Túra alatt felejtős az alkohol!

Nyáron jó ötletnek tűnhet jéghideg sörrel vagy fröccsel hűteni a szervezetünket, de inkább ne tegyük. Számos negatív hatása lehet ugyanis, s ha egyedül vagyunk, bajba is kerülhetünk.

Rengeteget hallani, olvasni arról, mennyire fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás, ha nyáron testmozgást végzünk. Ez a teljesítménytúrákra is igaz, az ilyen erőpróbák ugyanis általában sok tíz kilométeresek, távtól függően hosszú órákat töltünk a szabadban. Célba érkezésünk idejét pedig jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen gyakorisággal és hatékonysággal iszunk.

„Testmozgás hatására a folyadékigény nagyobb a megszokottnál a jelentős víz- és ásványianyag-veszteség miatt – hívja fel a figyelmet Nagy Nóra Zsófia dietetikus. – A megfelelő mértékű folyadékfogyasztás, csakúgy mint az elégtelen bevitel, nagymértékben befolyásolja a sportteljesítményt.

A dehidratált állapot jelentősen rontja a teljesítőképességet.

Az izzadás mértéke sok tényezőtől függ, ilyen a testmozgás intenzitása, időtartama, a testösszetétel, a külső hőmérséklet, a páratartalom. A folyadék megfelelő időközönkénti pótlására mindenképpen figyelni kell.”

Inni tehát kötelező, de egyáltalán nem mindegy, mit veszünk elő a táskából, vagy mit töltünk otthon előzetesen a kulacsba.

„Egy teljesítménytúra alkalmával az ásványvíz mellett a házilag készített vagy boltban vásárolt izotóniás ital is remek választás, mivel a benne lévő ásványi anyagok pótolják a kiürült mennyiséget, amelyre nyáron a fokozott izzadás miatt halmozottan szükségünk van.”

HÁZI IZOTÓNIÁS ITAL
100%-os gyümölcslé és nem csökkentett nátriumtartalmú ásványvíz 1:1 arányban. Fontos, hogy ne csapvizet, hanem ásványvizet használjunk, mert az nátriumot is tartalmaz!

Rendben, mondhatnánk, de mi a helyzet az alkohollal? Jó ötlet teljesítménytúrák közben sörözni, beülni egy fröccsre valahová, vagy röviditallal fokozni a jókedvet?

„Tekintve, hogy a teljesítménytúra csoportos program is lehet, az alkohol kis tömény ital, bor, sör »képében« nem ritka társ a hátizsákban. Érdemes azonban vigyázni vele. Rövid távon koordinációs zavarokat okozhat, ha egyedül járjuk az erdőt, könnyen bajba kerülhetünk miatta. Ha barátokkal megyünk, akkor sem ajánlott sokat fogyasztani. Növeli az étvágyat, fokozza a dehidratációt, így szomjúságérzetet okoz, vagyis nagyobb étel- és folyadékfelvétellel kell számolni. Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon gátló hatással van az izomregenerációra és az izomnövekedésre, fogyasztása csökkenti a zsírmentes testtömeget, az izomzatot, és lassítja a zsíranyagcserét.”

Címlapfotó: shutterstock

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.