A legendás Mr. Olympia elmondta, szerinte kik minden idők legjobb testépítői

Jay Cutler négyszer nyerte meg a híres versenyt, 2013-ban visszavonult, most pedig összeállított egy ötös listát.

A világ valaha volt egyik legnépszerűbb testépítője, bizonyos szempontból mégsem volt szerencséje. Jay Cutler négyszer (2006, 2007, 2009, 2010) nyerte meg a Mr. Olympiát, és ő volt az első, aki – 2009-ben – közvetlenül azután hódította vissza a címet, hogy az előző évben elvesztette.

De menjünk vissza kicsit az időben. Tinédzserként amerikaifutballozott, majd a középiskola után javítótisztként dolgozott egy magas biztonsági fokozatú börtönben. Eközben büntetőjogot tanult a főiskolán, és itt ismerkedett meg Marcos Rodriguez személyi edzővel, aki bevezette a testépítés világába, és bátorította a fiatal Jay Cutlert, hogy érdemes lenne ezzel foglalkoznia. Az első versenyén második lett a helyi teremben rendezett Worcester testépítő-bajnokságon, néhány évvel később, huszonhárom évesen pedig már profinak vallhatta magát. És hogy miért nem volt szerencséje? Mert 1992 és 1997 között Dorian Yates, azt követően, 1998 és 2005 között pedig Ronnie Coleman uralta a testépítés világát, és egyiküket sem lehetett letaszítani a trónról.

Az áttörést a 2006-os év hozta el, amikor megnyerte a Mr. Olympiát, mégpedig úgy, hogy előtte azt nyilatkozta, ha nem győz, leborotválja a haját. Végül nem került rá sor, de azt sem árt hozzátenni, hogy ekkor már 33 éves volt, vagyis viszonylag későn ért fel a csúcsra.

Még 2011-ben is második lett a Mr. Olympián, 2012-ben bicepszsérülés miatt nem indult, 2013-ban pedig a hatodik helyen végzett. Azóta gyakorlatilag visszavonult, saját, táplálékkiegészítőket forgalmazó cégével foglalkozik, és a közösségi médiában is meglehetősen aktív. A népszerűségét mutatja, hogy az Instagramon 4.4 millióan követik. Azaz ha valamit mond, arra érdemes odafigyelni. Márpedig a napokban a saját YouTube-csatornáján (merthogy halad a korral…) elárulta, szerinte ki minden idők öt legjobb testépítője. Úriemberként saját magát természetesen nem említette, de nézzük, hogy is fest a 49 éves Jay Cutler ötös listája.

Ronnie Coleman: Vélhetően kevesen vannak a testépítők között, akik még nem hallottak az 58 éves egykori sportolóról. Sorozatban nyolcszor nyerte meg a Mr. Olympiát, minden idők egyik legjobbjának tartják. Korábban hosszabb portrét írtunk róla.

Ronnie Coleman

Dorian Yates: Jay Cutler korábbi riválisa már hatvanéves, sorozatban hatszor nyerte meg a Mr. Olympiát. Szintén a sportág egyik legendás alakja, főleg a hátizmát csodálják sokan a mai napig. Ebben a cikkünkben egy korábbi durva sérülését elevenítettük fel.

Dorian Yates

Lee Haney: Ronnie Colemanhoz hasonlóan ő is nyolcszor nyerte meg a Mr. Olympiát, nem kell tehát különösebben magyarázni, miért kapott helyet a listán. Ő volt a nyolcvanas évek egyik legendája, november 11-én tölti be a 63. életévét. Portrénk itt olvasható.

Lee Haney

Arnold Schwarzenegger: Ő az, akit tényleg senkinek sem kell bemutatni. Testépítőként hétszer nyerte meg a Mr. Olympiát (igaz, az 1980-as sikerét már megkérdőjelezik), de színészként és politikusként is sikeres volt, a mai napig rengetegen tekintik őt példaképüknek.

Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu

Sergio Oliva: Talán a leginkább meglepő név a listán. Persze akik benne vannak a testépítésben, bizonyára hallottak a háromszoros Mr. Olympia-győztes sportemberről, aki tíz éve, 71 esztendős korában hunyt el. Aki még nem ismeri, itt elolvashatja, ki is ő.

Sergio Oliva

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Három esőnappal és féláras atlétikai vb-belépőkkel vár az idei Balaton-átevezés
Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Ibra a futballtól elbúcsúzott, de a tékvandó és a kidolgozott felsőtest marad
Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.