Tanösvények, az erdők gyorstalpalói

Kisebb és nagyobb gyerekeknek is izgalmas kalandot rejtenek a tanösvények, amelyek révén az egész család közelebb kerülhet a természethez.

A Wikipedián olvasható meghatározás szerint a tanösvény egy kiépített, információkkal ellátott bemutató útvonal egy bemutatandó területen. Jellemzően természeti értékek bemutatására és az azokkal kapcsolatos információk közzétételére, terjesztésére alakítják ki őket, de lassanként nő azon tanösvények száma, amelyeket részben vagy akár teljesen kultúrtörténeti információk terjesztése céljából hoznak létre.

Közös jellemzőjük, hogy bejárásuk nem igényel hosszú időt, a legtöbbön akár egy-másfél óra alatt végigsétálhatunk, de a gyerekek ide-oda szaladgálását és egy kisebb pikniket beleszámolva is 2-3 óra alatt bejárhatjuk az útvonalat – amely általában kört rajzol, azaz a kiindulási pont és a cél nagyon közel esik egymáshoz .

A tanösvények sokszor játékos formában igyekeznek megismertetni a látogatókkal a természetet, szakaszpontjain különböző feladványokat oldhatunk meg, és mostanában egyre többhöz tartozik munkafüzet is, amelyet kinyomtathatunk, vagy a tanösvény kiindulópontjának környékén megvásárolhatunk, és kitöltésével még jobban leköthetjük gyermekünket.

Néhány tanösvény, amelyet érdemes kipróbálni:

1. Gyadai tanösvény: A Katalinpusztai Látogatóközpont bejáratától nem messze található, a Naszály északi lábánál. A Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be, hossza 5 kilométer, amelyen 13 állomáspontot kereshetünk fel. A tanösvény jelképállata Hangya Dani, a gyerekek az ő „vezetésével” ismerkedhetnek meg a környezettel. Foglalkoztatófüzetet a Látogatóközpontban vásárolhatunk.
Térkép

2. Madárdal tanösvény: A Velencei-tónál helyi kezdeményezésre 2010-ben létesült a Madárdal tanösvény, amely elsősorban a Dinnyési-fertő természeti értékeinek terepi bemutatására szolgál. A Dinnyésről induló, 3 kilométer hosszú körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel. Az ösvény mentén elhelyezett táblák a szöveges magyarázatok mellett festmények formájában tárják elénk a nádas és a környező térség egy-egy ,,életképét”. A túra során előforduló fajok: nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigényréce), őshonos háziállatok (magyar szürke marha, rackajuh). Igény esetén szakvezetés kérhető.
Térkép

A tatai Fényes tanösvény – fotó: tataifenyestanosveny.hu

3. Fényes tanösvény: A Tatán található tanösvény tizennyolc állomást magában foglaló ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a Fényes fürdő természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, amely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. Belépődíjas.
Térkép

4. Királyréti tanösvény: A Börzsöny szívében 2.9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon a látogató megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A látogatóközpontban állandó interaktív kiállítás látogatható, illetve füzet kapható, amelynek feladványait rácsos titkosírással lehet megfejteni a túra során. A tanösvényen eljutunk a Bajdázó-tóhoz is, amelyet külön is megéri körülsétálni és a környéken piknikezni. Királyrétre kisvasút is közlekedik.
Térkép

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.