Nem lankad a világ legjobb testépítője

Néhány hónappal tavalyi Mr. Olympia-győzelmét követően elkezdte felkészülését a 2021-es viadalra az egyiptomi testépítő, Mamdu Elszbiaj, aki az idén még meggyőzőbben szeretne versenyezni.

Alig több mint három hónap telt el azóta, hogy a 36 éves egyiptomi Mamdu Elszbiaj – becenevén Big Ramy – történelmet írt a Mr. Olympián. Mint arról mi is beszámoltunk, december 20-án – Brandon Curryt és Phil Heatht megelőzve – óriási meglepetésre megnyerte a profi testépítők csúcseseményét, ezzel 1997 óta ő lett az első nem amerikai versenyző, aki elhódította a címet.

A szegény egyiptomi halászcsaládból származó Elszbiaj tudatosan, lépésről lépésre építette karrierjét.

Viszonylag későn, 26 évesen kezdte a testépítést, és csupán két évnek kellett eltelnie, hogy 2012-ben megnyerje az amatőr Mr. Olympiát. Bevallása szerint mindössze három év alatt hozta fel magát profi szintre, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2013-ban a New York-i kvalifikációs versenyen megszerezte az indulás jogát a hivatásos Mr. Olympiára, és még ebben az évben 8. lett a profi testépítők csúcseseményén. Minden évben egy helyezéssel jobbat ért el, mígnem 2017-ben a dobogó második fokára állhatott fel. Noha 2018-ban csak a 6. helyen végzett, 2020-ban Mr. Olympia-címet ünnepelhetett.

„Három kulcsfontosságú területen kerekedett felül riválisain: méretben, edzettségben és gyakorlatbemutatásban – mondta róla Steve Weinberger, a Mr. Olympia pontozóbíróinak elnöke. – Mégis talán a pózolásban tett ki igazán magáért, hiszen remekül mutatta meg az izomzatát és a testét.

Amikor színpadra hívtuk a versenyzőket, ő érkezett oda először, és ő is hagyta el utoljára a pódiumot. Végig behúzott hassal feszített, egyszerűen lenyűgöző volt. Sohasem láttam olyan magabiztosnak, mint akkor.”

Steve Weinberger hozzátette, a harmadik helyre szoruló Phil Heath semmit sem erősödött 2018-as Mr. Olympia-fellépése óta, és azt is elárulta, hogy törzsének középrésze túlságosan is kitüremkedett a pózolásnál, és úgy tűnt, veszített izomzatából, különösen a lábán. Weinberger nem ment el szó nélkül a 2019-esbajnok, 2020-ban csak második Brandon Curry teljesítménye mellett sem. Szerinte egy év alatt semmit sem fejlődött, leginkább emiatt maradt alul az egyiptomival szemben.

Élete eddigi legnagyobb sikere óta azonban alig hallani valamit Elszbiajról, aki néha-néha posztol valamit az Instagram-oldalán.

Úgy tűnik, Mr. Olympia-győzelme után megajándékozta magát némi pihenővel, de januárban már elkezdte a mentális felkészülést az idei megméretésre – legalábbis erre utal egyik bejegyzése.

„Megrohantak az emlékek! Hét éve a New York-i profi versenyen kvalifikáltam magam először a Mr. Olympiára. Köszönettel tartozom a pontozóbírók elnökének, Steve Weinbergernek és a Profi Liga elnökének, Jim Manionnak, amiért megteremtették nekem a lehetőséget, hogy valóra váltsam álmaimat, és megmutatták nekem, hogy származástól függetlenül bárkiből lehet bajnok, aki mer álmodni, aki hisz magában, és aki hisz azokban is, akik benne hisznek.”

A felkészülési időszak közeledtével egyre többen fordultak hozzá azzal a kérdéssel, vajon meg tudja-e ismételni tavalyi teljesítményét, és hogy még hány Mr. Olympia-győzelem van benne. Big Ramy igyekezett lehűteni a kedélyeket, és rendkívül diplomatikusan – egyben sejtelmesen – annyit mondott rajongóinak: elsődleges célja, hogy felülmúlja a tavalyi versenyen mutatott teljesítményét.

„Tudom, hogy sok munka áll még előttem, de megígérem, hogy az eddiginél is keményebben fogok készülni a nagy eseményre, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy szebb eredményt érjek el, mint kétezerhúszban” – nyilatkozta januárban.

Instagram-oldalán megjelent bejegyzései arról árulkodnak, hogy február közepén eljött a várva várt pillanat: bejelentette, hogy elkezdte felkészülését az idei Mr. Olympiára, s ebben egyik legjobb barátja, a 2003-as Mr. Olympián negyedik Dennis James segíti.

Leszerződött a Enhanced Labs nevű, étrend-kiegészítőket forgalmazó céggel, továbbá a világ egyik vezető barnítókrém-forgalmazójával, a Pro Tannel, és már a víztelenítéshez is kiválasztotta a leginkább megfelelő termékeket. Egyelőre talány, vajon a fenti kiegészítők mennyiben segítik Big Ramy idei sikeres szereplését, ám mindennél többet árul el, amit nemrég írt Instagram-oldalán:

„Ösztönözd magad! Dolgozz keményen! Szeress bele, hogyan válj naggyá!”

NÉVJEGY: Mamdu „Big Ramy” Elszbiaj

Született: 1984. szeptember 16., Baltim (Kafr-el-Sejh, Egyiptom)
Állampolgársága: egyiptomi
Magassága: 178 cm
Testsúlya: 133-140 kg
Mellkasátmérője: 137 cm
Felkarátmérője: 61 cm
Derékátmérője: 91 cm

Kiemelkedő eredményei: amatőr Mr. Olympia-győzelem (2012), New York Pro Championship-1. (2013, 2014), Arnold Classic Brasil-1. (2015), Arnold Classic Europe-1. (2017), hivatásos Mr. Olympia-győzelem (nyílt verseny, 2020)

A Mr. Olympia eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.