Túrázásnál is fontos a nyújtás

Aki rendszeresen fut, jól tudja, hogy a megfelelő bemelegítés és nyújtás milyen fontos szerepet játszik abban, hogy sportolás közben és után is jól érezzük magunkat. Nincs ez másként a túrázásnál sem.

A túrázásról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem megerőltető sport, és egy kényelmes tempóban tett erdei séta valóban nem is tűnik annak. Ám azoknak a szervezetét, akik a hét nagy részében irodai székükön ülnek, és napi nyolc órában püfölik a billentyűzetet, már egy rövid túra is igénybe veheti. Különösen ha hegyekre, dombokra kell felkaptatni, majd onnan leereszkedni. Ahhoz, hogy az utat sérülés nélkül tegyük meg, valamint másnap ne izomlázzal ébredjünk, mindenképp hasznos, ha megtanulunk nyújtani.

A nyújtás segít megőrizni izmaink rugalmasságát, véd a húzódásoktól, szakadásoktól, sérülésektől.

A kvadricepsz nyújtása: Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Térdből emeljük hátra a jobb lábfejünket, és fogjuk meg a jobb kezünkkel. Miközben bal lábunkon állunk, tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig. Ha eldőlnénk, bal kezünkkel támaszkodjunk rá valamire. Ha megvagyunk, váltsunk oldalt.

Csípő és fenékizmok nyújtása: Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Jobb lábfejünket keresztezzük a bal lábfejünk előtt. Akkor csináljuk jól, ha a csípőnk jobb oldalán feszülést érzünk. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

Belső combizom nyújtása: Álljunk a vállunk vonalánál szélesebb terpeszben. Jobb lábunkkal lépjünk kissé előre, majd guggoljunk le, és toljuk el a csípőnket jobbra, miközben a bal lábunk nyújtva marad. Ha jól csináljuk, bal lábunk belső combizmának kell feszülnie. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

Combhajlító izom nyújtása: Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Keressünk egy tereptárgyat, amely valamivel a térdünk alá ér, és tegyük fel rá a jobb lábfejünket, miközben a bal egyenesen előre néz. Lassan dőljünk előre addig a pontig, amikor érezzük az izom feszülését. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

Vádli nyújtása: Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Jobb lábfejünkkel lépjünk hátra és nyomjuk le a sarkunkat. Bal térdünket kicsit behajlíthatjuk, ha úgy kényelmesebb. Tartsuk a pozíciót 20-30 másodpercig, majd váltsunk oldalt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.