„Tartsák szem előtt a saját képességeiket!”

Székelyi Dániel, a balatonfüredi tíz kilométeres világkupán 12. helyen záró sportoló hasznos tanácsokkal látta el a 37. Lidl Balaton-átúszásra készülő, kevésbé tapasztalt indulókat.

Immár hivatalos, hogy szombaton megrendezik a 37. Lidl Balaton-átúszást. Mindenki megnyugodhat, aki lázasan készült a megméretésre (bár amúgy sem kellett nagyon idegeskedni), így azok a hosszútávúszóink is, akik úgy döntöttek, vízbe ugranak és teljesítik a Révfülöp és Balatonboglár közti 5.2 kilométeres távot. Egyikük Székelyi Dániel, a Ferencváros sportolója, aki a balatonfüredi világkupán 12. helyen végzett, ez a felnőtt magyar bajnokságon második helyet jelentett neki 10 kilométeren.

Mivel nekünk nem volt tétje a világkupának, a három hét múlva esedékes világbajnokság főpróbája volt, ezért kicsit más taktikát alkalmaztam, mint egyébként szoktam – beszélt tapasztalatairól Székelyi. – Abszolút nem megszokott tőlem, hogy felúszok az élmezőnyre. Tudni akartam, meddig bírom, ha a többiek sebességével haladok. Az idei vébé olimpiai válogató is tíz kilométeren, nagyon kemény versenynek ígérkezik. Nem biztos, hogy a saját alaptaktikám be fog válni, amit Füreden próbáltam, az viszont kicsit sok volt, talán nem kellett volna olyan hamar elindulnom. Arra tökéletesen jó volt a próbálkozásom, hogy levontam a megfelelő következtetést.”

Székelyi Dániel hozzátette, öt kilométeren sokáig lassúnak számított, mert a medencés úszók beszivárgásával sokat gyorsult a nemzetközi mezőny. Ezért a „tízes” a kedvence és a 25 kilométer felé is kacsingat, de az idei világversenyen a hosszabb penzumot kihagyja, mert az a célja, hogy az eggyel rövidebben jó eredményt érjen el, és esetleg kvalifikáljon az olimpiára.

Az átúszás teljes mértékben része a sportoló felkészülésének, múlt héten szombaton is úszott két órát (tíz kilométert) a Balatonban, és ha már az előttünk álló hétvégén is ott lesz, miért ne indulna el a versenyen?!

Minden évben meg szokták kérdezni tőlem, rámegyek-e a rekorddöntésre – a felvetés tehát ezúttal sem maradt el. Papp Márk ideje elég erős, de akkoriban nagyon jó formában úszott, kijutott a riói olimpiára, sőt, remek eredményt ért el.

Ezúttal egyáltalán nem tervezem a csúcs átírását, hiszen két hét múlva ismét csúcsra kéne járatnom magam, de talán néhány év múlva megpróbálhatom.”

Székelyi Dánielt arra is megkértük, adjon ÖT TANÁCSOT azoknak, akik nem gyakorlott úszók, akár életükben először igyekeznek átszelni a magyar tengert, és a 24. születésnapját csütörtökön ünneplő úszó készségesen eleget is tett ennek.

1. Mindenki úgy induljon neki a távnak, hogy a saját képességeit tartsa szem előtt. Ne tegye azt, hogy ha látja, valaki gyorsabb, ő is abban a tempóban próbál úszni. Azzal a sebességgel kell haladnia, amellyel végig tudja úszni a távot.

2. Akik gyorsúszásban teljesítik a távot, fontos, hogy néhány tempónként emeljék ki a fejüket a vízből tájékozódás céljából. Így elkerülhetik, hogy cikkcakkban haladva 6.2 kilométert úsznak, s végig egyenesen haladhatnak.

3. Nálunk, profi sportolóknál is fontos a táv közbeni frissítés, általában a két és fél kilométeres körökön egy vagy két frissítőállomás van, ahol meg tudunk állni. A Balatonon sokkal könnyebb, rengeteg hajóval készülnek a szervezők, amelyeken innivalóhoz és szőlőcukorhoz juthatnak a versenyzők.

Én tízévesen úsztam át először a tavat, egyszer kimásztam egy hajóra, nagyon jó fej volt a személyzet, szendviccsel és banánnal kínáltak, elfogadtam egy fél banánt és egyből »visszatöltődtem«.

Ha elkezd megéhezni vagy megszomjazni az úszó, nyugodtan álljon meg egy pillanatra.

A Balaton-átúszás Székelyi Dániel felkészülésének része (Fotók: NS-archív)

4. Nagyon fontos a szárazföldi bemelegítés, mielőtt elkezdik az úszást, néhány karkörzést vagy törzskörzést, dinamikus vagy statikus feladatot végezzenek el az izmok bemelegítésére. Az ízületeket se hanyagolják el, mert ha nekiállunk úszni, lehetséges, hogy néhány tempó után megfájdul a karunk, lábunk és előttünk van még öt kilométer…

5. Nagyon nem szeretek egyedül úszni, sokkal jobban párban vagy még többen. Azt tudom tanácsolni a versenyzőknek, ha úszás közben találnak egy olyan sporttársat, aki közel azonos tempóban halad, mint ők, ússzanak közelebb hozzá, de nem úgy, hogy azzal hátráltatják a másikat, inkább csak tempózzanak a környékén. Így nincsenek egyedül a nagy nyílt vízen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.