ÉLETMÓD

Életvezetési hibák az edző szemével

Szakértőnk hat szempont szerint kategorizálta azokat, akik a hobbisport felé fordulnak, és rendhagyó szerepbe kerülnek. Azon kívül, hogy felsorolja a „problémás eseteket", megoldást is kínál a furcsa helyzetekre.

Nagy a kultusza manapság az életmódváltásnak, iparágak épülnek arra a szándékra, hogy az emberek szeretnének minőségibb életet élni. Mégsem sikerül mindenkinek. Vagy ha sikerül is, a változás nem mindig tartós, sőt arra is van példa, hogy az ember az egyik végletből a másikba esik.

Nézzük a tipikus hibákat és azok megoldásait!

1. A halogatók

Az emberek zöme ebbe a kategóriába tartozik. Vannak vágyaik és álmaik, de nincs elég erejük, hogy elinduljanak azon az úton, amely ezekhez az álmokhoz visz. Vagyis: nincs elég motivációjuk.

Megoldás: Őszinte szembesítés önmagunkkal és a saját „indítógombunk” megkeresése. Mindenki más módszerrel motiválható, keresd meg azt, ami téged ki tud zökkenteni az állóvízből!

2. A fellángolók

Sokan vannak olyanok is, akik néhány hétre fel tudják „szívni” magukat, de nem képesek kitartóan rajta maradni a sikerhez vezető úton. Ki azért nem, mert a körülményei bedarálják, ki azért, mert a kevés siker miatt elveszíti a motivációját, más meg azért, mert nem képes áldozatokat hozni.

Megoldás: Ilyenkor érdemes összegyűjteni a saját erőforrásokat, felírni egy papírra, hogy miben vagy jó, miben van esélyed sikereket elérni, mik a céljaid és azokhoz összegyűjteni a képességeidet. Hidd el, sok olyan adottságod van, amelyre már nem is emlékszel!

3. Az izgágák

Ők is a fellángolók kategóriájába sorolhatók, nem képesek hosszú távon egy feladatara koncentrálni, hanem belekapnak mindenféle új dologba, anélkül, hogy az előzőben elmélyedtek volna. Türelmetlenek, kapkodnak, és igazából sehol sem érnek el sikereket.

Megoldás: Náluk kiválóan alkalmazható a rövid távú célok felsorakoztatása, az egy-két hetes etapokban gondolkozás. Ha szeretik a számokat, akkor a számokkal kifejezhető célok meghatározása (kilogramm, kilométer), így a figyelmük folyamatosan fenntartható. Egy-egy váltás új sportágra, új módszerre csak akkor engedélyezett, ha bizonyos előre meghatározott eredményeket már elértek.

4. A részletekben elveszők

Aki a hétköznapi életében is folyton vacakol, és képtelen összpontosítani, stratégiai kérdések mentén haladni, az az életmódváltásában is ugyanilyen lesz.

Megoldás: Tudatosan lerakni a voksot egy módszer mellett, a tervezést időkeretek közé szorítani, napi és heti időrend segítségével a túltervezés esélyét minimalizálni.

5. A fanatikusok

Ők azok, akik gyakran átesnek a ló túlsó oldalára. Nem sportoltak soha, aztán amikor elkezdik, mást sem csinálnak, más sem érdekli őket, folyamatosan fokozzák a teljesítményt. Eddig az volt a hülye, aki sportol, most, hogy ők is átkerültek a sportoló kategóriába, az a hülye, aki nem mozog. Mindig az a jó, amit ők csinálnak.

Megoldás: Az önismeret fejlesztése felnőttkorban nem könnyű, főleg úgy nem, hogy őket nem is nagyon lehet szembesíteni saját magukkal, mert nem értik, hogy miről beszél a másik. Vagyis olyan megoldásra, amelyre vevők lehetnének, nehéz találni, már csak azért is, mert nyilván ezt a bekezdést olvasva sem jönnek rá, hogy róluk van szó. Ha mégis, nekik fokozottan ajánlatos napló vezetése (edzésnaplóval együtt), mert így kénytelenek szembesülni korábbi önmagukkal.

6. Az elégedetlenkedők

Nekik semmi sem jó. Az elért eredményeket nem értékelik. A versenyszellem megszállottjai. Nehéz életük van, mert nem csak az életmódváltásban, a sportban ilyenek…

Megoldás: Nekik is hasznos a napló vezetése, de mindenekelőtt az önbecsülés felépítése, hiszen az elégedetlenkedésük az önbecsülés hiányából fakad. Nekik mindenképpen érdemes dokumentálniuk a megtett utat, akár fotókkal, és azt egy jól látható helyre kitenni, hogy a következő kirohanásuk alkalmával szembesüljenek vele, honnan is indultak, és meddig jutottak már eddig is el.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.