Zúzmara, a kanyargós félmaratoni

Bár alapvetően a tél a felkészülés időszaka, ilyenkor sem maradunk verseny nélkül. Január második vasárnapján kerül sor az 5. Zúzmara félmaratonira.

Idén immár ötödik alkalommal kerül sor a Zúzmara félmaratonira, amelyen összesen hét különböző távon mérethetik meg magukat a futók, akik a Hungexpo területén, illetve a Kincsem Parkban futhatnak. Igaz, a korábbi évekkel ellentétben ezúttal a „névadó” zúzmara hiányzik, eddig ugyanis – néhány decemberi havas napot leszámítva – enyhe telünk volt.

„Korábban a BSI meghirdette a Félmaratonmánia elnevezésű sorozatát, amelynek keretén belül mind a négy évszakban lehet félmaratonit futni, s begyűjteni az ezért járó elismerést – kezdte érdeklődésünkre Tamás Krisztián marketingigazgató. – Akkoriban a november közepi Balaton Maraton volt időben legközelebb a télhez, és régóta gondolkoztunk azon, hogy milyen téli versenyt szervezhetnénk. Végül a Hungexpo és a Kincsem Park kicsit kanyargós pályájára esett a választás, az pedig természetesen adta magát, hogy a félmaratoni mellett rövidebb távon is nevezhessenek a résztvevők.”

A Zúzmara félmaratonin a 21 kilométer mellett 5 és 10 kilométeren is lehet indulni, sőt a távokat mindenféle variációban lehet kombinálni.

A téli futás elsősorban buli (Fotók: futanet.hu)

Páros verseny is van. Így gyakorlatilag öttől harminchat kilométerig lehet választani a távok közül. Érdekesség egyébként, hogy az elmúlt négy évben rendre volt valamennyi hó a pálya mentén, most viszont ennek híján lesznek a futók, akik a felújítás és némi átépítés alatt álló területen is futhatnak majd.

„Az első évben volt egy kis felzúdulás, mert nagyon sok a kanyar és a fordító a pályán, de aztán megszokták – mondta Tamás Krisztián. – Január közepén a többség úgysem azért indul, hogy egyéni csúcsot fusson, a verseny inkább jó buli. Keresztül lehet futni a G-csarnokon, így melegben érnek célba a versenyzők, akiknek bentről lehet drukkolni.”

A versenyen ott lesz Neszmélyi Emil hegymászó, Zacher Gábor toxikológus, de jelezte indulását Révész Máriusz kormánybiztos, Staicu Simona ultrafutó, Simóka Bea korábbi öttusa-világ- és Európa-bajnok, vagy éppen Bazsinka József tubaművész, aki hangszerével a vállán szokott futni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.