Otthoni testmozgás biztonságosan

A tornatermi edzéssel szemben az otthoni workoutnak számos előnye van, de hátrányaival is számolnunk kell. Ha megfogadunk néhány tanácsot, biztonságosan edzhetünk.

A koronavírus-járvány miatt az utóbbi hónapokban egyre többen fedezik fel az otthoni testmozgás előnyeit és örömeit. A négy fal közötti sportolás révén megkíméljük magunkat az utazástól a fitneszterembe, saját életritmusunk és időbeosztásunk szerint mozoghatunk, családtagjaink is csatlakozhatnak hozzánk, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Érdemes ugyanakkor végiggondolnunk az otthoni sportolással járó kockázatokat is. Míg a fitnesztermeket úgy tervezik meg, hogy elegendő helyünk legyen a mozgásra, nem biztos, hogy szobánk vagy lakásunk mérete alkalmas egy kiadós HIIT-tréningre. Az edzőteremben – jobb esetben – megfelelő a szellőzés, és profi eszközöket használhatunk, otthon viszont nem feltétlenül ez a helyzet. Végül, de nem utolsósorban, a hús-vér személyi edzőt sem könnyű pótolnunk. Aggodalomra azonban semmi ok, némi odafigyeléssel és tervezéssel otthon is biztonságosan és hatékonyan mozoghatunk.

 

1. Személyi edző

Ha a testmozgáshoz a világhálóra vagy a közösségi oldalakra feltöltött videót használunk, mindenféleképpen győződjünk meg, hogy a filmen szereplő edző hiteles. Erre azért van szükségünk, mert manapság egyre több az önjelölt tréner és fitneszinfluenszer, akinek – bár szakértőnek tünteti fel magát – nincs megfelelő képesítése. Ne felejtsük: egy névtelen tréner az internetről nem ismeri a sajátosságainkat, így több kárt okozhat, mint hasznot!

 

2. Erőnléti állapot

Fontos, hogy az erőnléti állapotunknak megfelelő gyakorlatokat végezzünk. A helytelenül megválasztott edzés- vagy mozgásforma balesetveszélyes lehet, és el is veheti a kedvünket a további mozgástól. Ne feledkezzünk meg a megfelelő bemelegítésről és a workout utáni nyújtásról se! Ha olyan videóra bukkanunk, amely ezeket nem tartalmazza, meg se nézzük!

 

3. Lassan járj, tovább érsz!

A túl intenzív és a szerfelett gyakori edzések megterhelik izmainkat és ízületeinket, ezért súlyos sérülést okozhatnak. Semmi értelme felkészületlenül fejest ugranunk a workoutba, mert nem lesz jó vége. Haladjunk lépésről lépésre, és tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét! Ha erőnléti edzést tartunk, jó előre tervezzük meg a lépéseket! S még valami: ha fizikailag nem vagyunk rendben, ha megsérültünk, vagy fáj valamink, inkább halasszuk el a tornagyakorlatokat.

 

Fotó: shutterstock

 

 

4. Környezet

Mielőtt nekiállunk mozogni, nézzünk körbe a szobában, és tegyük el az útban lévő tárgyakat, amelyek balesetet okozhatnak. Vegyük figyelembe, mekkora helyre van szükségünk. A jógához nyilvánvalóan kevesebbre, de erősítéshez vagy lépcsőzéshez mindenféleképpen többre.

 

5. Megfelelő ruházat és sportcipő

Edzőcipőnk legyen kipárnázott és rugalmas, továbbá jól támassza meg a lábat. Érdemes kicsit körülnéznünk az interneten, hogy megtaláljuk a mozgásformához legjobban illő sportcipőt. Sokan azt hiszik, hogy a futócipő benti tornázásra is alkalmas, pedig egyáltalán nem. A sok oldalmozgást követelő gyakorlatok elvégzéséhez ugyanis teljesen másfajta sportcipőre van szükségünk. A ruházatot pedig úgy válasszuk meg, hogy könnyen és kényelmesen mozoghassunk benne.

 

6. Folyadékpótlás

Edzés előtt, közben és utána is fogyasszunk elegendő vizet, így elkerülhetjük a görcsöt, a hirtelen kimerülést és a kognitív zavarokat. Energiaitalt csak akkor igyunk, ha minimum hatvan percig tartó intenzív testmozgást végzünk.

Ez itt egy húszperces, könnyed otthoni workout kezdőknek, ez pedig egy félórás otthoni HIIT-tréning haladóknak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.