Edzés előtt, alatt gyorsan hasznosuló energiaforrások lehetnek a müzliszeletek

Péntekenként jelentkező rovatunk új részében Nagy Nóra Zsófia dietetikus a müzliszeletek energia- és szénhidráttartalmát boncolgatja.

A müzliszelet közkedvelt élelmiszer, amely változatos összetevői, és értelemszerűen a tartalma miatt igen kelendő termék. Edzés előtt, illetve hosszabb ideig tartó testmozgás alatt (például teljesítménytúrák) gyorsan hasznosuló energiaforrást jelentenek. A hazai palettából jóformán mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt, de ellenkező esetben sincs probléma, hiszen mi magunk is könnyedén elkészíthetjük kedvenc ízeinkben.

A müzliszeletek energia- és tápanyagtartalmát az összetevők jellege és mennyisége befolyásolja. Kiszerelést tekintve találunk 20 grammos, de akár 100 grammos változatot is, utóbbinak 480 kcal energiatartalma és 60 gramm szénhidráttartalma is lehet.

Az olajos magvakat, csokoládédarabokat, karamellt és mogyoróvajat tartalmazó, illetve a csokoládés talpú, csokibevonatos fajták magasabb zsírtartalmúak.

Az aszalt gyümölcsöket tartalmazóknál – a magasabb vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalom mellett – magasabb természetes cukortartalommal is számolni kell. Müzliszeletek esetében fontos szempont a rosttartalom is, a magasabb rostbevitel érdekében érdemes a zabpehellyel készült változatokat választani az extrudált pelyhet tartalmazók helyett.

Tekintve, hogy a müzliszeleteket többnyire mézzel, cukorral, melasszal vagy más sziruppal tapasztják össze, fogyasztásuk cukorbetegek és más szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedőknek nem javasolt.

A jelentősebb energia- és cukortartalom következtében a fogyást sem segítik, ezért a mozgásban aktív napokon érdemes az étrendünkbe iktatni. A táplálékallergiásoknak és -intoleranciásoknak találhatók glutén- és laktózmentes változatok is.

Magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek a tücsöklisztet 6–20 %-ban tartalmazó szeletek, amelyeket már itthon is lehet kapni. Ebben a kategóriában konkrétan létezik olyan 60 grammos kiszerelésű változat, amelynek elfogyasztásával 250 kcal energiához és 20 gramm fehérjéhez jutunk. Sportolók körében nagy népszerűségnek örvend a „proteines” müzliszelet. Fehérjetartalmuk többnyire 12–21 gramm között mozog, így az is megeshet, hogy a tücsöklisztessel több fehérjét vihetünk be.

 

 

Összefoglalva elmondható, a müzliszeletek energia- és szénhidráttartalma jellemzően magasabb lehet, de ez edzés előtt, illetve túrázás alkalmával igencsak jól jöhet. Igyekezzünk zabpehellyel, gyümölccsel és olajos magvakkal készült szeleteket választani. A csokoládés, mogyoróvajas vagy karamellás termékek magasabb zsírtartalmúak, ezek az összetevők az ízélmény mellett az energiatartalmat is gazdagítják.

 

Házi müzliszelet recept:

Hozzávalók: 120 gramm nagy szemű zabpehely, 60 gramm teljes kiőrlésű liszt, 60 gramm mandula, 65 gramm apró szemű mazsola, 120 gramm méz, két evőkanál juharszirup, fahéj ízlés szerint. Elkészítés: egy nagy tálba kimérjük a zabpelyhet, a lisztet, a nagyobb darabokra vágott mandulát, a mazsolát, hozzáadjuk a fahéjat, majd az egészet összekeverjük. A lábasban felmelegített mézet hozzácsurgatjuk a zabpelyhes keverékhez, hozzáadjuk a juharszirupot is, majd jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a masszát, elegyengetjük a felszínét, és a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe csúsztatjuk kb. 20 percre. Sütés után várjuk meg, míg kihűl, majd egy éles késsel szeletelhető.

 

Fehérjeszükséglet állati és növényi eredetű fehérjeforrásból

A sorozat első részében a sporttáplálkozást ismerhettük meg. A szabadidős sportolók táplálkozása nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, egyediségét az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja. A második részben a szükséges folyadékmennyiség biztosítására hívtuk fel a figyelmet. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben mozgunk ugyanis, annál fontosabb, hogy a megfelelő típusú folyadékpótlás megtörténjen. A harmadik részben a fehérjeszükségletünkkel foglalkoztunk, amelyet állati vagy növényi eredetű fehérjeforrásokból is fedezhetünk. Ajánlott a növényi és az állati fehérjebevitelt 60–40%-ban, de legalább 50-50%-ban megosztani.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.