Övé a rekord, de újra megdöntené

Ha az időjárás is engedi, szeretné megjavítani rekordot jelentő 58:33-as idejét Papp Márk, a Balaton-átúszást valaha volt leggyorsabban teljesítő úszó.

Egy szempontból akár örülhetnek is annak az illetékesek, hogy az időjárás miatt el kellett halasztani (immár kétszer is) az eredetileg június 30-ra tervezett 36. Lidl Balaton-átúszást: a harmadik időpontban, július 14-én a csúcstartó Papp Márk is rajthoz tud állni. Június végén a barcelonai Európa-kupa-viadalon úszott, ám azóta ráér, így szívesen száll vízbe. A BVSC versenyzője 2016-ban 58:33 perc alatt tette meg a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 km-es távot, ennél pedig senki sem tempózott még jobb időt a tóátúszás történetében.

„A riói olimpia évében úsztam azt az időt, nagyon jó formában voltam, ráadásul az időjárás is kedvezett, a szép napos időben nem hullámzott a víz. Persze ha van szél, ha nincs, a Balaton közepén mindig van valamennyi hullám, de alapvetően semmi sem zavart. Ha az idén is minden klappol, szeretném megjavítani az időeredményt, mert úgy érzem, tudok jobbat. Ez viszont nemcsak rajtam múlik, mostanság Rasovszky Kristóf a legjobb formában lévő nyílt vízi úszó, biztosan nagyot csatázunk majd.”

Papp szerint a Balaton-átúszás tökéletes szombat reggeli edzés lesz neki, megtöri a monotóniát, hogy nem az uszoda két fala között kell tempóznia, ahogyan a felkészülés 90 százalékában teszi. „Nem verseny, de több mint edzés; nincs tét, mégis szeretnék jót úszni.”

Tavaly egyébként azért nem indult, mert az időjárás miatt el kellett halasztani a versenyt, közvetlenül a balatonfüredi világbajnokság előtt pedig már nem illett volna bele a felkészülésébe az átúszás. Papp Márk a leggyorsabbak egyike, így nem kell attól félnie, hogy hobbiúszókat kell kerülgetnie, mégis inkább a korai indulást választja a nyílt vízi csapattal.

„Sok évvel ezelőtt vettem részt először a tóátúszáson, akkor délután indultam, és a verseny nagy részében jobbról-balról kellett kerülgetnem valakit. Mostanában már a nyílt víziekkel együtt reggel, az első rajtnál szállunk vízbe, ráadásul általában előre is engednek minket, hogy ne zavarjuk egymást a többiekkel.”

A 24 éves úszó néhány tanáccsal is szolgált a Balaton-átúszáson résztvevőknek. Semmiképpen se az esemény előtti héten csobbanjanak először vízbe, és pihenjék ki magukat előtte, hiszen ha az 5.2 kilométert lefordítjuk futásra, a táv megfelel egy félmaratoninak, ami nagyon igénybe veszi a szervezetet. A verseny előtt pedig mindenki tápláló, energiát adó ételeket fogyasszon. Igaz, rosszullét esetén sincs aggodalomra ok, hiszen a hajókon tudnak segítséget nyújtani. „Persze senki sem azért vág bele, hogy valamelyik hajón kössön ki” – teszi azért hozzá Papp Márk.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.