Szörfdeszka jégből

Műanyag, szénszálas (karbon) vagy fa. Általában ezekből az anyagokból készítik a legtöbb szörfdeszkát, de egészen extrém darabokat is találni – például cigarettacsikkből vagy megfagyott hóból.

El sem hiszik, mennyi mindenből készülhet egy szörfdeszka. Ezzel kapcsolatban talán Inge Wegge fejéből pattant ki az egyik legbizarrabb ötlet. A szakmai körökben meglehetősen ismertnek számító norvég dokumentumfilmes és szörfös kitalálta, mi lenne, ha jégből készítene szörfdeszkát. Természetesen olyat, amelyet használni is lehet, mielőtt elolvadna.

„Amikor először beszéltem róla, mindenki azt hitte, viccelek. Őrültnek tartottak, aztán szép lassan elkezdtük megvalósítani az ötletet. Tudtuk, a deszkák nehezek lesznek, törékenyek és csúszósak, vagyis igencsak fel volt adva a lecke” mondta.

Azért próbálkoztak becsülettel. Először egy tóból próbálták kivágni a megfelelő darabot, ám túl kemény volt, nem volt elég hideg, és túl sok volt benne a levegő, így nem tartott ki sokáig a vízben. Aztán stratégiát váltottak, és egy halakkal foglalkozó gyárban, mínusz 20 Celsius-fokban, kedvezőbb körülmények között készítették el a következő, jóval erősebb deszkákat. Ezek körülbelül hetven kilogrammot nyomtak, felületüket pedig algákkal és gyógynövényekkel vonták be, hogy kevésbé csússzanak.

Négy szörfös tesztelte őket, és körülbelül harminc percig bírták. Bár idővel ezek is elolvadtak, Inge Wegge szerint éppen ez tette annyira különlegessé a használatukat.

„Folyamatosan formálódik, minden percben másmilyen deszkád van, nem egy halott anyag, ami teljesen őrülten hangzik” – tette hozzá.

 

Extrém szörfdeszka, amely természetes anyagból készült, átlátszó és még használható is.
Fotó: AFP/Olivier Morin

 

Ennél jóval praktikusabbak azok a szintén különleges deszkák, amelyeknek a kilencven százaléka átlátszó, így kis túlzással olyan, mintha közvetlenül a vízen siklanánk. De megvan az az előnye is, hogy szörfözés közben látjuk, éppen mi úszik alattunk a vízben, ami nemcsak esztétikailag előnyös, de adott esetben egy-egy veszélyesebb helyzettől, ad abszurdum egy cápatámadástól is megóvhat minket. Mondjuk, nem olcsó mulatság, ha valaki ilyennel akarja meglovagolni a hullámokat: az ára körülbelül 700 euró, vagyis nagyjából 220 ezer forint.

Szándékosan a végére hagytuk a legkülönlegesebbet, amelyből csupán egy készült. Egy alapítvány hirdetett versenyt, amelynek lényege az volt, hogy szemétből vagy eldobált tárgyakból kellett tengeren használható tárgyat kreálni. A versenyt Taylor Lane nyerte meg, aki 10 000 cigarettacsikkből készített szörfdeszkát, ami önmagában talán még nem is lenne akkora kunszt, az már inkább, hogy használható is volt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.