Megdőlt a megdönthetetlennek hitt csúcs

A litván Aleksandr Sorokin elképesztő eredményt ért el egy lengyelországi 24 órás versenyen, felülmúlta a görög-ausztrál Janisz Kurosz megdönthetetlennek vélt 24 éves rekordját.

A mértékadó Athletics Weekly címlapon tárgyalja, hogy az etióp Yalemzerf Yehualaw megdöntötte a női félmaratoni világcsúcsot, majd a cikk végén beszámol egy másik nagy rekordról is.

Yehualaw kiemelkedő teljesítményét nem háttérbe szorítva, de honlapunk profilja miatt mi mégis utóbbival kezdenénk, hiszen számtalanszor esett már szó 24 órás versenyről, és azok kapcsán a görög származású ausztrál ultrafutó, Janisz Kurosz megdönthetetlennek hitt csúcsáról. Nos, most megdőlt a rekord. A litván Aleksandr Sorokin a hétvégén a lengyel Pabianice 24 órás eseményén indult, és az 1.72 kilométer hosszú körön haladva meg sem állt 309.4 kilométerig. Kúrosz még 1997-ben Ausztráliában, Adelaide-ben érte el a pályán rekordnak számító 303.506 km-t (országúti versenyen 290.221 volt a csúcsa, 1998-ból).

 

 

Sorokin kirobbanó formája nem meglepetés. Egyrészt hosszú ideje az ultrások egyik legjobbja, másrészt áprilisban ugyanazon a brit eseményen világrekordot (11:14:56 óra) állított fel 100 mérföldön (160 kilométer), és 170.3 kilométert futva a 12 órás versenyen is felülmúlta a legjobb eredményt.

A mostani rekordról az NN Ultrabalaton szervezői is beszámoltak, és megemlítették, hogy a litvánnak a rajtlista szerint érvényes nevezése van az október 1–3-án rendezendő Ub-ra. Sőt továbbgondolták: ha a most látott tempóban futna a magyar tenger körül, óránkénti 12.891 kilométeres átlaggal 17:15 órás új csúcsot érne el 221 kilométeren.

No de ne feledkezzünk el Yalemzerf Yehualaw bravúrjáról sem! Az etióp futó az észak-írországi Larne-ban rendezett vasárnapi futóversenyen adta át a múltnak a félmaratoni táv világcsúcsát. A 22 éves világbajnoki harmadik 1:03:43 óra alatt ért célba, ezzel egyrészt 19 másodpercet javított a fennálló rekordon, másrészt első nőként volt képes megtenni 64 percen belül a 21.097 kilométeres távot.

A célban boldogan nyilatkozva maga is felidézte, hogy már kétszer próbált csúcsot javítani, így nagyon örül, hogy végre sikerült. Április elején Isztambulban még a második helyen célba érve látta, hogy a győztes kenyai Ruth Chepngetich 1:04:02-es új világrekordot fut, és amennyire frusztrálta az akkori eredmény, annyira boldog most.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.