Ausztria: változatos túraélvezetek

Egyes országokat a magas hegycsúcsok miatt kedvelnek a túrázók, másokat a háborítatlan erdők hoznak lázba, és vannak, akik a helyi szokásokban szeretnek elmélyülni. Ausztria mindannyiuknak ideális választás.

A sziklás-havas hegycsúcsok, jégbarlangok és a kristálytiszta vizű tavak világában a túrázókra is gondoltak: a turistaútvonalak jelzése az összes tartományban megegyezik. A kirándulóknak piros-fehér felfestésekkel fákon vagy sziklákon jelölik meg az útvonalat. A keresztutaknál jól látható táblákkal mutatják, merre vezet az elágazás, és az sem ritka, hogy az adott ösvény nehézségi szintjét is feltüntetik. Így aztán a kezdők is nyugodtan nekivághatnak az osztrák tájnak, és bár térkép nélkül nem érdemes útnak indulni, a turistaközpontok mellett számos szálláshelyen is ingyen hozzájuthatunk, ha esetleg otthon felejtettük. A térképek, valamint a táblák egyébként többnyire az adott útvonal menetidejét is jelzik.

Az országban egymást érik az olyan útvonalak, amelyek valamelyik hegyet keresztezik. Bőven találni azonban olyanokat is, amelyeket kifejezetten a kisgyermekes családoknak alakítottak ki, így legfeljebb minimális emelkedővel kell számolni, vagy még annyival sem.

A szomszédban rendkívül kedvelt időtöltésnek számít a túrázás, nem csoda, hogy Ausztria felszínének huszonhét százaléka – köztük a hat nemzeti park is – védett természeti terület.

Akit pedig kifejezetten az állat- és növényvilág megismerése vonz, annak érdemes beneveznie a természetfigyelő túrázásra, amelynek keretében tapasztalt vadász vagy erdész vezeti a csoportot. A kecskék, esetleg az őzek megfigyeléséhez persze áldozatokat kell hozni. Rendkívül csendben érdemes lopózni, többnyire sötétedéskor vagy hajnalban. A fényképezőgépet pedig jobb elfelejteni, mert az állatok a leghalkabb kattintás megneszelésekor is eltűnhetnek az erdőben.

A kalandozások során viszont nem csak a természetet fedezhetjük fel. Több olyan osztrák települést, úgynevezett „túrafalut” is találni, ahol a túraszervezés és a helyi nevezetességek bemutatása áll a középpontban. Ezeken a helyeken szintén különböző nehézségű útvonalak közül választhatunk. A háborítatlan, mégis jól kitáblázott ösvények bejárása után általában valamelyik menedékházhoz vagy pihenőhelyhez vezet az út, ahol a túrázók különleges helyi ételek közül választhatnak. Nyaranta több település is szervez úgynevezett regionális túrákat, amelyek során az érdeklődők nemcsak a természetet, de a régió kultúráját is megismerhetik, sőt adott esetben akár a tehénfejést is kipróbálhatják.
A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek, úgyhogy a kényelmes túrabakancs felhúzása után a szomszédban is érdemes körülnézni.

 

Nassfeld, hegyi és vízi túra

Túra hossza: 1.5 km
Időtartam: 30 perc
Nehézségi fok: könnyű sétálás
Különlegessége: A sírégióban található útvonalat nyáron is ajánljuk, különösen a kisgyermekes családoknak. Azt ugyanis úgy alakították ki, hogy babakocsival is körbejárható legyen. A túrát élményállomások teszik még élvezetesebbé, ahol szökőkutakat, vízi malmokat láthatunk, sőt akár gátat is építhetünk.

 

Blockheide Nemzeti Park

Túra hossza: 3–5.6 km
Időtartam: változó
Nehézségi fok: könnyű
Különlegessége: Az Ausztria északkeleti csücskében fekvő nemzeti park áprilistól látogatható, több szakaszból áll, és főleg a családoknak nyújt kikapcsolódást. A parkban rétek és erdők váltakoznak, a túra során pedig különös kőzeteket is láthatunk. A leghosszabb, öt és fél kilométeres szakasz a háborítatlan természetben vezet bennünket körbe, míg a gyerekek a 3.5 kilométer hosszú, mitológiával, tündérekkel és mesés elemekkel átszőtt útvonalon mehetnek végig.

 

Vilsalpsee

A tó kerülete: 16 km
Nehézségi fok: könnyű séta
Tengerszint feletti magasság: 1165 m
Különlegessége: Az Alpokban fekvő tó 1957 óta számít védett természeti területnek, a gyönyörű partszakaszt pedig babakocsival is körbejárhatjuk. A tó körül hétszáz különböző növényfajta él, köztük ritka és veszélyeztetett fajták is vannak, ráadásul ne lepődjünk meg, ha séta közben gímszarvast, mezei nyulat vagy hódot látunk.

 

Az érzékek útja

Túra hossza: 3 km
Nehézségi fok: könnyű séta
Belépő: felnőtteknek 8.5 euró, gyermekeknek (6–15 éves korig) 6 euró
Nyitvatartás: áprilistól októberig, 10 és 18 óra között
Különlegessége: A Luisenhöhe elnevezésű élményhegyen fekvő ösvény harminc megállóval várja a kicsiket, hogy a túra során játékos feladatokkal – mérleghinta, egyensúlyozó korong, illetve hangtölcsér – ismerjék meg az erdőt.

 

Gosau-tavak

Túra hossza: 8 km
Időtartam: 4–5 óra
Nehézségi fok: a könnyűtől a nehézig
Különlegessége: A három tóból álló régió a salzkammerguti tóvidéknél fekszik, a közeli parkolótól csak néhány percet kell sétálni a partig. A kristálytiszta vizet hatalmas sziklaképződmények veszik körül, a tó partján pedig táblák jelzik a túraútvonalak hosszát és irányát. Gyalogosan is körbesétálható, a sziklákon azonban via ferratára is van lehetőség.

 

(Megjelent a Teljesítménytúrázás magazinban, 2017-ben.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.