Lelkesedéssel pótolják a lemaradást

Bár a kettlebell hazai története csupán nyolcéves múltra tekint vissza, a magyar girjások – odaadásuknak és lelkesedésüknek köszönhetően – egyre szebb sikereket érnek el a nemzetközi versenyeken.

Mint arról korábban írtunk, Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kettlebell. Vannak, akik szabadidősportként űzik, mások versenyekre is járnak. A versenyszerűen űzött kettlebell kemény felkészülést igényel, főleg annak, aki a nemzetközi mezőnyben is helyt akar állni. A magyar girjások egyre sikeresebben veszik fel a versenyt a világelittel.

Barcsik László, a Kecskeméti Kettlebell Egyesület elnöke, edzője és versenyzője elmondta, az országos bajnokság kiemelt jelentőségű, amely egyben válogatóverseny is a világ- és Európa-bajnokságra.

„Az ob-k mellett egyre több nyílt versenyt is rendezünk különböző hazai helyszíneken, amelyeken külföldi versenyzők is részt vesznek, így növelve a rendezvények színvonalát. Ezek a viadalok jól szolgálják a felkészülést a vébére és az Eb-re” – árulta el Barcsik László.

Barcsik László kiemelkedő eredményei
2015: vb-3. hely, Dublin (profi kategória)
2015: Eb-3. hely, Várna (profi kategória)
2016: mesterszint megszerzése
2018: WKSF-vb-2. hely, Vanzaghello (profi kategória)

Az országos bajnokságon – amelyet először négy éve rendeztek meg – általában hatvantagú mezőny gyűlik össze, az itthoni nyílt versenyeken pedig ez a szám a százat is meghaladja, ami a sportág rövid hazai történetét figyelembe véve elismerésre méltó.

„Tavaly Kecskeméten rendezték meg a nyílt Európa-bajnokságot, amelyre harminc országból több mint háromszáz kettlebelles nevezett be. Európán kívül Ázsiából és Ausztráliából is érkeztek sportolók” – mesélte büszkén Barcsik László, aki a kontinensbajnokság rendezéséért volt felelős.

A még alakulófélben lévő sportági szakszövetség létrehozása kapcsán Barcsik László elmondta, a legfőbb cél, hogy rendezettebb és szervezettebb viszonyokat teremtsenek a sportág fejlődéséhez. Ha ez meglesz, az egyesületek is megfelelő anyagi támogatáshoz juthatnak, és akkor a hazai versenyzői létszám is emelkedésnek indul.

Jelenleg az amatőr sportolók önerőből, munka mellett készülnek a versenyekre, maguk állják a versenyregisztrációs díjat, saját forrásból fedezik az útiköltséget, másképpen nem jutnának el sem az ob-ra, sem pedig a világversenyekre. A kettlebell – egyelőre – csak keveseknek biztosít megélhetést.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak edzősködéssel, versenyzéssel és versenyszervezéssel kell foglalkoznom, bár az utóbbi időben egyre kevesebb időm marad versenyezni. Tavaly Kecskeméten mi rendeztük meg az Eb-t, amelyet az önkormányzat is támogatott, felismerve a sportág növekvő népszerűségét”– emlékeztetett Barcsik László.

A sportág nehéz hazai helyzete ellenére a magyar kettlebellesek sikeresen helytállnak a nemzetközi megméretéseken.

„Az biztos, hogy kettlebellben jobbak vagyunk, mint fociban. A világbajnokságokon általában a tizenötödik hely környékén szoktunk végezni, de a tavalyi kecskeméti Eb-n, amelyen számos magyar versenyző indult, sikerült az első tíz közé bejutnunk. Kifejezetten jók vagyunk biatlonban (lökés és szakítás) és hosszú ciklusban. Előbbiben jómagam, míg hosszú ciklusban Pollák László rendelkezik a nemzetközi szövetség (IUKL) által jóváhagyott mesterszinttel. A kiemelkedően jól teljesítő magyar versenyzők kapcsán meg kell említeni Németh Katalint, aki a tavalyi vébén két számban – szakításban és hosszú ciklusban – nyert aranyérmet. A sportág hazai helyzetéhez képest elégedettek lehetünk ezekkel az eredményekkel” – fejezte be Barcsik László.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.