Heti aktuális: élményséta a víz világnapján

Útban a solymári vízeséshez megtudhatjuk, mi a víz szerepe az erdő életében, kik laknak a patakban és a patak partján, s hogy hogyan is alakultak ki az óriási homokkő csúszdák.

Futás

Március 20., szerda – Budapest

Nyilvános edzés a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, 18 és 20 óra között. A rövid résztávok rengeteget segítenek a gyorsaságban a hosszabb távon is megfelelő állóképesség mellett. Ugyanakkor nagyobb a sérülésveszély ezeken az edzéseken, ezért érdemes felügyelet mellett végezni kötelező bemelegítő és levezető elemekkel. Az edzésen a szervezők – korlátolt mennyiségben – lehetőséget biztosítanak a 2017-es év polar órájának tesztelésére.

 

Futás

Március 21-24., csütörtök-vasárnap – Siófok, Fonyód, Badacsony, Balatonfüred

Négy nap, négy különböző táv, négy különböző rajthelyszín – ez a Spuri Balaton Szupermaratoni, amelyen egyéniben vagy váltóban lehet teljesíteni a tókerülést, különböző távok, 43.6 és 51.3 kilométer között. Előnevezés: március 18-ig.

 

Legnagyobb tavunk mellett nem kizárólag az Ultrabalaton létezik.
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

Túrázás

Március 22., péntek – Solymár

A víz világnapján családi élménysétát szerveznek – Szabó Miklós túravezetésével – a solymári vízeséshez. Találkozás 16.30 órakor Solymáron a Rózsika út, Kökörcsin utca sarkánál lévő 64-es busz megállójában, érkezés ugyanide 18.30 órakor. Részvételi díj felnőtteknek 2000, gyermekeknek 1500 forint. A könnyed túra alatt megtudhatjuk, mi a szerepe a víznek az erdő életében, illetve az erdő szerepe a víz útján, hogy kik laknak a patakban és a patak partján, s hogy hogyan alakultak ki az óriási homokkő csúszdák.

 

Horgászat

Március 23., szombat – Dunavarsány

A Method Star’s első fordulója a Moby Dick-tónál. Nevezés ezúttal 10 000 forint, amely azonban az ebédet, illetve a kiemelt díjazást is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Túrázás

Március 23., szombat – Zebegény

Dél-börzsönyi kilátások címmel öt távra (5, 15, 30, 40, 50 kilométer) lehet nevezni, rajt minden esetben a zebegényi iskolától, s a nevezési díj a táv hosszától függően 1200 és 2000 forint között kétszáz forintokkal emelkedik. Indulási időpontok 6 és 12 óra között.

 

Futás

Március 23., szombat – Pomáz

Jótékonysági futás a felelős kutyatartásért, illetve nyolc menhely megsegítéséért a helyi Magyar várnál. Junior kategóriában két kilométert kell megtenni, felnőtteknek hatot, de a módosult versenyszabályzat szerint futni kizárólag hámmal és futóövvel vagy hámmal és pórázzal lehet, nyakörv használata tilos.

 

Túrázás

Március 23., szombat – Nagyvázsony

Találkozó a Déli pályaudvarnál, ahonnan a 8.10-kor induló vonattal közösen utaznak a résztvevők Nagyvázsonyba, ahonnan a Bakonyba kalandozhatnak el. Útközben megtekinthető a Kinizsi-vár, majd a Kab-hegyen lévő kilátóból megcsodálható a panoráma. Az idő függvényében útba ejthető néhány víznyelő, a túra Úrkúton fejeződik be az őskarsztnál. A táv nagyjából 17 kilométer hosszú.

 

Kerékpározás

Március 23., szombat – Kisbér

Bringatúra reggel 9 órai indulással a helyi Angol kert 4. elől. A résztvevők eltekerhetnek Csatkára a Szentkúthoz, ez nagyjából 22 kilométer, onnan erdei úton Súrra, Magyarország legszebb fekvésű településére további 5 kilométer megtételével. Helyben megtekinthető és kipróbálható a Lombkorona-ösvény, majd rövid uzsonnázás után visszatekerés Kisbérre.

 

Túrázás

Március 23., szombat – Fertőhomok

A vezetett gyalogtúrán a Fertőmelléki-dombsor panorámás magaslatait lehet végigjárni. Indulás 9 órakor Fertőhomokról, majd a Hidegségen felkereshető Laci bácsi csőszkunyhója, Fertőbozon Erdődy Hanna síremléke és a Gloriett, majd dimbes-dombos útvonalon Balfra, ahol a 10 kilométeres táv véget ér. A hosszabb távra (28 km) nevezők továbbhaladnak a balfi szőlőkbe, az Új-hegyre, majd be a Szárhalmi-erdőbe, ahol a Fehér-barlangot, a Pinty-tetői geodéziai mérőtornyot és az utolsó bakonyi betyár búvóhelyét, a Zsivány-barlangot lehet megnézni. Végül a Nagy- és a Kis-Tómalom érintésével a Kallómalom utcán fel Sopronba. Nevezési díj 1000 forint, s mindkét célterületről autóbusszal lehet visszatérni Fertőhomokra.

 

Túrázás

Március 23., szombat – Pilisszentlászló

Bakancsos túra a Pilisben, a Visegrádi-hegység legkalandosabb ösvényein, amelyen felfedezhető a tavaszi erdő szépsége. A túra Pilisszentlászlótól, a községháza megállótól indul 10 órakor, hossza 12 kilométer, s érinti a Szarvas-bércet, a Spartacus-ösvényt és a Szent László-völgyet. Érkezés a rajthelyre 17 óra körül. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com email címen lehet, a túra 8 éves kor felett ajánlott, felnőtteknek 2500, gyerekeknek 1500 forint ellenében.

 

Túrázás

Március 23., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 17.30 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Túrázás

Március 24., vasárnap – Pilisjászfalu

Kizárólag előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni a túrán, amelyen kristályos felületű és vaskos tömegű kalcitkristályok gyűjthetők a fehértől a rozsdavörösig többféle színben, egy elhagyott bánya udvarszintjein. Találkozás 10 órakor a helyi vasútállomás parkolójában, s nagyjából 14 óráig tart, minden időjárási körülmény között.

 

Túrázás

Március 24., vasárnap – Tata

Péntek, a víz világnapja után Tatán is ennek szellemében lehet felfedezni a térség híres vizes helyeit. A résztvevők megismerhetik a Fényes-karsztforrásokat, az Öreg-tó, a Cseke-tó és a Kristály-tó hangulatát, láperdőt, hatalmas égerfákat, platánokat és szomorúfűzeket, 230 éves nagy platánfát és a több száz éves Angolparkot. A túra hossza 11 kilométer, találkozás 10 órakor a buszpályaudvar mellett piactéren. Részvételi díj felnőtteknek 2000, gyerekeknek 1500 forint. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com email címen lehet Szabó Miklós erdőmérnök, túravezetőnél.

 

Horgászat

Március 24., vasárnap – Dömsöd

Az idei Préri-kupa második selejtezője, amelyre a nevezési díj 8000 forint. Az első három helyezett egy-egy napijegyet kap ajándékba, illetve a győztes még egy kétszemélyes svédasztalos ebédmeghívásnak is örülhet. A sorsolás nevezési sorrendben történik, de a késve érkezők a sor végére kerülnek.

 

Túrázás

Március 24., vasárnap – Pilisszántó

Pilisi szirtek 20, 30 és 40 kilométeren, rajt 7 és 10 óra között a Felső kocsmánál, az útvonal érinti egyebek mellett a Boldog Özséb-kilátót, az Öreg-szirtet, Klastrompusztát, az Eszperantó-forrást vagy a Kémény-sziklát. Nevezési díj távtól függően 1300, 1500 vagy 2000 forint.

 

Futás

Március 24., vasárnap – Vác

Helen Doron családi sportnap, a limitidő 7, 14 és 21 kilométeren három óra. A szintidőhöz tartozó tempóban a mezőnyt záró kerékpáros követi, s akit a kerékpáros beér, köteles levenni a rajtszámát, mert a versenyből kiesett.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.