Kondiművészek - 1. rész

Trükkök saját testsúllyal

Most van csak igazán szezonja a szabadtéri sportolásnak, ezért mi is bemutatjuk a street workout-féle életet. Hétvégenként sorozattal jelentkezünk a szabadtéri kondiművészekről.

Street workout. Kondipark. Parkourpálya. Ugyanaz, de mégsem.

Ami fix, hogy az utóbbi években ugrásszerűen kezdett el növekedni – főleg Budapesten – a „szabadtéri edzőtermek” száma. Általában valamelyik játszótéren, parkban, futópályák közelében alakították ki ezeket. Kivitelezéstől függően dinamikus, illetve statikus gépekből állnak a parkok, no meg rengeteg rúdból, melyek elsőre kuszának tűnnek, de számos variációs lehetőséget kínálnak az edzéseket illetően – mindezt nemrég remek videóban is megmutattuk, érdemes megnézni.

A kondiparkok azért is hasznosak, mert saját testsúlyos edzéseket végezhetünk, ráadásul szabadban, jó levegőn vagyunk, ami sokkal jobb, mint egy edzőteremben gyúrni a verőfényes napsütés közepette.

Természetesen a kondiparkokba vihetünk magunkkal egy-egy súlyzót, gumiszalagot, akár trx-et is, mivel több helyen van az eszköznek megfelelő állvány, azaz rengeteg lehetőségünk van a testedzésre.

Több helyen ráadásul kis információs tábla mutatja meg, milyen gyakorlatokat végezhetünk és azok mely izomcsoportot segítik, ha pedig futópálya is körülöleli a parkot, akkor a kardiót is belevehetjük az edzésbe.

Az egyik legkomplexebb kondipark a Városmajorban vár ránk, továbbá többek között a Margitszigeten, a Városligetben, a Normafánál, a Bikás-parkban, a Naphegyen, a MOM-parknál is akadnak szabadtéri kondiparkok, de a Mechwart ligetnél is találni egy jó kis helyet, nem beszélve a számtalan külső kerületi vagy vidéki lehetőségről. Van olyan hely is, ahol csak három gép meg egy állvány vár minket, kis fantáziával és segédeszközzel viszont itt is tökéletesen át tudjuk mozgatni az izmainkat, hiszen a fekvőtámaszhoz és a különböző guggolásokhoz, ugrálásokhoz még kondiparkra sincs szükség.

Aki egyszer kipróbálja a szabadtéri edzést, az a jövőben is keresi majd ennek a lehetőségét, mi pedig a folytatásban felkeresünk néhány kondiparkot, és szakértő segítséggel mutatjuk be ezeket.

Minden hétvégén street workout-sorozat, érdekességekkel, sztorikkal, gyakorlatokkal, amatőr és profi megszólalókkal. Tartsatok velünk!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.