Az őszi-téli hónapokban, a csapadékosabb időben nagyon fontos túraruházatunk szárazon tartása, amire többféle mód létezik. Jöhet a vaksz és a spray!

Amíg nyári túrázásainkon főként a kánikulával kell megküzdenünk, ősszel a csapadékos időjárás válhat a legnagyobb ellenfelünkké. A védekezés elvileg egyszerű: viseljünk vízhatlan ruházatot. A gyakorlatban azonban, ha biztosra szeretnénk menni, nem árt, ha cipőnket és ruhánk felső rétegét időnként kezeljük valamivel. A problémára kiváló megoldást nyújthat az impregnáló spray és a vaksz.

Mielőtt azonban elmerülnénk ezek használatában, mindenképp fontos megemlíteni a tisztán tartást, ami főleg a cipők esetében kulcskérdés. Túrázásaink végén lehetőleg azonnal – ha fáradtak vagyunk, legrosszabb esetben másnap – pucoljuk meg lábbelinket. Ha gyárilag vízhatlan is, sohase mossuk ki mosógépben, mert az tönkreteheti a védelemért felelős membránréteget. A tisztítást ehelyett végezzük kézzel. A fűzőt távolítsuk el, a cipő nagyobb felületeihez készítsünk elő körömkefét, a kisebbekhez kemény sörtéjű fogkefét.

Mosószeres víz segítségével alaposan szedjünk le minden koszt lábbelinkről, ha végeztünk, folyó víz alatt öblítsük le. Egy ronggyal töröljük át, majd még nedves állapotban fújjuk rá az impregnáló sprayt.

A fújás mindig 20-30 centiméter távolságból történjen, és a kellemetlen szagok elkerülése miatt lehetőleg szabad levegőn. Ha kellően alaposak voltunk, nincs más dolgunk, mint hagyni a cipőt megszáradni. A folyamatot lehetőleg ne gyorsítsuk hősugárzóval vagy hajszárítóval, mert az roncsolhatja a felületet. A ventilátor azonban jó szolgálatot tehet, illetve hatékony módszer, ha a cipő belsejébe újságpapírt teszünk, mert magába szívja a nedvességet. Az impregnáló spray nemcsak a cipőnknek, hanem a kabátunknak, nadrágunknak is jó szolgálatot tehet, mivel olyan védőréteget képez az anyagon, amely nem engedi át a vizet. Figyeljünk azonban rá, hogy ez a réteg idővel lekophat, így amikor a nedvesség már nem áll meg vízcseppek formájában az anyagon, hanem beszívódik, érdemes a kezelést megismételni.

Bőrből készült cipőnket impregnálás helyett érdemesebb lehet vaksszal bedörzsölni. Ha ezt választjuk, ügyeljünk rá, hogy lábbelink a kezelés előtt legyen száraz és tiszta. Mivel a vaksz egy krémszerű anyag, felviteléhez érdemes szivacsot vagy rongyot használni. A dörzsölést apró körmozdulatokkal végezzük, ne hagyjuk ki a cipőfűzők helyét, a cipő nyelvét, illetve a varrásait sem. A biztosabb és látványosabb hatás érdekében a vakszot több vékony rétegben vigyük fel. Ha jól dolgoztunk, és lábbelinket rendszeresen karbantartjuk, a bőr megőrzi lélegzőképességét, és hosszú évekig megbízhatóan szolgál minket.

Bár nem sűrűn jellemző, a cipők mellett léteznek olyan kifejezetten túrázási célra gyártott nadrágok is, amelyek szintén vakszos kezelést kívánnak.

Akár a spray, akár a vaksz mellett döntünk, vásárlás előtt érdemes kikérni egy szakértő eladó segítségét, hogy ruházatunk, lábbelink anyagához biztosan a megfelelő típusú tisztító- és védőeszközt válasszuk. Ha így teszünk, az ősz csapadékos időjárása sem okozhat többé kellemetlen „vizes” szituációkat túrázásainkon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.