WODregényes kalandok: Gymnastic edzések a crossfiten belül

Hogyan lehet testtudatosságon keresztül felépíteni erőnlétünket a mindenkinek ajánlott gymnastic edzések segítségével.

Ha nem születtél gumitestű akrobatának, aki parancsszóra felmászik egy öt méter magas rúdra „kábé” kéz és láb használata nélkül, akkor bizony a crossfit saját testsúlyos gyakorlataival eleinte egészen biztosan meggyűlik a bajod. Ez teljesen normális. Igaz, az iskolában tornaórákon volt olyan, hogy gimnasztika, de úgy rémlik, akkoriban a bordásfaltól alig tudtuk elemelni a lábunkat, nemhogy a fejünk fölötti fokot elérni vele. A kötélmászásról nem is beszélve… Az osztály felének a kötélmászás igazából a kötél tövében állást és kétségbeesetten felfelé tekintést jelentett, amit végül az ellenőrzőbe kerülő egyessel „jutalmazott” a tanár. Szóval nem úgy emlékszem, hogy gyerekként alig vártuk a saját testsúlyos gyakorlatokat, inkább fociztunk vagy röpiztünk volna.

Ahogy arról már előző cikkemben Farkas Balázs vezetőedző is beszélt, a crossfit alap mozgásmintái között megtalálhatjuk a szertorna gyakorlatait is. Itt elsősorban saját testsúlyos erőgyakorlatokról beszélünk, nem a különféle akrobatikus elemekről. Ezek a gyakorlatok fejlett és rugalmas izomzatot igényelnek.

A gymnastic edzések segítenek előkészíteni, fejleszteni, illetve szinten tartani a sportoló testének szinte minden részét. Javítja az ízületek mozgékonyságát és az izmok lazaságát, illetve fejleszti a koordinációs és egyensúlyérzéket is.

Hétköznapi crossfitesként úgy tapasztalom, hogy a gymnastic edzések segítenek eljutni a crossfitgyakorlatok előírás szerinti végrehajtásához, előkészítik a testünket a nehezebb feladatok elvégzéséhez. Például egy toes to bar (függeszkedésben lábemelés a rúdhoz) tökéletes végrehajtásához számtalan előkészítő gyakorlatot végezhetünk el a gymnastic edzések alatt, amelyek mind segítenek, hogy végül sikeresen fejünk fölé emeljük a lábunkat. Fontos kiemelni, hogy itt nemcsak a scaled, azaz könnyített gyakorlatokról beszélünk, hanem fejlesztőkről is.

A gymnastic edzésről Katona Márton crossfittrénerrel beszélgettem, akinek segítségével kicsit jobban beleláthatunk ennek a nagyon fontos és hasznos edzéstípusnak a világába.

Mit kell tudnunk erről az edzéstípusról? Melyek a legfontosabb jellemzői?

Azt már tudjuk, hogy a crossfit három fő alappillére a súlyemelés, a torna és a kardiomozgások. A gimnasztika elsősorban a torna, de emellett a súlyemelés mozgáselemeinek végrehajtásában is sokat segít. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ez az edzéstípus testtudatot ébreszt bennünk, jobban megismerjük általa testünket és teljesítőképességünk határait. A crossfitben számos specifikus mozgás megtalálható, amelyek eltérőek az olimpiáról ismert szertornaelemektől. Ilyen például a kippingmozgás, amely talán a legjellemzőbb mozgásforma, amivel a crossfitet azonosítják. Itt fontos kiemelni, hogy komoly edzők először a strict, azaz az erőből végrehajtott gyakorlatot tanítják meg, utána lehet rákanyarodni a kipping típusú végrehajtásokra.

Kiknek ajánlják a gymnastic edzéseket?

Mindenkinek! Az edzéseken belül is különböző skálázási lehetőségek vannak, így mi már a kezdő sportolóknak is erősen ajánljuk heti egy, de legalább kéthetente egy gymnastic edzés betervezését az edzésprogramba. A haladó és profi szintű crossfitezőknél pedig majdhogynem elengedhetetlen. Ez az edzéstípus hasznos annak is, aki erőt szeretne fejleszteni, aki ügyesebben, magabiztosabban szeretné a gyakorlatokat végrehajtani, illetve a mozgáskoordinációt is remekül lehet fejleszteni, ami nélkülözhetetlen a megfelelő súlyemelő-mozdulatokhoz is.

Itt nem a crossfitgyakorlatok skálázásairól beszélünk, ugye?

A kettőt nem lehet teljesen szétválasztani. A gymnastic edzéseken számos rávezető gyakorlat mellett megtalálhatóak természetesen a scaled (könnyített) crossfitelemek is. A gyakorlatok progresszíven egymásra épülnek. Tehát mindenki megtalálhatja a saját szintjének megfelelő mozgást, amit magabiztosan végre tud hajtani. Fontos, hogy tényleg reálisan lássuk saját határainkat, és annak megfelelő gyakorlatokat végezzünk a biztonságos és hatékony fejlődésünk érdekében.

Minden egyben a crossfitről

A blogsorozat első részében az édesanya sportágválasztásával ismerkedhettünk meg, majd bemutatta, hogyan is kezdődött kapcsolata a crossfittel. A harmadik részben betekintést kaptunk a különböző gyakorlatok kivitelezéséről, később a test átalakulásának tapasztalatairól, illetve a crossfit közösségépítő szerepéről is olvashattunk. A hatodik részben már az első versenyfeladatok is előkerültek, közvetlenül utána az árakról és a sérülésekről is írtunk néhány informatív mondatot, legutóbb pedig Farkas Balázs, az egyik legismertebb crossfitközösség vezetője beszélt a crossfitről és a conditioning edzéstípusról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.