Mérföldkő a Balaton-átúszás történelmében

A Balaton-átúszások történetében összesen megúszott kilométerek számát illetően mérföldkő a mostani. Az idei 9290 teljesítővel a megúszott kilométerek száma eléri az egymilliót.

Idén 9724-en döntöttek úgy, vízbe csobbannak Révfülöpön azzal a reménnyel, hogy 5200 méter leúszása után Balatonbogláron célba érnek. Az úszók 99%-a sikeresen partot is ért a déli parton, ebben segítségükre volt az a 130 vitorláshajó, amely az úszófolyosó nyomvonalát rajzolta fel a Balatonban, illetve amely frissítési és pihenési lehetőséget is nyújtott az úszóknak.

Minden idők harmadik legnépesebb Balaton-átúszására került sor június utolsó szombatján. Az úszókedv mellett mindez többek között valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek szokásrendjével ellentétben idén az első meghirdetett dátumon sikerült megtartani az eseményt.

A 2019. évi átúszás közel ideális időben zajlott. A levegő hőmérséklete a rajt időpontjában Révfülöpön 23 Celsius-fokos volt, a víz pedig éppen hárommal több.

Székelyi Dániel (b), Rasovszky Kristóf (k) és Papp Márk (j, víz alatt) célba ér a 37. Lidl Balaton-átúszáson – MTI/Varga György

A megszokott forgatókönyvnek megfelelően a népes mezőny vízbe szállását az elitúszók elrajtolása vezette fel. Ott volt a rajtnál Papp Márk hosszútávúszó olimpikon, sokszoros Balaton-átúszás-győztes, csúcstartó, Rasovszky Kristóf Európa-bajnok úszó és Székelyi Dániel válogatott hosszútávúszó is.

A 37. Lidl Balaton-átúszás Magyarország 1010 települését mozgatta meg. Az átúszók 67%-a férfi, de a nők is egyre nagyobb arányt képviselnek az átúszásokon. A legidősebb úszók 80 év felettiek, és sok gyerek is rajthoz áll szülői kísérettel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.