Tokiói pontszerzés triatlonban?

Bicsák Bence szép eredményt ért el, 8:07.30 percet futott 3000 méteren a Budapest-bajnokságon, de ez csak kalandozás volt – ő ugyanis az egyik pontszerzésre is esélyes versenyzőnk lehet Tokióban – triatlonosként.

A futása olyan, mint egy szimfónia. Nem tartozik a robusztus, nagy testű triatlonosok közé, apró, vékony alkatának köszönhetően szinte légiesen tud suhanni a pályán, és amikor hatalmába keríti a flow-érzés, szinte remekműnek érzi az ember, amit lát.

Persze minden remekmű mögött sok munka és gyakorlás húzódik meg.

A jokohamai világbajnoki futam bronzérmese, Bicsák Bence például a januárt a futóhangsúlyos edzéseknek szentelte. Pécsről felköltözött Budapestre, hogy a BOK-csarnokban tudja tökéletesíteni a futását, egész pontosan: képes legyen felgyorsítani magát.

A munka eredményeként 8:07.30-cal megnyerte a fedett pályás Budapest-bajnokságon a 3000 métert.

Tíz másodperccel döntötte meg egyéni rekordját, s az atlétikai szakemberek szerint, ha ilyen mértékben fejlődik, nyolc perc alatti eredményre is képes lehet, ami bizony már a nemzetközi atlétikai életben is szintet jelent. Érdekesség, hogy az Eb-szint 8:05 ebben a versenyszámban.

„Én elsősorban a triatlonra koncentrálok – mondja Bicsák Bence. – Decemberben bringás edzőtáborban voltam, ami meglehetősen jól sikerült. Figyeltem a visszajelzéseket, hogy milyen állapotban vagyok, ami több mint biztató volt. Ezért is gondoltuk, hogy januárban visszaveszek, és többet tréningezek futásban, amihez jó helyszín a BOK-csarnok. A célom az volt, hogy gyorsuljak háromezer méteren, mert a világ legjobb triatlonosaival, a spanyol Mario Molával és a francia Vincent Luisszal szemben éppen az első háromezer méterem a gyengébb, ott van lemaradásom, s ha az olimpián szeretnék valami szép eredménnyel kirukkolni, erre nagy hangsúlyt kell fektetnem.”

Bicsák Bence futásban jól felkészült Tokióra (Fotó: Földi Imre)

A következő lépcsőfok a munkában egy dél-afrikai edzőtábor, amelyen februárban vesz részt Tóth Szilárd tanítványa.

„Új helyszín ez az életemben, de tényleg olyan jó ütemben halad minden, hogy azt hiszem, nem vállalunk nagy kockázatot azzal, ha most új lehetőségek felé fordulok” – mondta a versenyző, aki legközelebb márciusban az abu-dzabi világbajnoki futamon indul, majd a bermudai, a jokohamai és a leedsi fordulón is felméri, hol tart.

Az esztendő csúcspontja természetesen a tokiói olimpia lesz, amelyen akár pontszerző is lehet a magyar triatlonos, hiszen egy-két kivétellel az elmúlt idényben fixen a legjobb tíz között zárt ezeken a versenyeken. „Bízom benne, hogy sikerül a csúcsformát az olimpiára időzíteni .

Az elmúlt évek azt mutatják, jól fekszenek nekem a japán versenyek, Jokohamában értem el pályafutásom eddigi legnagyobb sikereit, és jól sikerült a tavalyi előolimpia is, pedig ott már nem voltam tökéletes formában”

– árulta el Bicsák Bence.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 februárjában. A felső kép forrása: MTI.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.