A borász győzelme 170 kilométeren

Francois D’Haene különleges sikert aratott a neves Ultra-Trail du Mont-Blanc-on, mivel nemcsak megnyerte a 170 kilométeres távot, hanem összességében negyedszerre győzött s így rekorder lett.

A vasárnap befejeződő Ultra-Trail du Mont-Blanc-t beárnyékolta egy haláleset, az egyik versenyszámban, a TDS-ben (145 km) 62.5 km megtétele után szakadékba zuhant és életét vesztette egy 35 esztendős cseh férfi. A verseny történetének első halálesetét semmi sem feledtetheti, ám a kegyelet mellett tisztelettel adózhatunk a francia Francois D’Haene-nek, aki 20 óra, 45 perc és 59 másodperc alatt teljesítette a 170 kilométeres számot, és legyőzte a tízezer méternyi szintemelkedést, így már negyedszer diadalmaskodott a legendás UTMB-n (eredmények ITT).

D’Haene a sikerrel letaszította a trónról a spanyol Kilian Jornetet, aki eddig három sikerével – a franciával holtversenyben – tartotta a csúcsot. A 35 éves sportember legutóbb négy éve nyert, az első és második sikerét pedig 2012-ben és 2014-ben aratta, az élete azonban sokkal változatosabb, semhogy „csak” a terepfutás töltené ki: borászként, fizioterapeutaként és három gyermek édesapjaként mutatja be önmagát.

A francia 1985 karácsonyán született Lille-ben, majd a szülei Chambéry közelébe, Novalaise-be, az Alpokba költöztek. Később Grenoble-ban diplomázott, majd a híres borvidéken, Beaujolais-ban telepedett le, ahol hódolhat a szenvedélyének, a futásnak is. Fiatalon egyébként a futáson kívül kerékpározott, síelt és hegyet is mászott, ám gyorsan elege lett a kötött edzésekből, amelyekben nem érezte magát szabadnak.

Így a terepfutás felé fordult, amely egyesítette a futást, a hegymászást, az utazást, a felfedezés örömét és a versenyzést. Már másfél évtizede a legjobbak között találjuk, hiszen 2006-ban és 2007-ben is megnyerte az UTMB CCC (Courmayeur Champex Chamonix) nevű számát, és később is remek eredményeket ért el. A mostani sikere azért is különleges, mert hat héttel a chamonix-i célba érkezés előtt pályacsúccsal diadalmaskodott a coloradói 100 mérföldes (160 km) eseményen, a Hardrock 100-on.

 

Fotó: Olivier Chassignole/AFP

 

Mint a mostani verseny után elmondta, nem különösebben foglalkozott a számokkal, azaz, hogy negyedszerre nyerheti meg az UTMB-t, és azzal sem törődött, hogy kevés idő telt el a legutóbbi megméretés óta, mert ő döntött így, ő választotta a kihívásokat.

Nem élt át nagyobb holtpontot, azért indult, hogy élvezze a futást, ám volt olyan szakasz, amikor sokféle gondolat cikázott a fejében.

„Mit kellene tennem, hogy alkalmazkodjak, mi történik most? Csak száz kilométeren vagyok túl, és máris úgy érzem, elkészültem az erőmmel.”

Végül bírta, így történelmet írt.

Címlapfotó: Richard Bouhet/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.