Hegyről a tengerbe

A horvát tengerpart az aktív kikapcsolódás szerelmesei számára is tökéletes választás, a Paklenica Nemzeti Parkban minden adva van a testi-lelki feltöltődéshez.

Az Adriai tengerpart hagyományosan népszerű nyaralási célpont a magyar turisták körében, ahol azonban nem csak a strandon lehet sütkérezni. Horvátország középső tengerparti szakaszán található a Velebit-hegységben a Paklenica Nemzeti Park, amely számos terepfutóversenynek is otthona, de ideális a nyári szünidő eltöltésére azoknak, akiknek nem csak strandolásból áll a pihenés.

Zadar városától negyven kilométerre található az a két tengerparti halászfalu, Starigrad és Seline, amelyekből megközelíthető a két völgy közé ékelődő nemzeti park bejárata. A belépőket érdemes előre megvásárolni az interneten keresztül, de természetesen a helyszínen is lehetőség van rá kisebb sorban állást követően 114 horvát kuna, vagy 15 euró fejében.

A belépő megvásárlását követően a nemzeti park teljes területén szabadon lehet mozogni.

Ha futáshoz vagy egy könnyedén teljesíthető túrához támadna kedvünk a környéken, úgy érdemes a Velebit Ultra Trail, az Absolute Paklenica Vertical vagy a Paklenica Trail nevű futóversenyek útvonalát követni, hiszen a honlapjukról letölthető az útvonal, és pontosan meg lehet tervezni, hogy milyen távolságú, mekkora szintkülönbséget tartalmazó túrát vállal előre a kiránduló.

A nemzeti park a sziklamászás iránt rajongók számára is maga a paradicsom, hiszen több mint százféle tűzött pályát lehet a park területén található sziklákon megmászni. A nemzeti parknak változatos az élővilága, otthont ad többek közt medvéknek, farkasoknak, hiúzoknak, de természetesen zergék, hegyi kecskék, különféle madarak is élnek a környéken. A növényzet a magasság függvényében változatos, a sziklás, köves talajnak köszönhetően néhol csak szúrós cserjék találhatóak az út mellett, de a völgy mélyén lombhullató fás-erdős részek is váltakoznak.

Fotó: Groholy Tamás

A nemzeti parkban található a Velebit két legmagasabb csúcsa, az 1757 méter magasságú Vaganski Vrh, valamint az 1753 méteres Sveto Brdo, ahonnan tiszta időjárási körülmények között csodálatos panoráma tárul elénk, az Adriai-tenger kékségének láttán. A két csúcs a hegymászóknak is vonzó célpont, és ahonnan még Zadar városának sziluettje is látható tiszta időben. Ha már valaki a környéken jár, amúgy sem szabad kihagyni Észak-Dalmácia fővárosát, hiszen a nyolcvanezer lakosú város 1091 és 1918 között a magyar királyság területéhez tartozott.

A nemzeti parkban szinte lehetetlen kimeríteni a szabadidős programok végtelen lehetőségét, azonban érdemes a tengerparti halászfalvak szabad strandjain is élvezni kicsit a nyári napsugarakat.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.