Sokan rajtoltak el a spontán Kinizsin

A járványhelyzet miatt idén is elmaradt a Kinizsi Százas. A patinás teljesítménytúra rajongói ennek ellenére összegyűltek Békásmegyeren, hogy nem hivatalosan teljesítsék a 100 kilométeres távot. Ellátogattunk a rajthoz.

„Nagyon kemények a csávók. Kinizsi… Én a kocsmáig alig tudok elmenni” – szól hozzám egy borvirágos arcú fiatalember a Békásmegyeren található Viziorgona utcában. A helyszín május utolsó szombatján hosszú évek óta emberek százaival telik meg, a közeli iskolában lehet nevezni a Kinizsi Százasra, és a tömeg hagyományosan a helyi SPAR elől rajtol el, hogy nekivágjon a Tatáig tartó 100 kilométernek.

Magyarország legrégebbi teljesítménytúrája a járványhelyzet miatt második éve maradt el, ez azonban nem mindenkit tartott vissza az indulástól. A múlt évhez hasonlóan sokan ismét spontán szerveződtek, így elmentem a rajthoz megnézni, hogyan vágnak neki a próbázók az ikonikus távnak.

Reggel hat órakor érkezem, az utakon szinte senki, parkolóhelyet könnyen találni, emlékszem, 2018-as teljesítésemkor mennyire más volt minden… A környék most szinte teljesen kihalt, csak néhányan sétáltatják fáradt szemmel a kutyájukat. Tíz perc elteltével aztán elkezdenek szállingózni az emberek. Technikai póló, sportszár, túrabot, messziről kiszúrni, kik azok, aki nem véletlen közelednek a Viziorgona utca felé. Az érkezők hamiskás mosollyal köszöntik sorstársaikat, ismeretlenek elegyednek szóba egymással, hiszen a cél ugyanaz.

„Nekem a huszadik teljesítésem lesz, persze hivatalosan csak tizennyolcnál járok – mondja Lévai Viktor, aki még a kilencvenes évek végén, az Index fórumán került kapcsolatba a Kinizsi Százassal. – Tavaly is végigmentem, idén is ezt tervezem. Az időt 16 órára lőttem be, éjfél előtt szeretnék Tatára érni. Tegnap elvittem oda az autót, szóval mindenképp kénytelen vagyok teljesíteni a távot, ha haza szeretnék jutni.”

Miközben beszélünk, kényelmesen készülődik. Megeszik egy banánt, összerakja a ruháit. Felsőjének elromlik a cipzárja, a mellény ujját így nem tudja visszarakni.

„Nem hiszem, hogy probléma lenne belőle, bár lehet, hiányozni fog, ha lehűl az idő. Az eső amúgy nem zavar, a ruhám gyorsan szárad. Egyedül a cipő jelenthet gondot, főleg, ha felázik a talpam és még sok van hátra a végéig. De nem adom fel semmiképp, nincsen vészforgatókönyv.”

Az idő múlásával egyre többen érkeznek, legalább hatvanan haladnak el a Viziorgona utcai SPAR előtt. A társaság vegyes, a minimálfelszereléses, Ultrabalaton-pólós futóktól a teli hátizsákos, hosszú nadrágos túrázókig terjed.

Az egyik lámpaoszlopnál egy páros melegít: nyakkörzés, vállkörzés, bokakörzés. Kicsivel odább egy apuka köszön el a családjától, kislánya macit fog a kezébe, úgy integet. Ugratások, óraállítások, indulás előtti szelfi, hét órára egészen népes csapat kel útnak, hogy a Hosszú-hegyen, Pilis-nyergen, Nagy-Getén, Mogyorósbányán, Bányahegyen, Koldusszálláson és a Szent Péter-templom romjain át eljusson a tatai ifjúsági táborig. Nem hivatalosan, de határtalan jókedvvel.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot
Korlátozott számban férfiak is indulhatnak a vasárnapi női futóversenyen
Esőcseppek, emelkedők – a végén lángos!
Suhajda Szilárd a Lhoce megmászása után jövőre a Mount Everesttel próbálkozik
Juhász Mihály, a MyWay240 győztese hasonlóan hosszú távra többet nem nevez

Videók

Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Ez több mint ugrálás a mólóról: bátor gyerekek akcióival lassan beindul a nyár

Hegymászás

Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből
Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő
Mindkét lábát elveszítette, de hét évvel később feljutott a Mount Everestre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.