Vízesések a fátyoltól a kapuig

Nyáron felüdülést jelent, ha túráink valamilyen formában kapcsolatban állnak a vízzel. Hazánk leglátványosabb vízesései könnyű megközelítésük miatt remek célpontot kínálnak családi kirándulásoknak is.

Magyarország legnagyobb – 20 méteres – függőleges esésű vízesését a Lillafüredi Palotaszálló építésekor mesterségesen hozták létre. A Szinva patak vize korábban a Hámori-tóba torkollott, a szálló függőkertjének építése miatt azonban támfalat kellett kialakítani, azóta ezen zúdul lefelé. Megközelítése nem különösebben „túraigényes”, busszal, kisvasúttal és autóval is könnyen a közelébe juthatunk. A függőkerttől vagy az Anna mésztufabarlangtól néhány perces, kellemes sétával elérhető.

A lillafüredi nem az egyetlen vízesés hazánkban, amihez túrát, kirándulást szervezhetünk. Az alábbiakban három közkedvelt célpontot sorolunk fel.

1. Fátyol-vízesés – Ugyancsak a Bükkben található, de nem a lillafüredi közvetlen közelében. Ha egy nap szeretnénk megnézni a kettőt, autóval legalább egyórás úttal kell számolnunk közöttük. A Fátyol-vízeséshez Szilvásváradra kell látogatnunk, ami kirándulás szempontjából amúgy is remek választás és még helyben fogott pisztrángot is ehetünk. A Szalajka-völgyben található vízesés 17 méter magas, elnevezését a Szalajka-patak mésztufagáton lépcsőzetesen lefelé csobogó vizének látványa ihlette. Szilvásvárad központjából 3 kilométer hosszú sétával megközelíthető, az út kellemesen sétálható.

2. Ördögmalom vízesés – A Visegrádi-hegységben található, Visegrád központjától 2.5 km-re délkeletre, a Malomkerti-völgyben. Megközelítése nagyon egyszerű, a városból a piros jelzést kell követni nagyjából 2.5 kilométer hosszan. Ha már ott járunk, a jelzést további 2 kilométeren kísérve érdemes megnézni a Kaán-forrást.

3. Dömörkapu vízesés – Szintén a Visegrádi-hegységben kell keresnünk, de Szentendre irányából. A városból kitáblázott út vezet a Lajos-forrásig, ami busszal és a kiépített parkolónak köszönhetően autóval is könnyen megközelíthető. Innen a zöld háromszög jelzést követve érhetünk el a közelben található vízesésig.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.