Karatevizsgára készült, ultrákat nyer

Élete első 130 km-es versenyét rögtön megnyerte Drexler Gábor, aki hajnali háromkor is képes felkelni, hogy elvégezze a napi edzését. A 39 éves férfi Csécsei Zoltán tanítványa, motiválja, hogy egyszer a mesterrel együtt álljon a dobogón.

Drexler Gábornak jól mennek az először teljesített nagyobb távok. Korábban versenyen még nem futott egyben annyi kilométert, mint szombaton, az Ultra Tisza-tó 130 km-es távján, ám ahogyan élete első hatórás versenyét, ezt is megnyerte. Edzője, Csécsei Zoltán elmondta (bővebben a keretesben), tudta, hogy tanítványa győzni fog, erről álmodott ő is.

„Nem készültem ki, a vártnál jobban vagyok – kezdte megkeresésünkre a 39 éves ultrafutó, aki erős idővel, 10:18:45-tel nyert, a második Mészáros Roland 11:37:47-tel követte a célban.

– Titkon az első helyért mentem, persze nem hangoztattam, hiszen az nagyképűség lett volna.”

Mint mondta, nagyjából 75 km-ig látta, ki hol tart. A jelentős előny birtokában már akkor érezte, akkor is nyerne, ha olykor sétálna – bár visszavett, azért nem sétált.

„Izgalmasabb lett volna, ha jön mögöttem valaki, és olyan szempontból élveztem is volna, hogy – miután nagyon jó formában voltam – képes lettem volna gyorsítani. Persze amikor az embernek lóg a nyelve, nem örülne, hogy meghajtják, de nekem most remekül ment a futás. A legfontosabb azonban a siker. Először indultam a versenyen, az volt a lényeg, hogy nyerjek.”

Hajnali kelések

A faipari mérnök végzettségű, a cégénél immár a fémipari részleg területi képviselőjeként is dolgozó amatőr futó egyébként pékeket idézően korán kel, gyakran reggel háromkor ébred vagy indul el futni.

„Ez azzal kezdődött, hogy a nyolcéves kisfiamnál másfél éve diagnosztizáltak cukorbetegséget, és hajnalban kellett kelni vércukorszintet mérni. Csekély az alvásigényem, úgy gondoltam, akkor minek aludjak vissza, inkább futok, így a családtól sem veszem el az időt.”

Egy hónap múlva eggyel tovább lép, hiszen a Korinthosz 160 km-es távján akar indulni, illetve az októberi Ultrabalatonnal is tervez. E két verseny azért is érdekes lesz, mert várhatóan edző és tanítványa egymás ellenfele (is) lesz.

„Nemrég, a One Way Ticket Run versenyen már futottunk együtt, ám akkor én harminchét körig jutottam (Csécsei 52-vel nyert – a szerk.), tudtam, hogy Zoli többet bír. Egy-egy ultrafutóversenyen nagyon hosszú a táv, bármi megtörténhet. Tavaly például a Korinthosz nyolcvan kilométeres versenyében negyven kilométernél kiment a térdem, így futottam be másodiknak Bódis Tamás mögött.

Mindenesetre motivál, hogy egyszer, mondjuk, egy huszonnégy órás világbajnokságon Csécsei Zoli mellett állhassak a dobogón.”

Mester és tanítványa kapcsolata évekkel ezelőttre nyúlik vissza, ugyanarra az egyetemre jártak. Amikor Drexler Gábor futni kezdett, egyből az ismerős segítségét kérte, aki két-két és fél évvel ezelőtt kezdte el rendszeresen írni az edzésterveit. S hogyan indult a futókaland?

„Nyolcéves korom óta karatéztam, éppen a dan vizsgára készültem, és futással akartam alapozni. Aztán a cégnél kitalálták, hogy váltóban fussuk le a Vivicittá tíz kilométeres távját. Később belejöttem, a félmaratoni, majd a maratoni következett. A hatórás versenyre viszont már nem akartam egyedül készülni, onnantól foglalkozik velem Zoli.”

Mint mondja, minden távnak megadta az időt, a félmaratoninak, majd a maratoninak is jutott egy év. Ezeket a hat óra, aztán a 100 km követte, most pedig a 130 km jött – és a siker.

Az edzőn szemével: hihetetlenül fegyelmezett tanítvány

A mester, Csécsei Zoltán egy korábbi ígéretének eleget téve a Mamma Montana Ultra 100 km-es távján indult a hétvégén, és részben azért sem nevezett az UTT-re, hogy ne kelljen a tanítványával versenyeznie.

„Gábor hihetetlenül fegyelmezett, képes hajnal háromkor felkelni futni, heti többször is. Nem volt még olyan edzés, amelyre azt mondta, hogy nem végzi el, igaz, igyekszem nem vállalhatatlan feladatokat kérni. Tudtam, hogy megnyerni majd a versenyt – ahogyan a másik versenyzőmnél, a 65 kilométeres első Kohári Szabolcsnál is erre számítottam. Az Ultra Tisza- tó volt Gábor az első ilyen hosszú versenyen, a győzelemre törekedtünk, nem akartam, hogy kockáztasson. Azt beszéltük meg, hogy a táv első kétharmadában erősen fut, majd a megfelelő előny birtokában behúzza a kéziféket. Nagyon jó időeredménnyel nyert.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.