Alap a jó kalap

Nyári túrák esetében különösen fontos, hogy védjük fejünket a napsütéstől. A legtöbben sapkát vagy fejkendőt használnak, mások napszemüvegben gyalogolnak. A kalap kevésbé népszerű, pedig annál hasznosabb kiegészítő.

A nyári túrafelszerelés összeállításakor mindenki automatikusan veszi elő a szekrényből a megfelelően szellőző, vízelvezető technikai pólót, rövidnadrágot, zoknit, majd mielőtt kilépne az ajtón, gyorsan a fejébe csapja ez első keze ügyébe kerülő baseballsapkát vagy megköti a szokott fejkendőt. A nap elleni alapvető védelmet mindegyik megadhatja, de létezik egy kevésbé ismert, ám annál hasznosabb kiegészítő: a kalap.

A kalap, ami számos remek tulajdonsággal bír. Jól szellőzik, nemcsak fejtetőnket, de egyidejűleg a nyakunkat, arcunkat is védi, és a férfiak egyből Indiana Jonesnak érezhetik magukat benne. Persze a kalap a hölgyeknek is ugyanolyan jól állhat, a gyártók pedig nem restek mindenféle színnel, szalaggal és egyéb látványeszközzel megnyerni őket.

Na de milyen is a jó kalap? Elég, ha kényelmes és a tükörbe belenézve szívdöglesztőnek találom magam?

A karima szélessége – A kalap akkor tölti be napvédő funkcióját a leghatékonyabban, ha minél szélesebb a karimája. A kalap anyaga ne legyen túl puha, a keményebb szövésűeket keressük. Persze túlzásba sem szabad esni, a túl széles karima zavarhatja a kilátásunkat.

Tapasztalt kalapos túrázók szerint a karima szélessége legalább 7 cm legyen, ha e körül választunk, nehezen foghatunk ki rosszat.

A kalap színe – A kalap külső része legyen minél világosabb színű (különösen ajánlott a bézs és a khaki ), az visszaveri a napfényt, míg a sötét (pl. fekete) magába szívja. A világosabb színű kalapok emiatt nem melegednek úgy át, hűvösebben tartják fejünket. A karima belső része ellenben nyugodtan lehet sötét, úgy kevésbé szűrődik át rajta a fény. A teljesen fehér kalapokat lehetőleg kerüljük, mert nagyon meglátszanak rajta a különböző foltok.

A kalap anyaga – Nyáron minél könnyebb egy kalap, annál jobb. Fontos továbbá, hogy kellően szellőzzön, az izzadtságot segítsen elvezetni, ne úgy nézzen ki alatta a hajunk, mintha leöntötték volna egy vödör vízzel. Ha nagyon vizes helyen túrázunk, érdemes a vízálló kalapok közül válogatni, amelyek előnye, hogy ha beleesnek a vízbe, fennmaradnak a felszínén.

Egy kalapnál a könnyedség mellett előny, ha minél durvább az anyaga. A szalmakalapnál szinte bármilyen más anyagú kalap jobb.

A kalap kényelmi fokozata – Amikor a kalapot felpróbáljuk, érdemes lemodellezni minden mozgást, amit túrázás közben végezhetünk. Forgassuk a fejünket, hajoljunk le, nézzünk fel. Figyeljünk oda rá, hogy a kalap karimája egyik esetben se legyen zavaró.

Fontos, hogy a kalap jól illeszkedjen a fejünkre, ne legyen túl laza, mert akkor egy nagyobb fuvallat könnyen elviheti.

A kalap UV-védelme – A legtöbb túrakalapon találnunk kell ezzel kapcsolatos információt. A lényeg, hogy a kalap védjen az UV-A és az UV-B sugarak ellen is.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.