Több Tour de Hongrie a televíziókban

Siófokról Székesfehérvárra, jó nagy körrel – ez lesz a június 11-én rajtoló, idén 40. alkalommal sorra kerülő nemzetközi Magyar körverseny programja, amelyet két csatorna is közvetít.

Az idei Tour de Hongrie keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, a nyitány után az első szakaszra Velence és Esztergom között kerül sor, majd a Balassagyarmat és Miskolc közötti táv vár a versenyzőkre. Ezt követően két félszakaszt rendeznek, Kazincbarcikáról Tiszafüredre, majd onnan Hajdúszoboszlóra teker a mezőny, mielőtt sor kerül a királyetapra, amely Karcagról indulva Gyöngyösön keresztül Kékestetőn ér véget. A vasárnapi záró szakaszt Kecskemét és Székesfehérvár között rendezik meg.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke elmondta, két magyar csapat – a nemzeti válogatott mellett a Pannon Cycling Team – indul a Tour de Hongrie 140 fős mezőnyében. Az M4 Sport napi két órában élőben közvetít, valamint minden este egyórás összefoglaló lesz látható az Eurosporton, amely az utolsó két napon élőben adja a versenyt.

A Tour de France-t rendező Amaury Sport Organisationnel (ASO) és az Eurosporttal kötött hároméves megállapodás értelmében a Magyar körversenyt 2021-ig biztosan világszerte követhetik a nézők.

„Amikor történelmi időket élünk, néha nem is vesszük észre, hogy azok közepén vagyunk. Most a hazai kerékpársportban korszakváltás közepén vagyunk” – fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Felidézte, 2014-ben alakult meg az egységes Magyar Kerékpáros-szövetség, majd a következő esztendőben újra elindult a Magyar körverseny, amely a múlt évre már első kategóriás, minden korábbinál erősebb mezőnyt felvonultató eseménnyé nőtte ki magát.

 

A Tour de Hongrie össztávja 890 kilométer, s 2.1-es kategóriájú nemzetközi versennyé nőtte ki magát.

 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, nagyszerű látni, hogy a Tour de Hongrie ismét szintet lépett és új dimenzióba került.

„A legnagyobb körversenyek példáját követve, méltó körülmények között ismertetjük az útvonalat. Ez a mai gála is mutatja, a Tour de Hongrie a helyére került” – szögezte le a Budapest Music Centerben tartott sajtóeseményen, amelyen a viadal történetének hőseit is köszöntötték, majd kifejtette, hogy az először 1925-ben megrendezett Magyar körverseny nemcsak Magyarország egyik legnagyobb viadala, hanem Európa-szerte számon tartott kiemelt esemény.

„A Tour de Hongrie nélkül nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi versenynaptár is elképzelhetetlen. Saját körversenyünkön keresztül megmutathatjuk Magyarországot Európának, és bemutatkozhatunk a világnak” – fogalmazott.

A versenyzőket méltatva elmondta, példájukon keresztül céltudatosságot, alázatot, rendkívüli fegyelmet, kitartást és küzdőszellemet tanulhatnak a nézők s a szurkolók.

Már négy prokontinentális csapat jelezte részvételét a 890 kilométeres össztávú Tour de Hongrie-ra: a francia Cofidis, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, az izraeli Israel Cycling Academy és az olasz Neri Sottoli-Selle Italia-KTM.

A 2.1-es kategóriájú nemzetközi verseny mezőnye június 11-én rajtol, s 16-án ér célba.

A 2019-ES TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Június 11.: Siófok, 4 km, egyéni időfutam
Június 12.: Velence–Esztergom, 194 km
Június 13.: Balassagyarmat–Miskolc, 201 km
Június 14.: Kazincbarcika–Tiszafüred, félszakasz, 115 km, Tiszafüred–Hajdúszoboszló, félszakasz, 69 km
Június 15.: Karcag–Kékestető, 138 km
Június 16.: Kecskemét–Székesfehérvár, 169 km

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.