Máténé Varju Edit felejthetetlen útravalója

Máténé Varju Edit, az egyik legjobb ultrafutónk a k betűs sportokra specializálódott, hajnali fél négykor kel, hogy kényelmesen edzhessen, és jobban bírja a futást, mint a kutyája.

A Wikipédia-oldaladon olvastam, hogy 2001-ben keszonbetegséged lett, ezután kezdtél futni. Hogy emlékszel vissza a kezdetekre?

A keszonbetegségnek nincs köze ahhoz, hogy futni kezdtem – mondta Máténé Varju Edit. – Bezárt a konditerem, ahova jártam, azért kezdtem el futni. Gyerekkoromban kosaraztam, kézilabdáztam, karatéztam és kajakoztam. Csupa k betűs sportot űztem, és felnőtt fejjel a konditerem után jött a kocogás. A Wikipédia-oldalt nem is tudom, hogy ki szerkesztette rólam, a DUV-on pontosabban fent vannak az eredményeim.

A futást 2003-ban kezdted, 2008-ban Sárváron már nagyon szép eredményed volt. Mikor határoztad el, hogy komolyabban akarsz futni, és melyik volt a kedvenc versenyed?

A legkedvesebb az összes huszonnégy órás versenyem, az összes Ultrabalaton és mindhárom Sparthatlon, de a két „leg” az első huszonnégy órásom, amely egyben világbajnokság is volt, és az utolsó, a 2016-os Spartathlon. Utóbbi életem legmeghatározóbb futóélménye volt, a szívem csücske. Ebben hatalmas szerepe volt a kísérőimnek, igazi csapatmunka volt. Sziszó, azaz Bogárdi Szilvia, Bányainé Rónai Erika és a férjem volt velem. A 2014-es Sparthatlonon Öcsitől, Márkus Istvántól kaptam olyan „útravalót”, amely egész életemben végig is kísér.

A vége felé jártam, kerülgetett a dögrovás, a kiszállás gondolatával játszottam, amikor Öcsi azt mondta nekem: „Nem adjuk fel az álmainkat!” Ez beégett, örökre.

A kedvenc versenyeid között kétszáz kilométer körüli viadalokat soroltál fel. Miért ezeket választottad?

Nagyon egyszerű: nem tudok gyorsan futni, de lassan legalább jó sokáig.

Az aszfaltot vagy a terepet szereted jobban?

Mindkettőt szeretem, de a biztonságot és a normálisabb sebességet az aszfalt nyújtja, ott kisebb az esési százalékom is… A terep pedig az igazi „relax”, bár futás közben általában nem sokat látok a tájból, csak ha megállok – menet közben ugyanis a lábam elé nézek, persze sokszor ez is kevés: futok, örömködöm, és bumm, teljes testfelületes talajfogás…

Sajnos emelkedőn felfelé még nem nagyon bírok futni, lefelé meg nem merek. Mindettől függetlenül terepen is a minél hosszabb távok vonzanak.

Milyen eseményen indulsz legközelebb, és hány hosszú versenyt tervezel egy évben?

Az Ultrabalatonon állok rajthoz legközelebb, és maximum három hosszabb versenyen veszek részt. Hétfő a pihenőnap, hetente hatszor futok. Egyetemi karon dolgozom, nyolc órakor kezdek, így hét közben fél négykor-négykor kelek, és fél öt körül indulok futni.

Ezt hogy bírja a családod?

A lányom, Eszter már kirepült, most szerezte második diplomáját Skóciában, nagyon büszke vagyok rá! A férjemmel kölcsönösen támogatjuk egymást, ő is a kísérőim közt volt a Spartathlonon.

Mindig örömöt szerez a futás?

Ha jobban elgondolkodom, nem mondhatnám, hogy bármikor is bánatom adódott volna a futásból. Még ha nem is szerzett mindig örömöt, akkor is minden futásomnak megvolt a maga tanulsága, és tudom, hogy mindig van tovább.

Elkerülnek a sérülések?

Lekopogom, hogy igen. Nem esem túlzásokba, nem halmozom a versenyeket, az edzőm, Lőrincz Olivér is nagy figyelmet fordít erre.

Mesélnél nekem kicsit az étkezésedről? Iszonyúan jó formában vagy, milyen étrendet követsz?

A szénhidrátbevitelt igyekszem minimálisra szorítani, semmilyen finomított ételt nem eszem, gabonából legfeljebb zabot, de azt is ritkán. Kenyér helyett szoktam sütni egy lepényszerű ételt tojásból, maglisztből.

Eszem sajtot, túrót, vajat, tojást és néha halat is. Nyersen, párolva, sütve, bármilyen kiszerelésben szeretem a zöldségeket. Vegetáriánus vagyok már vagy tíz éve.

A futás mellett nagy kedvenceid a kutyák! Bogárdi Szilvi kutyája, Virsli, a szálkás szőrű tacskó is szokott nálatok vendégeskedni. Samu, a magyar vizslád már idősebb – futott valaha veled, mint Marcipán Lubics Szilvivel?

Samu fiatalabb korában futott velem, de kilencéves kora körül bedurrant a „dereka”, az ágyéki csigolyája, és letiltotta az állatorvos. Csak annyit szaladgálhat, amennyihez kedve van. Szóval eljutottunk arra a pontra, amikor a kutya már nem tud annyit futni, mint én… Samu szenior örömfutó lett! Remélem, rám még vár jó néhány kilométerekben gazdag év.

(Nyitó képünkön Máténé Varju Edit és Lubics Szilvia, itt pedig Samu kutya is edzésben)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.