Maximális pörgés: a fitt anyukák varázsa

Fitness Modell Anyuka, immár nyolcadszor: a versenyről, a fitnesz mai helyzetéről, a sportág és életmód jövőjéről az ötletgazdával, Palatinus Tündével beszélgettünk.

A Bodysport-kupa keretein belül rendezik meg a Fitness Modell Anyuka-versenyt: Palatinus Tünde maximális fordulatszámon pörög, edzést vezényel és szervez, így nem meglepő, hogy évről évre sokan vesznek részt a versenyen.

Nyolc verseny, majdnem háromszáz fitt anyuka.

Már az első versenyen hatvanhat induló volt, ami létszámában kiemelkedett az átlag hazai, középkategóriás versenyek közül. Azóta persze csökkent a létszám, és nincs már meg az újdonság varázsa, de versenyről versenyre így is sokan eljönnek, és mindig újak. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ennyien jönnek, a fittanyukák a gyermekeim.

Palatinus Tünde

Ezek szerint nem az a cél, hogy fitneszversenyzőket neveljenek ki.

Egyáltalán nem szeretnénk versenyzőket kinevelni. Azt szeretnénk elérni, hogy egyre többen válasszák az egészséges életmódot, a sportolást, hogy anyukaként sem kell lemondaniuk arról, hogy fittek és egészségesek legyenek. Minden nő célja, hogy egyszer legalább nézzen ki igazán jól, és ezt másoknak is megmutassa. Sok nő él itthon fitten és sportosan, de nincs elég önbizalma, hogy fitneszmodellekkel álljon egy színpadra – ez a verseny elsősorban nekik szól. Szeretnénk, ha amolyan hobbiversenynek maradna meg a Fitness Modell Anyuka, ami nem jelenti azt, hogy ne fordítanánk nagy figyelmet a szervezésre, promócióra. Nem szeretnénk belépni a profi fitneszversenyek közé.

Sokan megragadnak a fitneszmodellkedés világában?

Hogyne! Többeket magával ragad a körítés, a színpad varázsa és szeretnének újra indulni – nekik találtuk ki a Pro Fitness Anyuka kategóriát. Vannak jó néhányan, akik visszatérő versenyzők.

Sőt, az idén azt találtuk ki, hogy a pro fitness anyukáknak tartottunk bírói képzést, közülük hárman végül vállalták is, hogy bíráskodnak az idei versenyen.

És mi a helyzet azokkal az anyukákkal, akik nem versenyeznek újra?

Többségükkel a mai napig tartom a kapcsolatot, és mesélik, hogy azóta is rendszeresen sportolnak, így azt hiszem, elérte a célját a verseny. Az edzőteremben is jönnek mindig újak, akik szeretnék, hogy felkészítsem őket, és ez nagy örömmel tölt el.

Hosszú időt töltött el a fitneszben versenyzőként, edzőként. Hogyan látja a sportág mai helyzetét?

Azt látom, hogy nagyon sokan járnak konditerembe, és sokan indulnak a versenyeken is, vannak nagyon tehetséges versenyzőink. Azonban azt tudni kell, keveseknek adatik meg, hogy nagyon magas szintre eljuthassanak. Egy testépítő vagy fitneszmodell legfőbb célja, hogy Arnold Classicot nyerjen és szerezzen IFBB Pro-kártyát.

Ez utóbbi elérhető, de feljebb lépni, az IFBB Elite-Pro kategóriába csak jelentős anyagi ráfordítással, nagyon sok energiával és főként külföldön élve lehetséges.

Amatőr szinten nagyon sok szép sikerünk van, ráadásul az utánpótlásban is jönnek az eredmények: mindig van egy-két kiemelkedő versenyző, aki majd felnőttként is jó eredményeket érhet el.

Az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a crossfit edzések, Horváth Laura világbajnoki ezüstérmet nyert. Nem tart attól, hogy ez a sport konkurenciát jelent a fitnesz számára?

A crossfit sokkal komplexebb mozgásforma, több mindent fejleszt, de azt nem hiszem, hogy konkurenciát jelentene, sokkal inkább, hogy a fitnesszel kiegészítik egymást, mindegyik mást fejleszt. De a lényeg egyébként is az, hogy mindenki mozogjon, akár az edzőteremben, akár máshol, és tegyen meg mindent az egészsége megőrzése érdekében.

fotók: Bodysport

Bodysport-kupa, 8. Fitness Modell Anyuka-verseny végeredménye:

Wellness Modell Anyuka: 1. dr. Jakabházyné Németh Dóra (Serfőző Team), 2. Balázs Szőcs Emese

Fitness Modell Anyuka, 35 év alatt: 1. Szilágyi Rita, 2. Németh Andrea (Ocsovszky Team), 3. Bari-Kerepesi Katalin

Fitness Modell Anyuka, 40 év alatt: 1 Ocsovszkyné Petrov Katalin (Ocsovszky Team), 2. Laki Ágnes (Nórix Team), 3. Drotár Éva (Vida Fitness)

Fitness Modell Anyuka, 40 év felett: 1. Andi Diana (Fraser Gym), 2. Domoszlainé Fehérvári Szilvia, 3. Tesch Zsanett

Pro Fitness Modell Anyuka: 1. Tánczos Anna (Krikó Team), 2. Horvát Hajnalka (Szakács Team), 3. Tóthné Berta Mónika

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan ússzuk meg az óriásbukást?
Új kihívásunk: itt a Nagy hőségfutás!
Contador rekordja az Everest-kihívásban
Pilisi minitúra forrástól vízesésig
Tanácsok önbizalommal teli sporttársaknak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.