Programajánló

Fuss, tekerj, túrázz augusztusban is!

A heti bontás mellett honlapunkon megtalálható a fontosabb szabadidős sportesemények teljes havi összesítése is, s ami esetleg kimaradt, később biztosan felkerül az oldalra.

Augusztusban is számos esemény várja a sportolni vágyókat, közben pedig megismerkedhetnek a Hársasi libatopogóval, illetve megtudhatják, mit is takar valójában a vulkánfutás, de 24 órás páros horgászversenyre is lehet nevezni, a részvétel azonban már nem biztos. Ugyanakkor a sziklamászók háromnapos programon vehetnek részt Aggteleken, míg a hegymászást kedvelők táborban gyakorolhatnak itthon és a Magas-Tátrában. Programajánlónk egész hónapban frissül.

 

Futás

Augusztus 4., szombat – Budapest

A Maratonman idei versenysorozatának újabb állomása az éjszakai futás. Rajt a Várkert Bazártól a Budavári Sikló mellett fel a Várba, majd a hegy másik oldalán le a rakpartra. Fordító a Szabadság hídnál, s vissza a rakparton a Várkert Bazárig. Három táv (7, 14 és 21 kilométer) közül lehet választani, de a Budai Várat mindhárom útvonal érinti. Az előnevezés határideje lejárt, augusztus 3-ig a III. kerületi Pacsirtamező út 3. szám alatti versenyirodában lehet nevezni, illetve a verseny napján a Várkert Bazárban található versenyközpontban.

 

Túrázás

Augusztus 4., szombat – Bánkút

Tájékozódási teljesítménytúra, húsz, oszloppal megjelölt 900 méter feletti csúcs felkeresésével, tetszőleges sorrendben és útvonalon, 30 vagy 60 kilométeren. Tájolóra, bélyegzőpárna, lámpa, illetve Bükk vagy Bükk-fennsík térkép szükséges. Rajt a bánkúti síháztól, ugyanitt szállásfoglalás is lehetséges.

 

Kerékpározás

Augusztus 4., szombat – Tiszafüred

Éjszakai Tisza-tó-kerülő teljesítménytúra biciklivel, 65 kilométeren. Rajt 20 és 21 óra között, mivel azonban nem verseny, minden résztvevő saját kényelmes tempójában tekerhet, de 14 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérővel vehet részt. Sportorvosi engedély nem szükséges, ugyanakkor kötelező felszerelés a láthatósági mellény vagy ruházat, a bukósisak, lámpa a kerékpáron elől és hátul, illetve védőszemüveg a sok éjszakai bogár elleni védekezésre. A túra nagy része aszfaltos gáton halad, de hét kilométeres szakasz közúton tehető meg. Szállás az Albatrosz kempingben lehetséges, de egyénileg intézendő.

 

Túrázás

Augusztus 4., szombat – Eger

Városismereti túra 12 kilométeren, vagyis aki részt vesz rajta, elmondhatja, hogy bejárta Eger valamennyi nevezetességét. Az indulók a rajtnál térképet és feladatlapot kapnak, s a feladat a 30 megjelölt hely felkeresése, majd adott helyszínen megfelelően kell válaszolni a feltett kérdésekre, vagyis íróeszközt mindenki vigyen magával. Rajt-cél az egri vasútállomástól 200 méterre.

 

Futás

Augusztus 4., szombat – Dunapataj

Szelidi-tó-futás, amelynél mindenki rajthoz állhat, kezdőtől a profi futóig. A jelentkezők négy távon (4, 11, 22 és 33 kilométer) tehetik próbára erejüket és tudásukat, egy kör 11.3 kilométer hosszú. A távokat sétálva és túrázva is lehet teljesíteni, kerékpárral azonban nem.

 

Túrázás

Augusztus 4., szombat – Gánt

Vértesi túra 5, 10, 25 és 50 kilométeres távon, indulások 6 és 11 óra között, de a cél 20 órakor zár. Szállás előző este a Gránás turistaházban, illetve a Vértes vendéglő és panzióban lehetséges. Fontos, hogy az 50 és 25 kilométert választóknak több helyen is lesz vízvételi lehetőségük, sőt a leghosszabb szakaszon indulók Pusztavámnál hideg ételt is kapnak.

 

Túrázás

Augusztus 4–5., szombat–vasárnap – Nagykanizsa

Rockenbauer Pál-emléktúra Dél-Zalában, választható 40, 70 és 130 kilométeres távon, előbbi ráadásul éjszaka is megtehető. Mivel a rajthely mindhárom esetben változó, érdemes a kanizsatura.hu weboldalon tájékozódni, mindenesetre a szállás megoldott a helyi Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban 500 forintért, sőt augusztus 2-án éjfélig csupán 300 forint.

 

Túrázás

Augusztus 4–5., szombat–vasárnap – Nógrád

Intenzív túrát szervez a Szent Jakab Zarándok Egyesület 24, 44, 88 és 110 kilométeres távokra. A legrövidebb útra 2000 forint a nevezés, s csupán 800 méter szintkülönbséggel számolhatnak az indulók. Aztán a 44 kilométernél (3000 forint a nevezés) már több mint 1800 métert kell leküzdeni röpke 11 óra alatt, míg a 88 kilométernél (7000 forint) összességében csaknem négyezer métert. A leghosszabb távon (8000 forint) már az ötezer métert is meghaladja a szintemelkedés.

 

Triatlon

Augusztus 4., szombat – Gárdony

Idén már a 9. velencei túratriatlont rendezik meg a gárdonyi strandon. A versenyzők három táv közül választhatnak, a rövid 500 méter úszásból, 13.3 kilométer kerékpározásból, 6.8 kilométer túrázásból, majd újabb 13.3 kilométer kerékpározásból áll. A középtávtál az úszás 1500 méterre növekszik, míg a hosszú távnál már 3000 méterre. Lehetőség van túraduatlon teljesítésére is, vagyis az úszás kiesik a versenyszámok közül.

 

Gárdonyban szükség lehet a jól felkészített kerékpárokra, mivel a 13.3 kilométert kétszer is teljesíteni kell

 

Futás

Augusztus 4., szombat – Kecskemét

Az év dombfutássorozatának ötödik fordulója következik. A kecskeméti Benkó László Szabadidőközpontban a verseny a tó partjától két méterre lesz, vagyis fokozott figyelmet követel. A belépő (100 forint) mellett a 3.5 kilométeren 400, míg a 7.6 és a 10 kilométeres távon 1000 forint a nevezés személyenként. Aki a 300 vagy 830 méteres etapot választja – általában a gyerekek –, kizárólag a belépőt kell kifizetniük.

 

Kerékpározás

Augusztus 4–5., szombat–vasárnap – Felsőtárkány

A Bükk Hegyikerékpár Maraton egyike a Top Maraton-versenysorozat négy állomásának. Első napon 16 órától az U7-es, U9-es, U11-es és U13-as korosztály áll rajthoz, illetve 18 és 22 óra között rendezik az éjszakai futamot. Másnap reggel és délelőtt folyamatos rajttal a 16 (330 méter szintemelkedés), a 38 (870 méter), az 57 (1400 méter) és a 91 (2400 méter) kilométeren indulók is versenybe szállnak, utóbbin kizárólag férfiak vehetnek részt. A célban valamennyi versenyzőt tésztapartival fogadják.

 

Túrázás

Augusztus 5., vasárnap – Alsóörs

Nevezés 7 és 10 óra között, 600 forint ellenében. A Balaton-felvidéken 5, 15, 25 és 40 kilométeres teljesítménytúrára lesz lehetőség, az ellenőrző pontokon a szokásos csokoládé-, müzli- és folyadékpótlás várja a résztvevőket. A túra az Észak-Dunántúli-kupa része.

 

Kerékpározás

Augusztus 6–10., hétfő–péntek – Kemence

Családi kerékpáros tábor a Börzsönyben! Szakképzett edzők órái mellett a gyerekeknek lehetőségük nyílik kézműves foglalkozásra, strandolásra, számháborúra, éjszakai kirándulásra vagy éppen kerékpár-karbantartási és közlekedési ismeretek elsajátítására. Részvételi díj az ötnapos táborra 43 000 forint, amely tartalmazza a szállást (3–6 ágyas faházakban), az edzéseket, napi háromszori étkezést, túravezetést, gyermekfoglalkozásokat. Részletes információ a trekcsapat@gmail.com email címen.

 

Sziklamászás

Augusztus 9–12., csütörtök–vasárnap – Aggtelek

Idén is megrendezik a Aggtelek-kupát a Baradla-barlangban, a háromnapos versenyen a különböző nehézségű pályákon lehet a pontokat gyűjteni, csütörtök reggeltől szombaton 20 óráig. Versenyen kívül vasárnap délig még lehet sziklákat mászni.

 

Túrázás

Augusztus 10., péntek – Budapest

A Magyar Hősök-túrasorozat újabb állomásán Görgei Artúrnak állítanak emléket a szervezők. Budán, a Szépjuhásznétől 17 és 20 óra között folyamatosan indulhatnak a résztvevők az 5, 12 vagy 20 kilométerre vállalkozva. Az öt kilométerre 2000, a másik két túrára 2200 forint a nevezési díj, amely az ellenőrző pontoknál nyújtott ellátmányt (hideg étel, gyümölcs, müzliszelet, frissítő) is tartalmazza. Az elemlámpát senki se hagyja otthon.

 

Futás

Augusztus 10–11., péntek–szombat – Szekszárd

Tisztelgés a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon teljesítői előtt. A szekszárdi verseny 81 km-es távja megegyezik az Athén–Korinthosz szakasszal, mért és hitelesített pályán rendezik meg, s egyben kvalifikációs eredmény is lehet a Spartathlonra. Szekszárd–Baja–Szekszárd között három időpontban, három helyszínről indulva teljesítik az egyes versenytávokat (40, 80 vagy 160 km) a versenyzők. A leghosszabb táv szintideje 24, 80 kilométernél 11, míg 40 kilométernél 5 óra.

 

Túrázás

Augusztus 10–12., péntek–vasárnap – Pákozd

Háromnapos vándortábor a Velencei-hegységben sziklatornyok között, titokzatos erdőkben és barlangokban. Indulás pénteken 17 órakor a pákozdi katolikus templom elől, tervezett érkezés vasárnap 14 órakor a pázmándi Hegyalja étteremhez. Közben egy 25 kilométeres távot tehetnek meg a jelentkezők, beiktatva a Velencei-hegység számos barlangját is. Sátorról és három napra elegendő élelemről mindenki magának gondoskodjon, vízvételi lehetőség azonban Pákozdon és Sukorón is lehetséges.

 

Kenuzás

Augusztus 10–12., péntek–vasárnap – Baja-Dunafürdő

A jelentkezők már péntek este vízre szállnak, és csillagok között evezhetnek, majd egy fenséges vacsora zárja a napot. Szombaton egész nap a vízen, vagyis bejárható a Duna helyi ágai, titkos helyei. A túra útvonala vízállástól és időjárástól függően: a Szeremlei-Duna, Sugovica, esetleg a Grébec-holtág, netán a Móric-Duna és a Simon-Duna. Sok a lehetőség, ezért reggeltől estig a vízen lehet, aki vállalkozik a háromnapos túrára. Este közös bográcsozás, vasárnap pedig hajnalban folytatódik a túra, s kora délutánra érvéget Dunafürdőre visszajutva.

Terepfutás

Augusztus 11., szombat – Felsőtárkány

Erdei utakon és ösvényeken keresztül halad a verseny, amelyen a gyerekeknek is rendeznek egy 400 méteres számot, egyébiránt a felnőttel 6, 10 és 21 kilométer közül választhatnak. Versenyközpont a felsőtárkányi Szikla-forrástó, ahonnan 10 órakor a leghosszabb versenyszám indulói rajtolnak, majd húsz perccel később a 10, míg 35 perccel később a 6 kilométeren próbálkozók. A gyerekek 12.20-kor vágnak neki a sprintnek.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Dabas

Éjszakai túra (15 kilométer) a Perseidák meteorraj érkezése idején. Útvonal a dabasi Rákóczi erdeje térségében lesz, de rendhagyó módon a 21.30-as rajt előtt a szervezők szalonnasütést rendeznek, s aki ezen szeretne részt venni, három nappal korábban a molnar@bp-erdo.hu e-mail címen jelezze, nem mellékesen 20 órára érkezzen. A túra legmagasabb pontján lévő ellenőrző pontnál a résztvevők csillagászati távcső segítségével is gyönyörködhetnek a csillaghullásban.

 

Dabas közelében csillaghullásban is lehet része a túrázóknak
Forrás: shuttestock

 

Kerékpározás

Augusztus 11., szombat – Marcali

BRM (Brevets de Randonneurs Mondiaux) országúti kerékpáros teljesítménytúra-sorozat, amelynek célja, hogy a Párizs–Brest–Párizs (PBP) teljesítménytúrához kínáljon kvalifikációs eseményeket. A PBP a világ legrégebbi versenye, először 1891-ben rendezték meg; egykor profi kerékpárverseny volt, ma azonban kizárólag teljesítménytúrázóként lehet rajta részt venni. A magyarországi BRM-sorozat öt távból (200, 300, 400, 600, 1000 km) és tizenkét teljesítménytúrából áll. A túra, amely nem verseny, országhatárokon halad keresztül, a határátlépéshez útlevél vagy személyigazolvány szükséges. Az erőpróba önellátó jellegű, vagyis szervizautó-szolgáltatás útközben nincs. Nevezési díj 2500 forint, s mivel a kerékpártúra csak a meghirdetett időpontban lehetséges, minden időjárási körülmények között megrendezzük, kivéve, ha már veszélyezteti a túrázók biztonságos, balesetmentes közlekedését. A túrán Magyarország autóstérképe a mérvadó.

 

Túrázás, kerékpározás, terepfutás

Augusztus 11., szombat – Erdőkövesd

Az úgynevezett Erdőkövesd Challenge-et nyolcadszor rendezik meg, s ezúttal is számos versenyszámban lehet nevezni. Felnőttek (nevezési díj 1500 forint) egyaránt 25 és 50 kilométeres táv között választhatnak, amely lehet gyalogos teljesítménytúra, lehet mountainbike-verseny, illetve terepfutás. A gyermekek (12 éves kor alatt) tíz kilométeres túrán vehetnek részt. Az útvonal 95%-ban erdei úton halad, de a fennmaradó részt közúton kell megtenni, a KRESZ szabályainak betartásával. A megfelelő ruházat mellett pohár vagy kulacs, kerékpárosoknál fejvédő és megfelelően felkészített kerékpár a kötelező felszerelés. A célban paprikás krumpli és túrós tészta a menü.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Poprád, Zakopane

Kizárólag gyakorlott túrázóknak ajánlott a szlovákiai–lengyel teljesítménytúra, amelyen a váratlan szélsőséges időjárás miatt meleg ruha és esőkabát kötelező. A távok (16.1, 16.4, 25.5 és 41.6 kilométer) kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szintidőket, mert az Öt-tavi menedékháztól 13 óra után a pontőrök a parkolóba irányítják a későket, míg a Halas-tótól 14 óra után nem folytatható a túra. A Tengerszem-átkelésre lehetőleg olyanok vállalkozzanak, akik már jártak magashegyen, láncos úton. Fejlámpa kötelező. A túrára Budapestről buszt szervez a Magyarországi Kárpát Egyesület.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Tar

A rajt megközelíthető Pásztó vasútállomásról a 6.51-kor vagy 8.51-kor induló vonatokkal. Előző este szállás a pásztói Tittel Pál középiskola kollégiumában, 2900 forint ellenében. A program egyébiránt a Szent László túrák sorozat része, amely 2016-tól kezdődően az évszakok sorrendjének megfelelően rendezik meg. Akik mind a négy évszakban teljesítik bármelyik távot, a negyedik teljesítést követően elismerő jelvényt is kapnak.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Siklós

A Siklós Máriagyűd fordulónál lévő rajt megközelítése Volán-járattal Pécsről és Siklósról, illetve gépjárművel lehetséges. A Tenkes éjjeli túrát öt, 10 vagy 20 kilométeren lehet teljesíteni, indulás 19 és 22 óra között, értelemszerűen a fejlámpa kötelező felszerelés. Szállás a siklósi (máriagyűdi) Szabó vendégházban foglalható.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Ajka

Fontos, az előzetes tervhez képest változott a rajthely, a résztvevők az Ajka-Csinger Közösségi Háznál (egykor Völgy büfé) gyülekezhetnek, így azonban valamennyi táv (10, 20 és 30 kilométer) hozzávetőlegesen 1.5 kilométerrel hosszabb. A korai, 7.30-as indulás miatt előző este a Park vendéglő által üzemeltetett faházakban, a Hubertus erdei iskolában, illetve az ajkai városi kempingben lehet megszállni, de minden esetben egyénileg intézendő.

 

Horgászat

Augusztus 11–12., szombat–vasárnap – Ebes

Huszonnégy órás páros horgászverseny a Sáska horgásztavon. A szervezők 25 csapatban határozták meg a maximális létszámot, amely már július végére elérte a határt, ugyanakkor lehetőség van pótnevezőként regisztrálni, mert visszalépés esetén megnyílik az esély az indulásra. A nevezés 20 000 forint csapatonként, a verseny szombaton 9 órakor kezdődik.

 

Túrázás

Augusztus 11–12., szombat–vasárnap – Patca

A helyi Katica tanyától 19 és 21 óra között négy távon indulhatnak a túrázók. Az úgynevezett hosszított Betyár maraton 46 kilométert jelent, a rövidített 36.8 kilométert. A Betyár félmaraton 24.8, míg a harmadmaraton 13.3 kilométert takar. Előnevezés augusztus 9-ig lehetséges 400 forint kedvezménnyel az 1200 forintos összköltségből. Az idei Zöldtusa-eseménysorozat negyedik állomása.

 

Terepfutás

Augusztus 12., vasárnap – Sukoró

Az eredeti tervvel ellentétben a teljesítménytúra elmarad, s csak a terepfutóversenyt rendezik meg a 4. Szavanna Trailen, 11 és 22 kilométeres távon. Előnevezés augusztus 8-ig a donrazzino.hu oldalon kötelező.

 

Kenuzás

Augusztus 12., vasárnap – Tiszafüred

Óhalászi kenutúra, amelyre azért is érdemes benevezni négyes kenukkal a 30 kilométeres távra, mert közben közelről megcsodálható a Tisza páratlan szépségű vízi világa. Nevezési határidő augusztus 6-án éjfélig név megadásával a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen.

 

Túrázás

Augusztus 12., vasárnap – Tihany

A túra (11 vagy 22 kilométer) egy rövid szakasz kivételével jelzett turistaútvonalon halad, a tájékozódást jelölőfesték is segíti. A rajt megközelítése autóval Budapest felől a 43–44-es km kő között a 71-es főúton, s a tihanyi elágazásánál (a Tihany, előtte a Tihanyi Belső-tó jelzésű táblánál) balra kell fordulni, aztán rögtön jobbra az autóparkolóba, amely ingyenes. Gyalogosan a kerékpárútról a sárga sáv jelzésen, míg Tihany felől a piros kereszt jelzésen. A szervezők kérik, hogy íróeszközt és poharat mindenki vigyen magával.

 

Horgászat

Augusztus 18., szombat – Dunavarsány

Családi páros verseny, amelyen egy 15 év alatti gyermek és egy felnőtt alkot egy párt, de a páros mindkét tagja horgászhat. Reggel 7 és 7.30 óra között regisztráció, az etetést követően a versenyre 9 és 14 óra között kerül sor. Értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg, a nevezés 12 000 forint, amely tartalmazza az ebédet és a nyertesek prémiumkupáit is, de legfeljebb negyvenen indulhatnak.

 

Dunavarsányban jó eséllyel ponty is fogható

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Fony

Hegyközi teljesítménytúra 15, 25 és 50 kilométeren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rajt és a cél mindhárom távon Fony, ahol korlátozott számban szállás is foglalható, de kérésre a szervezők segítenek szállást keresni a közelben. Előzetes jelentkezés javasolt augusztus 9-ig, a túra költsége 1000 Ft/fő hozzájárulás az étkezéshez.

 

Kerékpározás

Augusztus 18., szombat – Sukoró

Először rendeznek éjszakai tókerülő túrát a Velencei-tónál. Egy kör 32 kilométer, a szintidő 2.5 óra, rajt 20 és 21 óra között. A gyorsabb rajtoltatás érdekében, valamint a rendezők munkáját könnyítve a regisztráció kötelező a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen augusztus 14-én éjfélig. A túrán 14 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérővel vehet részt.

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Csákberény

Nevezés a túra napján az indítási helyen, egységesen 1000 forintért, de a szervezők kérése, hogy a nagyobb létszámú csoportok lehetőleg írásban vagy telefonon jelezzék részvételi szándékukat. Rajt a csákberényi Vértesgyöngye vendéglőtől, ahonnan 10 vagy 20 kilométeres útra indulhatunk. A Vértes turistatérképe fontos felszerelés, szintidő nincs, de a cél 18 órakor zár.

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Savanyúkút

Vezetett emléktúra az ezeréves határon, a Monarchia-korabeli villáiról híres fürdővárosból, Savanyúkútról indulva. Az Ausztria területén található település megközelíthető Sopronból 25 perc alatt a bécsújhelyi vonattal. A túra 26.8 kilométer, s az útvonal csaknem a fele a Rozália-hegység főgerincén, az ezeréves határon, több száz éves határkövek között halad, közben lehetőség nyílik meglátogatni a legmagasabb ponton lévő Rozália-kápolnát, illetve Fraknó várát. Előnevezés kötelező a maderspachkommando@gmail.com e-mail címen. Nevezési díj 500 forint, amelyet a rajthelyen kell befizetni.

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Hédervár

A szervezők a hédervári Boldogasszony-zarándoklatot kívánják újraéleszteni két útvonalon. Az egyik családoknak, gyermekeknek hét kilométeren (nevezési díj 1500 forint), amelyen bejárhatók Hédervár emlékművei, nevezetességei, templomai. A hosszabb útvonal 35 kilométeres (nevezési díj 2000 forint), s Hédervárról, a Timmafy László Pedagógiai Központ Általános Iskola és Óvodától indul a máriakálnoki kápolnáig, majd vissza. Előnevezés a hedervartura@gmail.com e-mail címen lehetséges.

 

Népszerűsége miatt egyre több teljesítménytúrához szükséges az előnevezés
Forrás: shuttestock

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Szurdokpüspöki

Reggel 6 és 9 óra között lehet startolni a helyi általános iskola elől a különböző távokra. Az úgynevezett De jó a diós (10 kilométer) útvonalra 800, a Hársasi libatopogóra (15 km) már 1000, a Püspöki forráskörre (35) 1300, míg a Püspöki körre (50) már 3000 forint a nevezési díj.

 

Túrázás

Augusztus 18., szombat – Sülysáp

Városnapi teljesítménytúra 13, 23 vagy 33 kilométeren, közben bejárhatjuk Sülysáp környékének kevésbé ismert részeit. A leghosszabb táv legfeljebb nyolc óra, de a túrát követően valamennyi résztvevőt szívesen várnak késő estig tartó sokszínű programokon, koncerteken.

 

Futás

Augusztus 19., vasárnap – Mindszentkálla

Félmararoni futóverseny közvetlenül napfelkelte után. A mindszentkállai gyülekezőt követően a versenyzőket buszokkal szállítják révfülöpi kikötőbe, ahonnan hajnali 5 órakor katamarán szállítja őket Badacsonyig. A hajóról megnézhető a balatoni napfelkelte, közben pedig bemelegíthetnek a versenyre, a partot érést követően ugyanis elrajtol a mezőny. A félmaratoni eseményre legfeljebb 333 fő nevezhet.

 

Kerékpározás

Augusztus 20–24., hétfő–péntek – Pákozd

Az újabb mountainbike-edzőtábort jól bevált helyszínen, Pákozdon, az Ingókő Vendégház közelében rendezik meg a Velencei-hegységben. Szakképzett edzők, Ángyán Mona, Dancsuly Dávid és Soós Tamás Gábor délelőttönként állóképességi és erőnléti, míg délutánonként technikai edzéseket tart már hatéves gyerekeknek is. Az edzőtábor költsége 48 000 forint, amely szállást és teljes ellátást tartalmaz.

 

Ötnapos tábor kicsiknek és nagyoknak egyaránt, szakképzett edzőkkel

 

Futás

Augusztus 25., szombat – Kecskemét

Az idei Fuss egy napot!-versenysorozat harmadik futama. Nevezni a helyszínen, a Vízmű-domb melletti versenyközpontban lehet 9 órától, a belépés a területre 100 forint ellenében. Ennél a versenynél nem távok, hanem időintervallumok közül választhatnak a versenyzők, de valamennyien 10 órakor rajtolnak, lehet hatórás futásra vállalkozni, illetve lehetőség nyílik egy-, kettő- és négyórás idők teljesítésére. Utóbbiak 10 óra után óránként is rajtolnak. A Fuss egy napot!-versenysorozat további időpontja november 3.

 

Tájékozódási futás

Augusztus 25., szombat – Szekszárd

A szervezők a városban ellenőrző pontokat jelöltek ki, amelyeket a versenyzők a rajt pillanatában kapott térképek alapján ismernek meg. Bármilyen elektronikus eszköz használata engedélyezett. A kijelölt pontokat (6 vagy 12) tetszés szerinti sorrendben lehet megközelíteni, de a sikeres megtalálást chipes időmérő eszközzel ellenőrzik. Az érintett ellenőrző pontok egy része frissítőpont is, ettől függetlenül egyéb folyadékot ajánlatos magukkal vinniük a versenyzőknek. A célban zsíros kenyérrel és frissítőkkel várnak.

 

Futás

Augusztus 25., szombat – Budapest

A rákosszentmihályi Asia Center körül kijelölt két kilométer hosszú, kis részben aszfaltos, nagy részben természetes, füves körpályán rendezik a futóversenyt, amelynek több betétszáma is lesz. Reggel 9 és 10 óra között a kutyások futhatnak, majd 10 és 12 óra között versenyszerű edzésen lehet mozogni, a nap fő száma, az egyórás futóversenyt dél és 13 óra között rendezik meg.

 

Futás

Augusztus 25., szombat – Budapest

Közeleg a szeptember 9-én sorra kerülő 33. Budapest Félmaratoni, amelyre lehetőség nyílik közösségi futással is felkészülni. Sőt a BSI Csepel futónagyköveti csoportban már a második ilyen eseményt rendezik meg a Kis-Duna-parton. Rajt 9 órakor a csepeli Papírgyár ingyenes parkolójából, de a tervezett 17-18 kilométeres táv alatt is lehet csatlakozni, illetve bármikor kiállni. A terep döngölt zúzott kő, illetve döngölt kavicsos föld-aszfalt vegyesen.

 

Futás

Augusztus 25., szombat – Mindszentkálla

Ez már az 5. 3Vulkán Kalandfutás, amelyen a leghosszabb táv a félmaratoni. Változatos terepviszonyokon, látványos dombokon és völgyeken, döntően erdei és mezei szekérutakon kerüli meg az útvonalvezetés a Kopasz-hegyet, a Hegyesdet, valamint a Hajagost és a Csobáncot. Választható a 15 kilométeres táv is, amely azonban aszfalton vezet a Káli-medence falvai között, aztán lesz még 11 és 5.5 kilométeres versenyszám is. Aki a 11 kilométert választja, nordic walkinggal is teljesítheti az utat. Valamennyi szám egységes rajtja 11.30-kor lesz.

 

Úszás

Augusztus 26., vasárnap – Budakalász

Családi nap a Lupa-tónál, rövid- és hosszútávú úszóverseny, értékes nyereményekkel. Aki nem regisztrált online, megteheti a helyszínen 9 és 10 óra között, három különböző eseményre. Az öbölátúszó családi verseny nagyjából 200 méteres táv, s a családtagok oda-vissza, együtt úszva tehetik meg. A rövid táv (férfi, női és különböző korcsoportok, junior, felnőtt, senior) úgy 800, míg hosszú táv 1600 méter. Nevezés családi kategóriában 2999 forint/család, míg egyéniben 1999 forint, de mindkét esetben a nevezési díj tartalmazza a strandbelépőt a Lupa Öbölbe.

Futás, kerékpározás

Augusztus 26., vasárnap – Ballószög

A Nyakvágó félmaratonit már nyolcadik éve rendezik meg az Alföldön. A futók 3, 7, 14 és 22.5 kilométer közül választhatnak, de utóbbira kerékpárral is lehet nevezni. A versenyen külön pontgyűjtőviadalt is szerveznek a csapatban indulóknak, a csapattagok egyéni távteljesítéseit összeadják, s a legtöbb kilométert teljesítő csapat nyer. Összesítésnél a futás során megtett kilométereket egyszeres szorzóval, míg kerékpározásnál 0.5-es szorzóval veszik figyelembe.

 

Kerékpározás

Augusztus 26., vasárnap – Bakonynána

Az úgynevezett Gaja Tour országúti kerékpáros teljesítménytúrát már harmadszor rendezik meg Bakonynánán, s négy megyét, Fejért, Győr-Moson-Sopront, Komárom-Esztergomot és Veszprémet érinti. Négy táv (30, 70, 100 és 170 km) közül a legrövidebb kellemes kikapcsolódást kínál a családosoknak, időmérés nincs, csak szintidő. A résztvevők kerékpározás közben megcsodálhatják a tájat, a hangulatos bakonyi településeket, sőt a hosszabb távot választók érintik Csesznek várát is.

 

Az országúti kerékpározás közben a táj szépségére sem árt figyelni, különösen a Bakonyban

 

Hegymászás

Augusztus 31–szeptember 9., – Budapest, Poprád

Klasszikus hegymászótanfolyam Szlovákiában, a Magas-Tátra kapujában azoknak, akik nem akarnak függőleges falakat mászni, nem akarnak peremeken kapaszkodni, hanem a hegyek csúcsaira, hágóira, gerinceire vágynak. Természetesen a teljesen kezdők a kötéltechnikai és sziklamászó alapismeretekkel kezdik, illetve a Budapest környéki mászóiskolák legkönnyebb sziklamászó útvonalaival augusztus 31. és szeptember 2. között. A haladók mélyebb alpesi ismeretekkel (hegyek, kőzetek, meteorológia, élettan, tervezés, tájékozódás), hosszú mászásokkal és kötélbiztosítást igénylő szakaszokkal túrázhatnak a Magas-Tátrában szeptember 6. és 9. között.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.