Hoppá, lefutották az Ultrabalatont!

Huszonhárom futó már lefutotta az Ultrabalatont – az ország, sőt immár Európa egyik legnépszerűbb hosszú távú versenyének tesztje zajlott a hétvégén.

A 221 kilométeres tókör teljesítve, az új pálya fantasztikus élményeket kínált, a magyar tenger körüli futás gyönyörű volt – szóval, sajnálhatja, aki lemaradt az Ultrabalatonról…

Persze a 13. NN Ultrabalaton éles rajtja még messze van (a 2019. május 12-i start időpontja nem változott), de Európa egyik legnagyobb, egyben legszebb ultrafutó-rendezvényének szervezői már tesztelték az immár új kihívást jelentő útvonalat. A csupasporton korábban már olvashattak arról, hogy a rajtzóna és a versenyközpont jövőre átköltözik Balatonaligáról Balatonfüredre, az UB centruma az Annagora Aquapark területén lesz, aminek elsősorban szakmai oka volt, jelesül az, hogy a 221 kilométeres táv egyéni teljesítői a verseny legkeményebb, egyben leginkább kritikus szakaszát, a Balaton-felvidék emelkedőit jövőre ne délben s adott esetben a legnagyobb hőségben, hanem már kevéssel a start után érjék el.

Mint ahogyan a csapatok esetében is könnyítést jelent a füredi rajt, hiszen így nem lesz olyan társaság, amelynek versenyzői sötétedés után, este érkeznek a felvidéki utakra, vagyis az UB egyetlen olyan szakaszára, amelyen nem kerékpár-, hanem közúton kell futni.

Simon Zsófia optimistán várja a májusi UB-t is

„Szervezői oldalon fontos esemény volt a hétvégi tesztfutás, hiszen most ismerkedtünk mi is az új rajt- és egyben célhelyszínnel, illetve az útvonallal kapcsolatos éles próbát a saját bőrünkön tapasztalhattuk. Hála az égnek, minden a legnagyobb rendben ment, jövő májusban az UB-n induló versenyzőkre is nagy élmény vár – mondta Simon Zsófia, aki az elmúlt években a rendkívül népszerű esemény során mind a versenyszervezési, mint az ügyfélkapcsolati oldalon oroszlánrészt vállalt, nem mellékesen kiváló triatlonos és nagyszerű futó is. – Ezen a próbakörön azok a munkatársaink élhették át a teljes Ultrabalaton-érzést, akik májusban, a versenyen staffként dolgoznak, és azok az iramfutók is velünk lehettek most, akik év közben a különböző eseményeinken segítenek abban, hogy a mezőnyben indulók a választott tempójukban győzhessék le a távokat.

A teszten természetesen itt voltak azok is, akik külön erre a futásra jelentkeztek, velük együtt huszonhárman vágtunk neki a távnak, és futottuk le most az Ultrabalatont. A csapat ideje 21:10:30 óra volt, azaz nem lehetünk elégedetlenek.

Miután a füredi rajtnak köszönhetően májusban is négyórányi távolsággal előrébb lesz a mezőny, a mostani tapasztalat alapján azt mondhatom, mind az egyéni, mind a csapatban futók számára jó döntés született, hogy közelebb kerültünk a Balaton-felvidéki szakaszhoz. A táv végén a Balatonalmádi környékén található emelkedős rész is leküzdhetőnek tűnik, így bízhatunk abban is, hogy hozzánk hasonlóan májusban is mindenki mosolygós, sőt eufórikus célba érkezés szereplője lesz. A versenyközpont modern, szép környezetben található, tehát minden adva van ahhoz, hogy a tizenharmadik Ultrabalaton a helyszínváltozás után még nagyobb élményt adjon a nevezőknek.„

A verseny főszervezője, Zelcsényi Miklós az Ultrabalaton közösségi oldalán a minap érdekes bejelentést tett: a következő UB-n még nem, de 2020-tól a terveik szerint az egyéni futók s a kisebb váltók mezőnyét egy nappal korábban elrajtoltatnák, míg a nagyobb létszámú csapatok az eddig szokott módon, szombaton vághatnának neki a több mint kétszáz kilométernek. Az ötlet azért is izgalmas, mert így a verseny presztízse még erősebbé válna, annak fényében főleg, hogy az UB évről évre idecsábít sok külföldi versenyzőt is (lám, a tókerülés csúcsát is a brit Dan Lawson tartja a 2017-es 18:30:20 órás teljesítéssel), akiknek vagy az UB a fő versenyük, vagy a Balaton körüli futással készülnek az év további kihívásaira.

„Az Ultrabalaton a legendás Spartathlon kvalifikációs versenye is, úgyhogy a rangja, súlya megvan a nemzetközi versenyeken induló hosszútávfutók körében, s ha az egyéni verseny kapcsán a jövőben lesz érdemi változás, azaz megvalósul az egy nappal korábbi rajt, akkor az annak szellemében történik, hogy a hatalmas táv teljesítői minél profibb körülmények között tudjanak teljesíteni – mondta még Simon Zsófia. – Arról nem beszélve, hogy az egy nappal korábbi rajt lehetőséget adna arra is, hogy az egyéni futók célba érkezése ne a csendes hajnali órákra essen, hanem a csapatverseny részvevői is láthassák és megünnepelhessék a fantasztikus teljesítőket, azt pedig talán mondani sem kell, milyen fantasztikus, felemelő érzés lehet majd átlépni a célvonalon sok száz, sőt ezer ünneplő ember tapsától kísérve.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.