Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

A Kamor Kör instant túrát végigjárva nemcsak a Balaton-felvidékről a tóra nyíló csodás panorámában gyönyörködhetünk, hanem olyan látványosságokhoz is eljutunk, mint a sziklába nőtt Koloska-hárs.

Új instant túrával jelentkezett a Groove Trails csapata, amely ezúttal a Balaton-felvidéken jelölte ki az útvonalat. A Kamor Kör 15 és 34 kilométeres távon teljesíthető, mindkettő leírása ide kattintva olvasható. S hogy honnan kapta a nevét?

„A többi túránk az út során fellelhető egyik látványosságról kapta a nevét, itt azonban a balatoni mondavilágot vettük alapul – válaszolta érdeklődésünkre Marosi Bence, a Groove Trails társszervezője. – A Helka-trilógia egyik szereplője Kamor, a Bakony hatalmas és bölcs varázslója, édesanyám ötlete volt, hogy róla nevezzük el. A koncepciót valószínűleg megtartjuk, és a következő Balaton-környéki túránknál is alkalmazzuk.”

Sziklába nőtt fa: a Koloska-hárs – Fotó: Marosi Bence

A Kamor Kör teljesítése során számos látványosság mellett haladunk el, elég csak a papsokai templomromot vagy a Koloska-völgyet említeni, utóbbinál a sziklába nőtt, szüntelenül élet-halál harcot vívó Koloska-hársot feltétlenül csodáljuk meg. Hogy Hamvas Béla író szavait idézzük:

„A koloskai hárs heroikus fa. Nem szép. De az élet erejének nagyszerűsége nincs ilyen sem Homérosznál, sem szoborban, sem beethoveni zenében, sem nietzschei filozófiában, sem caesari sorsban. Ez a néma küzdelem, amit egyedül küzdött százötven évig itt, kedvezőtlen hegyoldalon, rohamos esők, marcangoló szél, lezuhanó kövek között, óriási tömbök alatt egy szűk völgytorokban. Meg kellett magát feszítenie, elvesztette minden formáját, meg kellett alkudnia, nem volt szabad könyörületet ismernie, pillanatra sem, kegyetlen nyugalommal, előrelátással, kitartással és kitartással tudott csak szüntelenül nőni, s ma, mikor már győzött, harcán már túl van, ráncosan, megviselve, megnyomorítva tud ilyen egészséggel nevetni, nevetni. Mit tudnak még neki mondani az életről ezek után, amin ő nem nevet? Mivel fenyegethetik még? Mitől félhet még? Történhetik még vele valami, aminél rettenetesebbet nem győzött le és nem élt át? Mi az, meghalni? Mi az, félni a haláltól? Már nem fél. Soha, egy pillanatig sem volt boldog, de nevet azon, aki ezért sajnálja.”

Ami azt illeti, a látvánnyal akkor sincs probléma, ha kiérünk az erdőből. A Balaton-felvidéken kis túlzással minden második lépésnél olyan tóra nyíló panoráma tárul elénk, hogy eltátjuk a szánkat, de ha szeretnénk egy megállásba sűríteni a csodálkozást, ajánlott a balatonfüredi Jókai-kilátót felkeresni. No meg a Balaton-felvidék borászatait.

„Az útvonal három településen halad keresztül, Balatonszőlősön, Hidegkúton és Balatonfüreden. Rengeteg jó boros hely van a környéken, akad olyan, amelynek a bejáratánál háromszáz éves molyhos tölgy áll – folytatja Bence. – A hosszabb távon azért érdemes óvatosnak lenni. Ha az út felénél nekiállunk borozgatni, elképzelhető, hogy a második felét már nem fejezzük be.

A Groove Trails az instant túrákhoz hasonlóan éremmel jutalmazza a teljesítést, ez azonban nem fémből készül, hanem fából, pontosabban újrahasznosított préselt falemezből. Mindegyik túrára külön érmet készítenek, amelyen – rajzolva – az útvonal egyik jellegzetessége is megjelenik, az érmeket pedig speciális tartóban lehet elhelyezni. A tartó öt érmet foglal magában, és sokáig csak tervekben létezett, a napokban azonban előrendelhető lett.

Éremtartó, amelybe az eddig négy és a hamarosan várható ötödik túra érme tökéletesen illeszkedik – Fotó: Marosi Bence

„A tartó szélessége harmincnégy centiméter, tehát viszonylag nagy méretű. Az érmek mágnessel rögzülnek benne, és saját vastagságukkal kiemelkednek annak síkjából. A gyártása még nem kezdődött meg, egyelőre csak egy darab készült. Az egyik rendszeresen túrázó társaságból szóltak, hogy ezt adnák nászajándékba, így »titoktartási kötelezettség« alatt legyártattunk nekik egyet. Igazából ez volt az első, amelyet mi is élőben láttunk, nagyon igényes darab, akár a nappali dísze lehet. Reméljük, minél többeket motivál arra, hogy ha egy-két túránkra eljöttek, begyűjtsék a többi érmet is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.