BLOGRA FUTOTTUNK A home office és a nyúlcipő

Ha blogszemle, akkor kikerülhetetlen téma a koronavírus-járvány, a netes bejegyzések között azonban még itt-ott felbukkan egy-egy aktuálisabb versenybeszámoló, illetve edzésről szóló írás.

Megnyugodtam. És elmentem futni. Mivel jogkövető, a szabályokat betartó ember vagyok, a vasárnapi ünnepi terepezésem után már nagyon vacilláltam, menjek-e még futni, vagy sem. Folyamatosan olvasgattam a csoportbejegyzéseket, a szakmai portálokat, de nagyon megoszlottak a vélemények, hiszen ha az a kérés, hogy maradj otthon, akkor az a sportolásra is vonatkozik. Az edzőtermet már nem látogatom egy ideje, az erősítő edzéseket itthon is meg tudom oldani.

Aztán éppen a blogszemle írása közben az országos tisztifőorvos tájékoztatta az érdeklődőket a szabadban történő sportolással kapcsolatban: az egészséges embereknek továbbra is ajánlják, persze, nem tömegben.

Nos, nekem ennyi épp elég volt, a home office végén felhúztam a nyúlcipőt. Az utcán nem tartózkodtak sokan, de futókat láttam szép számban, mindenki magányosan rótta az útját. Nem estem túlzásba, körülbelül negyven percet szaladgáltam, de arra tökéletes volt, hogy a fejemet legalább ennyi időre kipucoljam, hiszen ezekben a napokban azért van min agyalni.

Nem tudom, meddig ajánlják még nyugodtan a szabadban sportolást, de úgy döntöttem, hogy visszavonásig, rövid edzésekre kimegyek.

Az otthoni sportolással kapcsolatban egyébként rengeteg ötletet találhatunk a neten, A „Futóbolond”, vagyis Kremlicza Levente – akinek szakmai bejegyzését ebben a blogszemlében is elolvashatja mindenki – videót tett fel az oldalára, illetve remek tanácsokat ad a jelenlegi helyzetben a sportolással kapcsolatban.

Ultrabalaton októberben!

A koronavírus-járvány miatt az idei NN Ultrabalaton futóversenyt nem májusban, hanem október 1-4. között rendezik meg Balatonfüreden. Az egyik legnépszerűbb hazai futóverseny 2020-ban már a tizenötödik lesz, a 221 kilométeres Balaton körüli távot 1360, 4-13 fős csapat teljesíti majd. A csapatversenyre a jelentkezés október végén nyílt meg, és a helyek mindössze hat perc alatt be is teltek. A szervezők összesen 15 ezer indulóra számítanak.

21097KK.WORDPRESS.COM

Koffein kapitány írásában rávilágít arra, lehet, hogy valakinek hatalmas csalódást jelent egy-egy verseny törlése, azonban mennyivel szomorúbb az, ha valaki fél évig készül arra, hogy egyáltalán elkezdhesse az újra futást!

 

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU

Ötvenegy kilométeres futás közben elmélkedés a jelenlegi helyzetről, s nagyszerű útleírás, mondhatni, kedvcsináló a terepfutáshoz!

 

GYURKOO.COM

Interjút olvashatunk a Futniszép futóversenyeinek új nagykövetével, amit azért böngészgettem szívesen, mert egy hétköznapi futóról szól, aki mások számára is követendő példakép lett.

 

SZUFLAVEDER.HU

A térdprobléma nem csak Koffein kapitányt érte el, sajnos ez a bejegyzés is erről szól. Viszont remélhetőleg hamarosan megoldódik ez a probléma, utána már „csak” a sarokgyulladást kell helyre hozni, és a szerző visszatérhet a szeretett futáshoz!

 

WITHOUTCATHARSIS.BLOG.HU

Megkönnyeztem ezt a BSZM-beszámolót. A szerző a rettegett kór kezelése mellett, alatt is futott, persze orvosi engedéllyel. Aztán a Balaton Szupermaratonon két nap alatt kilencvenöt kilométert teljesített! Elképesztő teljesítmény mind fizikailag, mind mentálisan!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Edzésmódszerekből soha sincs hiány

 

KREMLICZA LEVENTE

A koronavírus-járvány miatt felborult a hétköznapi életünk, nincsenek versenyek, közösségi futások, csoportos edzések. Egyelőre még egyedül sportolhatunk a szabadban, de ki tudja, meddig. Az alábbiakban néhány szabadtéri futást helyettesítő ötletet osztok meg arra az esetre, ha eldurvulna a helyzet, és lakhelyelhagyási tilalmat vezetnének be.

Futópad: az első lehetőség természetesen a futópadon futás, ha valakinek van otthon, akkor ez a legjobb pótszer. Közben futós videókat is nézhetünk, hogy az unalom ne ölje meg a maradék motivációnkat.

Szobabicikli/görgős tekerés: a szobabicikli kicsit olyan, mint az alkoholmentes sör, ráadásul mindenki ruhát tárol rajta, de vészhelyzetben azért jól tud jönni. A görgőzés egy fokkal jobb, hisz itt a saját bringánkkal tekerhetünk, a Zwift segítségével (virtuálisan) akár a világ különböző tájain is.

Lépcsőzés: lehet, hogy a szomszédok utálnak majd bennünket, de a panelban, társasházban élők lépcsőzhetnek is edzés gyanánt. Nem is kell futni, elég felsétálni párszor a tizedikre. Fontos, hogy itt is kerüljük a fertőzésveszélyt.

Ugrálókötelezés: na, ezt ne csináljuk panelban, mert hamar küzdősportra kell majd váltanunk. Kertes házban azonban kiváló eszköz az állóképesség szinten tartására.

HIIT: a „high intensity intervall training” olyan edzésmódszer, ami a különböző intenzitású szakaszok váltakozásával fejleszti a kardiovaszkurális rendszert és az állóképességet. Némelyik változata még kifejezetten erősít is, ez a gyakorlatok összetételétől függ.

Cipelés: ezt bárhol lehet csinálni, udvaron, lépcsőházban, lakásban. Sok variációja van, az alap az, hogy a két kezünkbe fogunk valami nehezet, mintha nagybevásárlás után lennénk, és elkezdünk sétálni vele. Fontos a helyes tartás, a feszes törzs. Az intenzitás és a tempó változtatásával ezzel is sokféle tréninget végezhetünk.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.