Nyircsák József újra versenyre készül

A hazai testépítés egyik ígéretével beszélgettünk a járványügyi korlátozások enyhítéséről, a testépítésre, valamint a versenyekre gyakorolt hatásáról, továbbá a szakág honi jövőjéről.

Duzzad az erőtől?

Így van – felelte Nyircsák József testépítő. – Normál esetben ilyenkor már túl vagyok a diétán és legalább egy versenyen. Most azonban, hogy egyelőre felfüggesztették a versenyeket, kicsit más a helyzet. Több időm jut a nagy súlyos edzésekre, aminek köszönhetően még több izmot szedhetek fel. Szerencsére nem áll fenn sérülésveszély, nem úgy a diéta alatt, amikor nem emelgethetek jelentősebb súlyokat.

Lehet, hamarosan szükség is lesz az erejére, mert – kikötések mellett – itthon is zöld jelzést kaptak a sportrendezvények.

Jó lenne, ha a fitneszszövetség nemsokára megtartaná az elmaradt versenyeket. Nézők nélkül, a szigorú előírásokat betartva nem látok semmilyen veszélyt. Természetesen kissé csalódás lesz közönség nélkül a pódiumra lépnünk, hiszen mégiscsak nekik – és persze a pontozóbíróknak – mutatjuk meg magunkat, ám ez nem változtat a lényegen, a színpadon elért eredményen. Nagyon örülnék, ha végre beindulna a versenyszezon, mert nem csak magunknak építjük az izmainkat. A közönség mindig jó hangulatot teremt, így mi is jobban figyelünk magunkra és a teljesítményünkre.

Éledezik az ország, amire másik bizonyíték, hogy már az edzőtermek is bátran fogadhatnak vendégeket.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert – bizonyos korlátozások mellett – eddig is megoldottam, hogy teremben eddzek. Rendkívül örülök az újranyitásnak, a fitnesztermek tulajdonosainak pedig üzenem, lelkiismeret-furdalás nélkül kezdjék meg a működést. Már most érezhetően nagyobb a forgalom a termekben, a sportolni vágyóknak pedig minden adva van, hogy újra átadhassák magukat a közös súlyzózás örömének.

 

Fotó: Szilner György

 

A sportparkok létszáma is bővül. Vajon egy amatőr testépítő is örülhet ennek a hírnek?

Bizonyos szempontból igen, bár hozzá kell tennem, a sportparkokban található eszközök nem, illetve kevésbé alkalmasak, hogy izmot építsünk és fejlesszünk. Arra viszont nagyon jók, hogy megőrizzük fizikai állapotunkat.

Tekintsünk kicsit a jövőbe. Bár nehéz most megmondanunk, melyik versenyt mikor rendezik meg, mégis, milyen terveket szövöget?

Ha hinni lehet a nemzetközi szövetség tájékoztatásának, szeptemberben tartják meg az áprilisban elmaradt Európa-bajnokságot. Ez mindenféleképpen jó hír, mert újra van miért küzdenem és szenvednem. Így most már megtervezhetem, hogy mennyi ideig kell izomtömeget pakolnom magamra, és hogy mikor kezdhetek el diétázni.

Amikor még nem tudtuk, hogy a járványhelyzet miatt elmaradnak a versenyek, milyen célokat tűzött ki maga elé erre az évre?

A tavasszal vettem volna részt az országos bajnokságon és a Magyar Kupán, amelyek egyben válogatóversenyek is lettek volna a spanyolországi Eb-re, ahol a felnőttek és a juniorok mezőnyében is indultam volna – remélhetően szeptemberben már sor kerülhet rá. A novemberi kínai világbajnokság sorsa azonban továbbra is bizonytalan. Huber István, a szövetség elnöke mindössze annyit kért tőlem, hogy hozzam a formám mindkét viadalon.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

A vébén a legjobb tíz, esetleg a legjobb hat versenyző közé szeretnék bejutni, az Eb-n viszont az aranyéremre hajtok a juniorok mezőnyében. A tavalyi junior-világbajnokságon második voltam, ebből kiindulva az sem elképzelhetetlen, hogy végül megnyerem a kontinensbajnokságot.

Milyen jövő előtt állnak a hazai testépítő- és fitneszversenyzők?

A lányok nagyon ígéretesek, elég, ha Pauer Fannira gondolunk, aki nemzetközi szinten kiemelkedően teljesít. Juniorkorú lány versenyzőink szépek, jók és erősek, nem vitás, övék lehet a jövő.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.