Hét csodálatos európai túraútvonal

Szlovénia hegyei, Luxemburg kastélyai, a svéd tundra csodái, tűéles olasz sziklák várják a azokat, akik szeretnék sportosan felfedezni a kontinenst.

Magyarországon számos nagyszerű útvonalat találhatunk, ha túrázni szeretnénk. Egy idő után azonban mindenkiben felvetődhet az igény, hogy jó lenne hasonló élményekkel az országhatáron kívül is gazdagodni. Szerencsére Európa szintén dúskál a varázslatos helyekben, némelyikért ráadásul nem is kell sokat utaznunk.

Slovenian Mountain Trail – Szlovénia: A szlovén hegyi ösvény, más néven Transverzala Maribortól Ankaran tengerpartjáig vezet. Végigjárásával délnyugati szomszédunk teljes hegyvilágát megismerhetjük a kis domboktól egészen a nagy kihívást jelentő hegyek meghódításáig. Az 500 kilométeres táv teljesítését végig jól látható, egyértelmű jelzés segíti, ami a szállást illeti, az útvonal mellett található kunyhókkal számolhatunk.

Müllerthal Trail – Luxemburg: A mindössze két és félezer négyzetméteres miniállamról nem is gondolnánk, hogy a kontinens egyik legvarázslatosabb túraösvényét rejti. A 112 kilométer rövidnek tűnhet, de az egymást követő farmok, kastélyok, erdők és vízesések gondoskodnak róla, hogy annál maradandóbb élményt nyújtson. Az utat a helyiek hat szakaszra osztják, érdemes mindegyikre egy napot szánni.

Alta Via1 – Olaszország: A High Route néven is ismert útvonal 150 kilométer hosszan az Észak-Olaszországban található Dolomitok térségében vezet. Köd borította hegycsúcsok, tűéles sziklák, kiterjedt alpesi mezők és tavak várják a teljesítőket. A helyszín nem véletlenül szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Kungsleden – Svédország: A 440 kilométeres túra nagy része végeláthatatlan síkságokon át ismerteti meg az utazóval Lappföld svédországi területét, amely egyike Európa legnagyobb kiterjedésű, még érintetlen vadvilágának. A tundra meghódítása az elhivatottságon kívül nagy felkészülést igényel, sátrat és minden felszerelést magunkkal kell cipelnünk.

Laugavegur Trek – Izland: Mindössze 54 kilométer, de a hossz meglehetősen csalóka, tapasztalt túrázók is több napot szoktak tölteni a teljesítésével. Cserébe látnivalók hosszú sora a jutalom: vulkánok, gleccserek és színpompás hegyek. Izland felfedezése önmagában is remek szórakozás – ha belefér a nyaralásba, és érzünk magunkban kellő vállalkozókedvet, ezt a túraútvonalat sem szabad kihagyni.

Tour du Mont Blanc – Franciaország, Olaszország és Svájc: A Mont Blanc a maga 4810 méterével Európa legmagasabb hegycsúcsa. A Tour du Mont Blanc a hegy körül halad, három országot is érintve. Az útvonal 169 kilométer hosszú, káprázatos kis világba csöppen, aki úgy dönt, hogy nekivág. A kiindulópont a franciaországi Chamonix, a túrázók pihenését és feltöltődését számos kunyhó segíti. Teljesítése normál tempóban másfél hétig tarthat.

Hadrian’s Wall Path – Anglia: A magyarul Hadrianus útjaként emlegetett túraösvény 135 kilométer hosszú. Különlegessége, hogy a Római Birodalom határán halad, amit az ókori kőfal maradványai jeleznek. Teljesítése egy hetet igényel, ezalatt bőven jut idő bejárni a környék kastélyait, székesegyházait, és még strandolhatunk is egyet.

fotók: shutterstock

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 júliusában.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.