Csodás magyar szereplés a testépítő-vb-n

Remekül helytállva, összesen három éremmel térhet haza a spanyolországi felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságról a magyar küldöttség, amely egy sportdiplomáciai sikert is elkönyvelt.

Óriási érdeklődés és óvintézkedések kísérték a hétvégi, Santa Susannában rendezett testépítő- és fitnesz-világbajnokságot: a pandémia ellenére 44 ország vett részt az eseményen. Az idén a világ testépítőkrémje alaposan ki volt éhezve egy nagyszabású, hagyományos megméretésre. Jóllehet az indulók között Európán kívüli versenyző nevével nemigen találkoztunk – ez alól talán csak a népes egyiptomi küldöttség jelentett kivételt –, így is rendkívül erős és népes mezőny gyűlt össze.

A magyar csapat nyolc versenyzőt delegált a vb-re, hét hölgyet és – Berecz Sándor személyében – egy férfit. Mint korábban megírtuk, nem utazott el Spanyolországba Nyircsák József, aki az októberi, Kolozsváron rendezett junior-világbajnokságon arany- és bronzérmet nyert. Túlzás nélkül állíthatjuk, szépen szerepeltek a magyar hölgyek, különösen a fitnesz kategóriában indulók, akik egy ezüst- és két bronzérmet szereztek.

Az amatőr testépítők legrangosabb világeseményén azonban először a zöld asztal mellett értünk el elismerést, dr. Rafael Santoja, a nemzetközi szövetég (IFBB) elnöke és Pawel Filleborn, a bíróbizottság elnöke ugyanis IFBB becsület-érdeméremmel tüntette ki Vargha Violát, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség főtitkárát.

A magyar versenyzők eredményei a felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságon

2020. november 5-9., Santa Susanna, Spanyolország

Ilosvay Viktória

Artistic fitness: 5. hely

Women’s fitness +163 centiméter: 2. hely

Vágó Virág

Women’s fitness, +163 centiméter: 3. hely

Artistic fitness: 8. hely

Véninger Brigitta
masters bikinifitnesz: 3. hely

bikinifitnesz, –166 centiméter: 11. hely

Ágoston Dorottya
Artistic fitness: 6. hely

Women’s fitness, +163 centiméter: 5. hely

Ilosvay Beatrix

Women’s fitness, –163 centiméter: 5. hely

Sebők Julietta
bikinifitnesz, –164 centiméter: 6. hely

Szalai Evelin
bikinifitnesz, –164 centiméter: 8. hely

Berecz Sándor
Men’s Physique: 7. hely

„Legfőbb ideje volt, hogy megkapja a kitüntetést – mondta Huber István, a honi szövetség elnöke. – Nagyon sokat és nagyon régóta dolgozik a nemzetközi szövetségnek. Három ember helyett is fáradozik, amikor rangosabb nemzetközi eseményeket rendezünk. A legutóbbi gyermek-világbajnokságon is elképesztő munkát végzett, és a mostani vb-n is rendkívül tevékeny volt. Úgy tűnik, beérett az utóbbi hét-nyolc év munkája, óriási elismerés ez a magyar delegációnak.”

A sportdiplomáciai siker mintha felvillanyozta volna versenyzőinket. Ilosvay Viktória – nem kis meglepetésre – a +163 centiméteres fitnesz kategóriában második helyet szerzett, mögötte Vágó Virág léphetett a dobogó harmadik fokára, s ugyanebben a kategóriában Ágoston Dorottya az ötödik helyen végzett.

„Mivel nagyon fáradtak vagyunk, eddig nem volt erőnk az ünneplésre – folytatta értékelőjét a hazai szövetség elnöke. – Ami érmeseinket illeti, a mindössze tizenkilenc éves Ilosvay Viktória tökéletes gyakorlatát nemrég vettem észre. Olyan szép, hogy csodájára jár a világ. Egy kisebb versenyen fedeztem fel, és már akkor úgy éreztem, ezzel a gyakorlattal jóformán mindenkit legyőzhet. Érdemét tovább növeli, hogy rendkívül szoros küzdelemben lett ezüstérmes. Vágó Virág harmadik helye szintén rendkívüli, s bár Ágoston Dorottya csak ötödik lett, ne felejtsük, ősszel öt versenyszámban volt döntős a különböző megméretéseken!”

 

A magyar hölgyek sikeresen szerepeltek Spanyolországban, balról: Ilosvay Beatrix, Vágó Virág, Ilosvay Viktória és Ágoston Dorottya

 

A folytatás is jól sikerült, ugyanis Véninger Brigitta bronzérmet szerzett a masters bikinifitnesz kategóriában.

„Nagyon örültünk Brigi bronzérmének. A masters kategória sokkal erősebb, mint gondolnánk. A harmincöt-negyven év körüli versenyzők ugyanis rendkívüli módon odateszik magukat, korukat meghazudtoló frissességgel lépnek színpadra. Mindennek tükrében Brigitta remek teljesítményt tett le az asztalra.”

Fontos információ, hogy a nők csapatversenyében – amelyet Ukrajna toronymagasan nyert meg – a magyar válogatott a kilencedik helyen végzett, és bekerült a torna legjobb tíz országa közé.

„Jobban szerepeltünk, mint vártam. A vb előtt már a tizedik helyet is óriási sikernek könyveltem volna el. A kilencedik helyünk azért is megsüvegelendő, mert nagyon sok ország sportolója mérte össze erejét a tornán. Minden idők alighanem legeredményesebb szezonját zártuk, s ebben elévülhetetlen szerepet játszottak a sportolókat felkészítő edzők, a szövetség és természetesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely szintén rengeteg támogatást nyújtott a sikeres versenyzéshez.”

 

Fotók: facebook.com/mtfsz1970

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.