Egyre több a sportpark

Tovább növekszik a kondiparkok száma, így egyre több szabadtéri létesítményben erősíthetjük láb-, has- és hátizmunkat. Utánanéztünk, mennyi pénzbe és időbe kerül egy park létrehozása.

Nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány folytatni kívánja a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Program második és harmadik ütemét, amelynek köszönhetően az idén 45 hazai településen létesítenek újabb sportparkokat. A beruházás összértéke 841 millió forint, amelyet a 2020-as költségvetésből különítenek el.

A program 2016-ban indult, célja, hogy olyan közösségi tereket hozzon létre, amelyekben a lakosság – igényes körülmények között, a szabadban – testmozgással töltheti el szabadidejét.

A kondiparkként is ismert létesítmények nagysága változó, a legkisebb megegyezik egy garzonlakás méretével, míg a legnagyobb akkora alapterületű, mint egy többszobás belvárosi lakás. A sportpark méretétől és besorolásától függ a rátelepíthető alkalmatosságok száma, a legkisebben (40 nm) öt, a legnagyobbon (150 nm) 15 eszköz segítségével erősíthetünk. A szerkezeteknek tolódzkodásra, húzódzkodásra, has- és hátizom-erősítő gyakorlatokra, fekvőtámaszra, lépcsőzésre, létramászásra, függeszkedésre és párhuzamos korláton végezhető gyakorlatok kivitelezésére kell alkalmasnak lenniük.

„A visszajelzések és a megrendelésállományunk változása alapján elmondhatom, a legegyszerűbben használható eszközök egyben a legnépszerűbbek is – mondja Illés Tamás, a 2004-ben alapított Home for You Kft. értékesítési vezetője. A cég a program indulása óta foglalkozik sportparkok létesítésével. – Magyarán, azokat szeretik leginkább, amelyek használatához szaktudásra és fitneszedzőre sincs szükség. Ebből kifolyólag a hát- és hasizom-erősítő, valamint a húzódzkodást segítő szerkezetek a legkedveltebbek – ezek egyébként a legolcsóbbak is.”

Számos tényezőtől függ, hogy mennyibe kerül egy kondipark létesítése. Egyrészt a méretétől, másrészt a berendezés alá helyezett burkolat típusától, harmadrészt hogy a megrendelő – amely legtöbb esetben az önkormányzat – milyen eszközállományt kíván telepíteni a parkba. A legkisebb, A-besorolású létesítmény kiépítési költsége 2.5–3 millió forint.

„Az ár leginkább attól függ, végül melyik gyártó terméke kerül be a kondiparkba, ám az is sokat nyom a latban, hogy mennyire bonyolult felszerelést szeretnénk elhelyezni. Az egyszerűbb, statikusabb darabok nyilvánvalóan nem kerülnek olyan sokba. A legolcsóbb húszezer, a legdrágább ötszázezer forint, vagyis egy eszköz ára átlagban kétszáz-kétszázötvenezer forint, amihez még jön a telepítési költség, vagyis a terület előkészítése, a kellékek integrálása a talajba, valamint a lengéscsillapító alap kialakítása. Mindez öt-tíz munkanap alatt elvégezhető.”

A legnagyobb, D-kategóriájú létesítmények telepítése három-négy nappal tart tovább, mert nagyobb alapterületre (140 nm) kombinált eszközök (pl. lépcsőző) is kerülnek.

A kategória növekedésével az ár is változik, a legnagyobb sportpark telepítési költsége körülbelül nyolcmillió forint, ám az árak között nagy különbségek is lehetnek.

Fontos szempont a karbantartás. Az üzemeltetőknek, vagyis az önkormányzatoknak a különböző szintű állagmegőrző munkálatokat napi, heti és éves rendszerességgel kell elvégezniük. Az eszközök tartós anyagból készülnek, egyszerűek, így szerelési igényük is kisebb. Élettartamuk legalább tíz év, ezért jelentősebb meghibásodásra – már amennyire ilyen előfordul – csak később számíthatunk.

„Az utóbbi időben egyre ritkábban fordul elő rongálás, vélhetően azért, mert a közönség is egyre igényesebb, és elsősorban egészségmegőrzési szándékkal megy kondiparkba. Ők sokkal jobban kímélik az eszközöket, amelynek köszönhetően csökkent a javítást vagy a pótlást igénylő megrendelők száma.”

 

Jellemzők A-típus B-típus C-típus D-típus
Minimális alapterület 40 m2 70 m2 90 m2 150 m2
Talajburkolat gumi gumi gumi gumi
Minimális, telepítésre kerülő eszközszám 5 db 7 db 8 db 15 db

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.