Véget ért a terepfutó „Tour de France”

Négy év után ismét rajthoz állt magyar csapat a már tizenöt éve nagy sikerrel rendezett, az Alpok hegyeit keresztülszelő terepultrán, a Transalpine Runon. Ráadásul nem is egy, hanem összesen öt páros!

A jubileumi rendezés során rövidebb, kétnapos programot is szerveztek azzal a céllal, hogy azon futók is átélhessék a semmihez sem fogható Transalpine-hangulatot, akik még nem állnak a készen a nyolcnapos teljesítésre. A RUN 2 elnevezésű betétfutamon indult a Runnabe csapata, Belák Balázs és Szász Norbert, az ő eredményükről már mi is írtunk itt, a Csupasporton. Szintén a kétnapos programon versenyzett a Csécsei Team női párosa, Bálint Ildikó és a német Julia Biedert.

A nyolcnapos távot választották a Coffeerun Hungary versenyzői, Kertész Kata és Szigeti Csaba, a Salomon Team Hungary párosa, Lőrincz Olivér és Nedjalkov Balázs, valamint a Team Gloobus (Erős Levente és Gábos Szilárd), akik Erdélyből érkeztek. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Erős sérülése miatt csapattársa a magyar vegyes pároshoz csatlakozva folytathatta a további küzdelmeket, és egyéni versenyzőként került értékelésre a verseny végén.

Az utolsó két napot a negyedik helyszínen, már Olaszországban töltötte a mezőny, ahová a még versenyben maradt 263 csapattal a tél is megérkezett. Így mind a hetedik, mind a nyolcadik napi etapokon változtattak a szervezők.

A záró napra eredetileg tervezett útvonal helyett gyakorlatilag teljesen új pályát jelöltek ki hegyi mentők közreműködésével a hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó és a közelben történt sziklaomlások miatt. A pálya közel tíz kilométerrel rövidebb, ám a tervezettől eltérően jóval szintesebb lett, amit kicsit sem bántak a magyar Salomon csapat futói.

„Amikor a péntek esti vacsora során bemutatták az új tracket és megláttam a szintrajzot, nagyon megörültem, és mondtam is Olivérnek, hogy ez a mi napunk lehet – mondta Nedjalkov Balázs. – Az az igazság, hogy minket kicsit sem zavart a pénteki eső és a hűvösebb időjárás, Olivérrel mindketten remekül tudunk alkalmazkodni a változó körülményekhez, és a hűvösebb levegő is egyértelműen nekünk kedvezett. Sikerült a nap végére két helyet előrelépnünk az összetett eredménylistán, ami azért az utolsó nap előtt jó érzéssel töltött el mindkettőnket.”

Kísérőként is a topon kell lenni

Nedjalkov Bea: „Amellett, hogy a Csupasport olvasóit igyekeztem közelebb hozni a leírhatatlan Transalpine-hangulathoz az elmúlt tíz nap során, a férjemet és Olivért segítettem a versenyben. Gyakorlott segítőnek tartom magam, mivel Balival már két éve járok együtt futóversenyekre, azonban a többnapos kihívás számomra is új próbatétel volt. Technikailag nem volt sok dolgom, hiszen Oli is és Bali is igen tapasztalt versenyző, pontosan tudják, mikor mire van szükségük, és egyértelműen kommunikálnak, ami nagyban megkönnyítette a teendőim. Nagy szerencsénkre az utolsó pillanatban végül úgy döntöttünk, hogy saját autóval utazunk ki a verseny helyszínére, pedig a nevezéskor még azt terveztük, hogy vonattal és a szervezők által biztosított transzferszolgáltatások igénybevételével utazunk a versenyhelyszínek között. Így azonban nem kellett egy táskába harminckilós csomagot összekészíteni, hanem kényelmesen elfértünk. Legalább a fiúknak sem kellett kicentizni a futóruhákat, volt mindenből bőven tartalék, cipőből és a saját maguk által használt egyéni frissítőből is. Nekem pedig csak annyi dolgom volt, hogy minden nap a rajtok után átautózzak a cél területére, ahol vártam őket az általuk összekészített pakkal. A fiúk egyébként profiként működtek együtt, igazi csapatként, különösebb mélypont és feszültség nélkül, így igazi öröm volt ez a tíz nap nekem is. Köszönöm nektek, hogy a részese lehettem NedyBali egyik legnagyobb álmának!”

„Fáradtságot elnyomó boldogságot érzek. Szinte az egész nap során meghatódottsággal teli szívvel futottam, fantasztikus volt a rengeteg szurkoló a pálya szélén, elképesztő hangulatot varázsoltak. Szükségem van pár napra, hogy feldolgozzam ezt a csodát, aminek az elmúlt hét során a részese lehettem. Szebbnél szebb helyeken jártunk végig az Alpokban. Nehéz most megszólalni, nehezen jönnek a szavak. Ez a verseny volt életem egyik legnagyobb álma, és még mindig nehezen hiszem el, hogy tényleg itt lehettem, ráadásul a legjobb párral, akivel csak futhattam. Nagyon nagy élmény volt Olivérrel közösen teljesíteni ezt a csodálatos versenyt. Tökéletes összhangban voltunk végig a teljes hét során, nagyon jól éreztük magunkat együtt és tényleg csak azt tudom mondani, hogy köszönöm. Köszönöm a támogatóinknak, hogy lehetővé tették a részvételünket, és a mindenkinek, aki szurkolt nekünk, köszönjük a rengeteg üzentet és biztatást. Azért szükségünk volt rá, hiszen nagyon hosszú utat tettünk meg.” – nyilatkozta Nedjalkov Balázs a célba érkezést követően.

Lánykérés a pódiumon

A szokásos esti tésztaparti pénteken váratlan meglepetést tartogatott. A német Team Lauftreff Hohenems néven induló, az összetett harmadik helyén végző vegyes páros férfi tagja, Mathias Galler a hivatalos program végén magához ragadta a mikrofont, és egy vörösrózsa-csokorral a kezében térdre borult, majd feltette a nagy kérdést párjának, Kathrin Schichtlnek, aki természetesen könnyek és tapsvihar közepette igent mondott. A páros egyébként a másnapi záró etapon a negyedik helyen végzett.

„Kicsit tartottam a nyolcnapos versenytől és párosversenyen sem indultam még soha, de így együtt tényleg nagyon jó csapatot alkottunk. Nem vagyok csicsergős típus, alapvetően egyedül szeretek futni, és Balázs ezt tökéletesen tolerálta. Egy percig sem volt olyan érzésem, hogy zavarna a jelenléte. Végig tökéletesen érezte, hogy mire van szükségem, tehát nyugodtan mondhatom, hogy maximális volt köztünk az összhang. Az utolsó nap során különösen sokat segített nekem, mikor már nehezebben haladtam.

Mindenkinek ilyen futótársat kívánok, akivel nyolc napig ilyen jó hangulatban lehet együtt haladni. Amikor kellett, motivált, és sosem beszélt feleslegesen.

Ahogy teltek a napok már egyre jobban érződött, hogy meg tudunk birkózni a távval. Terhelés után, a nyugalmi állapotban éreztem mindig kötöttebbnek az izmaimat, a szalagokat és az ízületeket. A rajtok utáni első egy-két kilométerek elég »macskásan« mentek, de amikor már sikerült bemelegedni és felvenni az utazó futótempót, már jobb lett. Az utolsó két nap során óvtam az Achillesem, főleg lefelé lépkedtem óvatosan, de szerencsére nem volt nagyobb fájdalom. Az is rengeteget számított, hogy fejben végig pozitívak maradtunk, mind egymással, mind a feladattal kapcsolatban, amikor jött volna a mélypont, csak a megoldásra koncentráltunk. Az ilyen hosszú versenyek titka, hogy nem szabad túlságosan előre nézni. Mi is csak az aznapi szakaszra fókuszáltunk, tettünk a dolgunkat, gyűltek a kilométerek és haladtunk előre. Aztán egyszer csak véget ért. Nagy élmény volt, azt biztos. Pár nap múlva már többet tudok mondani, amint üllepednek az élmények. Nyolc napot végigfutni elképesztően tömény, az élményeknek érlelődi kell, mert ilyenkor annyi minden van a fejünkben, amit megéltünk, hogy rendszerezni kell őket. Nagyon sok minden történt velünk, sok helyen voltunk. Összesen 273.5 kilométert tettünk meg 16 235 méter szinttel nyolc nap alatt, négy országon keresztül.” – mondta Lőrincz Olivér.

Véget ért a jubileumi Transalpine Run, amelyen az alábbi magyar eredmények születtek:

Salomon Team Hungary: Lőrincz Olivér, Nedjalkov Balázs Master férfi kategória 6. helyezés, abszolút összetett 40. hely
Coffeerun Hungary Team: Kertész Kata, Szigeti Csaba vegyes páros kategória 21. helyezés, abszolút összetett 146. hely
Gábos Szilárd egyéni teljesítő a 24. helyen végzett.

A verseny győztesei:
Férfi páros: Team Wilkommen is Sonnental: Martin Lustenberger, Stefan Lustenberger (Svájc)
Női páros: Salomon Running Team: Ida-Sophie Hegemann, Suse Spanheimer (Németország)
Vegyes páros: Team Mountainshop Hörhager: Martin Kaschmann, Stephanie Kröll (Ausztria)
Férfi master: Team STW Lausbuben: Wolfgang Sieder, Andreas Helfenberger (Németország)
Női master: Orthomol Sport Perform Team: Sandra Schmid, Pia Winkelblech (Németország)
Vegyes páros master: Team Sulden: Lord Jens Kramer, Irene Senfter (Olaszország)
Férfi senior master: Team Kleinwalsertal: Anton Philipp, Seppi Neuhauser (Németország)
Vegyes páros senior master: Team Gehrihorn: Daniel Wittwer, Marianne Wittwer (Svájc)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.