A sportra nem lehet nemet mondani

Az áprilisi bécsi félmaratoni győztese, az olimpiai bajnok Kovács István felesége, Garami Katalin az egyik nagykövete a Nemzeti Futóversenynek, amelynek üzenete, hogy figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra.

Mozgassuk meg az országot – ez az egyik célja a hétvégén sorra kerülő Nemzeti Futóversenynek, amelyen öt és tíz kilométeren lehet rajthoz állni, ráadásul különleges környezetben, a Hősök terén és az Andrássy úton lehet próbára tenni az erőnket.

„Nemcsak az elhízási statisztikák mutatnak rossz képet, én is látom, hogy itthon sajnos túlsúlyosak az emberek, és nemcsak a felnőttek, a gyerekek is. A sporttal fel tudjuk hívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, ami az egyik küldetése is a versenynek – hangsúlyozta Garami Katalin, a Nemzeti Futóverseny egyik nagykövete.

Nem is kell rengeteget mozogni, elég hetente háromszor, csak figyeljünk oda az egészségünkre. Reméljük, a versennyel is tudunk üzenni, és ezáltal is tehetünk a magyarok egészségéért.”

Garami Katalin – az olimpiai bajnok bokszoló Kovács Kokó István felesége – hozzátette, mivel neki gyermekkora óta szívügye a sport, egyértelmű volt, hogy a rendezvény mellé áll. Ahogy megjegyezte, ha sportról, jó ügyről van szó, nem nagyon tud nemet mondani.

„Már kiskoromban is elég aktív voltam, a szüleim sporttagozatos általános iskolába írattak, majd volt egy március tizenötödikei futóverseny, amelyet megnyertem, még a fiúkat is megelőztem – tekintett vissza a sportos kezdetekre. – Egy atlétaedző felfigyelt rám, beszélt a szüleimmel is, és elkezdtem atletizálni. Mindent kipróbáltam az atlétikán belül, kilencéves korom óta űzöm, de hamar kiderült, hogy a futás, azon belül pedig a közép- és a hosszútáv fekszik nekem.”

Garami Katalin azóta is elkötelezett híve a mozgásnak és a futásnak, áprilisban például 1:17:02 órás idővel megnyerte a bécsi félmaratonit. Éppen néhány napja dőlt el, hogy júniusban Hamburgban futhat, jön a Tatai-tó körüli megméretés – amely a barátok és a jó hangulat miatt is fontos –, majd szeptemberben a Wizzair félmaratoni (egyben országos bajnokság), valamint még egy maratoni következik.

„Természetesen amikor a rendszeres mozgásról beszélek, nem arra gondolok, hogy mindenkinek olyan sokat kell futnia, mint nekem – jegyezte meg mosolyogva Garami Katalin. – Nekem edzéstől függ a mennyiség – átlagban tizenöt kilométerre jön ki, a beszélgetés napján tizenkettőt futottam, hétvégenként pedig jöhetnek a hosszabb futások. A Nemzeti Futóversenyen nemcsak én, a férjem is rajthoz áll, sőt az unokatestvérem, a felesége és a kilencéves gyermekük is nevezett.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.