Síterepek a szlovén főváros közelében

Néhány napja bemutattuk Kranjska Gora és Kanin-Sella Nevea sípályáit, amelyek a járványügyi szabályok betartásával látogathatók, ezúttal a krvaveci és cerknói síterepekkel ismerkedhetünk meg.

Három részből álló összeállításunkban olyan szlovén síterepeket mutatunk be, amelyek a járványügyi korlátozások figyelembevételével látogathatók. Elsőként a szlovén-osztrák, illetve a szlovén-olasz határ közelében fekvő Kranjska Gora és Kanin-Sella Nevea síközpontokba kalauzoltuk el olvasóinkat, ezúttal pedig a szlovén fővároshoz közel eső két síterepre, a krvavecire és a cerknóira látogatunk el. Ne felejtsük: mielőtt nekivágunk a szlovéniai síkalandnak, a budapesti szlovén nagykövetségnél tájékozódjunk az aktuális hóhelyzetről és járványügyi előírásokról, amelyek az ottani sípályákra vonatkoznak!

 

Krvavec

 

Krvavec: minden közel esik

A Ljubljanától csupán 25 kilométerre északra fekvő krvaveci síközpont mintegy 30 kilométer hosszú pályával várja a síelés és a hódeszkázás szerelmeseit – utóbbiaknak egy félcső és egy boardercross pályát is kialakítottak. A sícentrum egyik legnagyobb előnye, hogy csupán nyolc kilométerre van a Ljubljana-Brnik nemzetközi repülőtértől, vagyis gyorsan megközelíthető. A járvány okozta repülőjárat-hiány miatt nem kell kétségbeesnünk, a szlovén főváros ugyanis mindössze ötórányi autóútra van Budapesttől.

 

 

A különböző nehézségű lejtőkön nemcsak kezdő, hanem haladó síelők is megtalálják a tudásszintjüknek megfelelő lejtőket. A pályák meglehetősen szélesek, így nemcsak sízőknek, hanem snowboardosoknak is ideális a terep. Az infrastruktúra miatt sem kell aggódnunk, összesen tizenegy lift – ebből egy zárt kabin – visz fel a pályák tetejére, és parkolóból is bőven akad a környéken, összesen tíz. A hóhiány miatt sem kell aggódnunk, mert Krvavecben az összes lejtőt hóágyúzzák. A pályarendszer színvonaláról mindent elmond, hogy a World Ski Awards szavazáson 2016-ban és 2017-ben is elnyerte a Szlovénia legjobb síterepének járó díjat. A krvaveci sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020.12.12.–2021. 04. 05. A pályák teljes hossza: 30 kilométer. Kategóriabesorolás: kék (7 kilométer), piros (15 kilométer), fekete (8 kilométer). Magasság: 1450 méter–1971 méter. Szintkülönbség: 521 méter. Nyitva tartás: 8.30–17.00. Napijegy: felnőtt: 35 euró (12 850 forint), diák: 31 euró (11 000 forint), gyermek: 21 euró (7600 forint). Távolság Budapesttől: 469 kilométer. Honlap: https://www.rtc-krvavec.si/en/

 

Cerkno: minden klappol

Jóllehet, pályáinak hossza mindössze 18 kilométer, a Ljubljanától 77 kilométerre fekvő cerknói síközpont a legmodernebb és egyben legjobban felszerelt Szlovéniában. Az idelátogatók, illetve a Radio Slovenia hallgatóinak véleménye alapján hétszer nyerte el a leginkább családbarát szlovén sípályának járó címet. A sícentrumot – amelyben összesen nyolc felvonó üzemel – évről évre ellepik a szlovén általános és középiskolás gyerekek, akik rendszeresen itt töltik az országszerte kötelező téli sporthetet. Így mielőtt Cerkno felé vesszük az irányt, érdemes tájékozódnunk, pontosan mikorra esik ez a hét nap. A központban kitűnő gyermeksísuli található, így bátran vihetünk kezdő lurkókat is, de ideális terep családosoknak, főként kék és piros pályákkal.

 

 

A síparadicsom tetején találjuk a híres Alpska perla vendéglőt, ahol kifejezetten helyi termelők alapanyagaiból készült szlovén ételeket kóstolhatunk. A vendéglátóhely akkor is nyitva van, amikor a síterep zárva tart, így ha másért nem, hát a csodás szlovén alpesi ételek miatt keressük fel Cerknót! A cerknói sípályatérképet itt tekinthetik meg.

Síszezon: 2020. 01. 09.–2021. 04. 05. A pályák teljes hossza: 18 kilométer. Kategóriabesorolás: kék (9 kilométer), piros (6 kilométer), fekete (3 kilométer). Magasság: 935 méter–1287 méter. Szintkülönbség: 352 méter. Nyitva tartás: 9.00–16.00. Napijegy: felnőtt: 33 euró (11 900 forint), diák: 28 euró (10 000 forint), gyermek: 19 euró (6800 forint). Távolság Budapesttől: 511 kilométer. Honlap: https://www.ski-cerkno.com/en/skiing.html

 

A Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal közzétett néhány fontos, a síelés közben betartandó járványügyi előírást, amelyek közül a legfontosabb, hogy a pályákon korlátozzák a síelők számát, illetve síelés közben tartanunk kell a távolságot egymástól. A sípályákra vonatkozó járványügyi korlátozásokról a Szlovén Nemzeti Közegészségügyi Hivatal angol nyelvű honlapján találunk információt, de bátran érdeklődjünk Szlovénia budapesti nagykövetségén is.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.