Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

A Kamor Kör instant túrát végigjárva nemcsak a Balaton-felvidékről a tóra nyíló csodás panorámában gyönyörködhetünk, hanem olyan látványosságokhoz is eljutunk, mint a sziklába nőtt Koloska-hárs.

Új instant túrával jelentkezett a Groove Trails csapata, amely ezúttal a Balaton-felvidéken jelölte ki az útvonalat. A Kamor Kör 15 és 34 kilométeres távon teljesíthető, mindkettő leírása ide kattintva olvasható. S hogy honnan kapta a nevét?

„A többi túránk az út során fellelhető egyik látványosságról kapta a nevét, itt azonban a balatoni mondavilágot vettük alapul – válaszolta érdeklődésünkre Marosi Bence, a Groove Trails társszervezője. – A Helka-trilógia egyik szereplője Kamor, a Bakony hatalmas és bölcs varázslója, édesanyám ötlete volt, hogy róla nevezzük el. A koncepciót valószínűleg megtartjuk, és a következő Balaton-környéki túránknál is alkalmazzuk.”

Sziklába nőtt fa: a Koloska-hárs – Fotó: Marosi Bence

A Kamor Kör teljesítése során számos látványosság mellett haladunk el, elég csak a papsokai templomromot vagy a Koloska-völgyet említeni, utóbbinál a sziklába nőtt, szüntelenül élet-halál harcot vívó Koloska-hársot feltétlenül csodáljuk meg. Hogy Hamvas Béla író szavait idézzük:

„A koloskai hárs heroikus fa. Nem szép. De az élet erejének nagyszerűsége nincs ilyen sem Homérosznál, sem szoborban, sem beethoveni zenében, sem nietzschei filozófiában, sem caesari sorsban. Ez a néma küzdelem, amit egyedül küzdött százötven évig itt, kedvezőtlen hegyoldalon, rohamos esők, marcangoló szél, lezuhanó kövek között, óriási tömbök alatt egy szűk völgytorokban. Meg kellett magát feszítenie, elvesztette minden formáját, meg kellett alkudnia, nem volt szabad könyörületet ismernie, pillanatra sem, kegyetlen nyugalommal, előrelátással, kitartással és kitartással tudott csak szüntelenül nőni, s ma, mikor már győzött, harcán már túl van, ráncosan, megviselve, megnyomorítva tud ilyen egészséggel nevetni, nevetni. Mit tudnak még neki mondani az életről ezek után, amin ő nem nevet? Mivel fenyegethetik még? Mitől félhet még? Történhetik még vele valami, aminél rettenetesebbet nem győzött le és nem élt át? Mi az, meghalni? Mi az, félni a haláltól? Már nem fél. Soha, egy pillanatig sem volt boldog, de nevet azon, aki ezért sajnálja.”

Ami azt illeti, a látvánnyal akkor sincs probléma, ha kiérünk az erdőből. A Balaton-felvidéken kis túlzással minden második lépésnél olyan tóra nyíló panoráma tárul elénk, hogy eltátjuk a szánkat, de ha szeretnénk egy megállásba sűríteni a csodálkozást, ajánlott a balatonfüredi Jókai-kilátót felkeresni. No meg a Balaton-felvidék borászatait.

„Az útvonal három településen halad keresztül, Balatonszőlősön, Hidegkúton és Balatonfüreden. Rengeteg jó boros hely van a környéken, akad olyan, amelynek a bejáratánál háromszáz éves molyhos tölgy áll – folytatja Bence. – A hosszabb távon azért érdemes óvatosnak lenni. Ha az út felénél nekiállunk borozgatni, elképzelhető, hogy a második felét már nem fejezzük be.

A Groove Trails az instant túrákhoz hasonlóan éremmel jutalmazza a teljesítést, ez azonban nem fémből készül, hanem fából, pontosabban újrahasznosított préselt falemezből. Mindegyik túrára külön érmet készítenek, amelyen – rajzolva – az útvonal egyik jellegzetessége is megjelenik, az érmeket pedig speciális tartóban lehet elhelyezni. A tartó öt érmet foglal magában, és sokáig csak tervekben létezett, a napokban azonban előrendelhető lett.

Éremtartó, amelybe az eddig négy és a hamarosan várható ötödik túra érme tökéletesen illeszkedik – Fotó: Marosi Bence

„A tartó szélessége harmincnégy centiméter, tehát viszonylag nagy méretű. Az érmek mágnessel rögzülnek benne, és saját vastagságukkal kiemelkednek annak síkjából. A gyártása még nem kezdődött meg, egyelőre csak egy darab készült. Az egyik rendszeresen túrázó társaságból szóltak, hogy ezt adnák nászajándékba, így »titoktartási kötelezettség« alatt legyártattunk nekik egyet. Igazából ez volt az első, amelyet mi is élőben láttunk, nagyon igényes darab, akár a nappali dísze lehet. Reméljük, minél többeket motivál arra, hogy ha egy-két túránkra eljöttek, begyűjtsék a többi érmet is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.