Tanösvények, az erdők gyorstalpalói

Kisebb és nagyobb gyerekeknek is izgalmas kalandot rejtenek a tanösvények, amelyek révén az egész család közelebb kerülhet a természethez.

A Wikipedián olvasható meghatározás szerint a tanösvény egy kiépített, információkkal ellátott bemutató útvonal egy bemutatandó területen. Jellemzően természeti értékek bemutatására és az azokkal kapcsolatos információk közzétételére, terjesztésére alakítják ki őket, de lassanként nő azon tanösvények száma, amelyeket részben vagy akár teljesen kultúrtörténeti információk terjesztése céljából hoznak létre.

Közös jellemzőjük, hogy bejárásuk nem igényel hosszú időt, a legtöbbön akár egy-másfél óra alatt végigsétálhatunk, de a gyerekek ide-oda szaladgálását és egy kisebb pikniket beleszámolva is 2-3 óra alatt bejárhatjuk az útvonalat – amely általában kört rajzol, azaz a kiindulási pont és a cél nagyon közel esik egymáshoz .

A tanösvények sokszor játékos formában igyekeznek megismertetni a látogatókkal a természetet, szakaszpontjain különböző feladványokat oldhatunk meg, és mostanában egyre többhöz tartozik munkafüzet is, amelyet kinyomtathatunk, vagy a tanösvény kiindulópontjának környékén megvásárolhatunk, és kitöltésével még jobban leköthetjük gyermekünket.

Néhány tanösvény, amelyet érdemes kipróbálni:

1. Gyadai tanösvény: A Katalinpusztai Látogatóközpont bejáratától nem messze található, a Naszály északi lábánál. A Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be, hossza 5 kilométer, amelyen 13 állomáspontot kereshetünk fel. A tanösvény jelképállata Hangya Dani, a gyerekek az ő „vezetésével” ismerkedhetnek meg a környezettel. Foglalkoztatófüzetet a Látogatóközpontban vásárolhatunk.
Térkép

2. Madárdal tanösvény: A Velencei-tónál helyi kezdeményezésre 2010-ben létesült a Madárdal tanösvény, amely elsősorban a Dinnyési-fertő természeti értékeinek terepi bemutatására szolgál. A Dinnyésről induló, 3 kilométer hosszú körút bejárásával az érdeklődők megismerkedhetnek a rendkívül gazdag madárvilággal, továbbá a vízi élőlények különböző képviselőivel. Az ösvény mentén elhelyezett táblák a szöveges magyarázatok mellett festmények formájában tárják elénk a nádas és a környező térség egy-egy ,,életképét”. A túra során előforduló fajok: nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigényréce), őshonos háziállatok (magyar szürke marha, rackajuh). Igény esetén szakvezetés kérhető.
Térkép

A tatai Fényes tanösvény – fotó: tataifenyestanosveny.hu

3. Fényes tanösvény: A Tatán található tanösvény tizennyolc állomást magában foglaló ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a Fényes fürdő természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, amely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. Belépődíjas.
Térkép

4. Királyréti tanösvény: A Börzsöny szívében 2.9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon a látogató megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A látogatóközpontban állandó interaktív kiállítás látogatható, illetve füzet kapható, amelynek feladványait rácsos titkosírással lehet megfejteni a túra során. A tanösvényen eljutunk a Bajdázó-tóhoz is, amelyet külön is megéri körülsétálni és a környéken piknikezni. Királyrétre kisvasút is közlekedik.
Térkép

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.