STREET WORKOUT

Mitől lesz igazán jó egy park?

Street workout sorozatunk legújabb részében arra keressük a választ a vb-bronzérmes magyar sportolóval, milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy tényleg jó sw-parkról beszélhessünk.

Nem túlzás azt állítani, hogy Szarka Ákos az egyik legjobb magyar street workout sportoló, hiszen korábban világbajnoki bronzérmet szerzett, míg a világkupákon több első, második és harmadik helyezést gyűjtött. Tizennégy éve foglalkozik saját testsúlyos edzésekkel, több éve személyi edzőként, van némi rálátása a sportágra.

„Attól lesz jó egy park, ha a kezdők és a haladók egyaránt tudják használni – kezdte Szarka Ákos. – Ha konkrétabban nézzük, akkor szükség van egy húzódzkodórúdra, ennek legyen két méter körüli a szélessége. Külön jó, ha van olyan, amely mellmagasságban helyezkedik el, illetve olyan is, amelyikhez egy kicsit fel kell ugrani. Szükség van még párhuzamos korlátra, aminél fontos, hogy két és fél-három méter hosszú legyen és kellő magasságú, vagyis olyan százötven centi körüli a gyakorlatok végrehajtásához. Ezek mellett még egy bordásfal szükséges, s akkor már jól állunk az eszközök terén. Sok múlik továbbá a talajon is: a kezdőknek jobb lehet a rekortán- vagy gumitégla-borítás, viszont a haladó szinten lévőknek már a homokos talaj a megfelelőbb, lehetőleg minél mélyebb, hogy tompítsa az esetleges eséseket.”

Szarka Ákos hangsúlyozta, nem az a fontos, hogy egy parkban sok minden legyen, a lényeg, hogy jó kialakítású eszközökkel szereljék fel a helyeket.

Budapesten például a Normafánál található egy nagyon jó, változatos, kezdők számára is ideális park, illetve a Haller park is ajánlott, különösen a haladóbb, esetleg már versenyzői szinten lévő sportolóknak.

Utóbbi érdekessége, hogy Szarka Ákos eszköztámogatója, a BeStrong Kondipark Ákos tervei alapján gyártott neki egy profi workouteszközt, a Haller park pedig ennek a másolata.

Ami a vidéki helyzetet illeti, Debrecenben és Nyíregyházán, valamint e két város vonzáskörzetében több remek park is található.

Sorozatunkban írtunk már a profiknak való gyakorlatokról, előtte bemutattuk az abszolút kezdők első feladatait, beszélgettünk a sportág hazai nagyágyújával, Hordós Márkkal, és van egy remek videónk is a street workoutról.

Parkour, street workout: más világ

Kívülről nézve talán nincs olyan nagy különbség a különböző szabadtéri gépek és parkok között, pedig valójában ég és föld. Amikor például a városmajori parkról kérdeztük Szarka Ákost, elmondta, hogy az ottani parkourpálya egészen más világ, mint a street workout. A parkour esetében nagyobb szerepet kap a láb és az egyensúlyérzék, míg a street workout alapját a maximális erőkifejtés, valamint a húzó- és tolómozgások adják.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.