BLOGRA FUTOTTUNK Futások, bulik, érmek, emlékek

Kicsit nosztalgikusra sikeredett blogszörfösünk szemléjének eleje, ugyanis a korábbi Ultrabalaton-kihívások emléke tört fel – persze, nem baj, hiszen már érdemes elkezdeni készülni a májusra tervezett versenyre!

A napokban megakadt a szemem az én rendkívül gyér, de számomra annál értékesebb éremgyűjteményemen. Rég tapogattam meg őket, tán már egy portalanítás is rájuk férne, de most úgy éreztem, kézbe kell vennem az összeset. Mindegyikkel kapcsolatban tódultak elő az emlékek – bár ahogy az érmek számából is látszik, nem vagyok az a nagy versenyre járó típus. Viszont pont ezért emlékszem mindegyik kihívásra, nekem erre kellenek az érmek, hogy vissza tudjak emlékezni, hogyan éltem meg egy-egy teljesítést.

A legnagyobb „kollekcióm” az Ultrabalaton-érmekből van, szám szerint öt darab, öt év termése, küzdelme, bulija.

Talán sokan olvastátok, hogy januárban voltak már egyéni UB-teljesítők, s ami elképesztővé tette a kihívásokat, hogy segítők nélkül futották le a 221 kilométert! Pontosan az öt Ultrabalatonom miatt, amit csapatban teljesítettem, tudom, hogy az egyéni tókerülés elképesztő teljesítmény, igazából nem is értem, hogyan képes erre valaki, ráadásul téli, fagyos időben, segítők nélkül. Miként kapcsolja ki az agyát vagy éppen mire gondolhat a több mint harmincegy óra alatt, míg körbeért. Fantasztikus!
Remélem, idén begyűjtöm a hatodik érmemet, és azt is, hogy ehhez fel tudok készülni tisztességgel, ahogy azt én szeretném. Végül is minden adva van hozzá, csak egészség legyen. S ha az van, akkor minden van.

FUTÓLÉPÉS (Youtube)
Előző héten az emelkedőn futással foglalkozott videobejegyzésében Őry István futóedző, most pedig a lejtőn futás technikájával kapcsolatban kapunk tanácsokat. Szó esik a mechanikai stresszhatásról, az izomerőről, és hogy mely tényezők befolyásolják a lejtőn futás technikáját.

ALPINRUN.HU
A múlt év a jelentős versenyekre készülőknek is nagy érvágás volt, sokan váltak motiválatlanná, hiszen komoly felkészülés alatt vagy előtt álltak egy-egy nehéz, ám vágyott versenyre. Kovács József is majdnem visszalépett néhány fokozatot, és hobbifutóvá vált, de nem akarta elengedni azt a rengeteg munkát, amit korábban befektetett Maráz Zsuzsanna edzővel.

Úgy döntött, inkább alkalmazkodik a módosult életvitelhez, s újra remek formába hozta magát!

BARATRUNNING.COM

A sok edzés ellenére előfordulhat egyeseknél, hogy nemhogy fogynak a futástól, hanem épp ellenkezőleg, stagnál a súlyuk, rosszabb esetben pedig gyarapodik. Ennek lehetséges okaira hívja fel a figyelmet a bejegyzés, illetve a témával kapcsolatos workshopra is lehet jelentkezni, ha valaki szeretne elmélyülni a részletekben!

PAPER WINGS (Facebook)
A szerző a Pilisben futott 31 kilométert, mégpedig gyönyörű havas-fagyos időben! Erről az élményről olvashatunk, illetve csodaszép fotók is készültek, mesébe illő ilyenkor az erdő!

GYEREFUTNI.COM
Krátky Egon atlétikai edző legújabb bejegyzésében a futócipő-választással kapcsolatos tapasztalatait osztja meg az olvasókkal. Sokan kezdőként tanácstalanok a témában, ám a kellő tapasztalattal bíró futók is nehezen tudnak ebben segíteni, hiszen nem biztos, hogy az a cipő, ami valakinek tökéletesen beválik, az másnál is így lesz!

FUTNIMENTEM.HU
Evetovics-Balla Hajnalka azzal foglalkozik bejegyzésében, hogy mennyire fontos okosan meghatározni a céljainkat a utással kapcsolatban. Jó volt olvasni, mert igenis hiába vágyunk valami extra teljesítményre, ha az a körülményeink miatt egyszerűen nem vállalható.

A futóknál már az is nagy teljesítmény, ha ezt felismerik, az meg pláne, ha el is fogadják!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az evés nem csak számolgatás

KREMLICZA LEVENTE

Most nagyon nem leszek népszerű, de azt hiszem, már hozzászoktam. Eljött az új év, a termek zárva, így mindenki otthon edz és persze diétázik. Ez önmagában nagyon jó, de sajnos ilyenkor a drasztikus edzésmódszerek és fogyókúrák is előkerülnek. Van már mindenféle „paletoketogvegánbioezó” diéta, guruk és fitneszcelebek ajánlják ezeket nagyon meggyőző szövegekkel, néha még tudományosnak is ható cikkekkel. Azonban az igazság az, hogy egy diéta minél drasztikusabb, minél távolabb áll az alap mindenevő emberi táplálkozástól, annál távolabb lesz az ideálistól vagy az ahhoz közelitől. Ez minden irányban igaz, a középút itt is legjobb választás az egészséges emberek számára. Egy-egy táplálkozási forma működését jól mutatja, hogy mennyire kell odafigyelni rá és mennyire kell táplálékkiegészítőket szedni mellette – szóval ha mindent számolgatni kell benne, és sok étrend-kiegészítőt kell szedni mellé, akkor az a diéta egyszerűen rossz. Ha komolyabb változást akarunk egészségesen, vagy anyagcserezavar, betegség áll fenn, akkor érdemes dietetikust felkeresni, és nem a celebeket és a fitneszmodelleket követni, mert sokszor az ő álomalakjuk közel sem annak köszönhető, amit éppen népszerűsítenek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.