Cseke Lilla legnagyobb félelmei: eltévedés, lassulás, feladás

Az Ultrabalaton női győztese is kapott már olyan kritikát, ami miatt elgondolkozott, hogy abbahagyja a futást. A Csupasport olvasóinak elárulja, hogyan szokott túllendülni a nehézségeken.

Nemrég eltévedtem egy hegyi úton, és az erdő sűrűjében találtam magam. Egyszer csak a kitaposott ösvény is eltűnt a lábam alól. Gondoltam, felhívok valakit, és megvárom, míg értem jönnek, de ez nem működött. Már kezdett sötétedni… Az első pánik után valahogy kikeveredtem a fák közül, és egy útelágazásnál találtam magam. Na most merre…? Végül jól végződött a kalandom, és még épp sötétedés előtt hazaértem (a nagy ijedtségre le is gurítottam egy pálinkát). Elalvás előtt eszembe jutott jó néhány félelmem a futással kapcsolatban…

„Nem vagyok elég gyors…”
„Lemaradok…”
„El fogok tévedni…”
„Fel kell adnom a versenyt, úgysem fog sikerülni…”
„Ki fogok csúszni a szintidőből…”

„Nem való ez nekem, abba is hagyom…”

Ismerős mondatok, ugye? Amiket addig ismétlünk magunkban, amíg tényleg lemaradunk, eltévedünk, feladjuk, kicsúszunk… Vagy kimaradunk közösségi futásokból, versenyekből, mert el sem indulunk. Sokszor vannak nekem is hasonló gondolataim, félelmeim. Persze, nem alaptalanok.

Fotó: Tumbász Hédi

Amikor elkezdtem futni, közösségi futásokon gyakran lemaradoztam, hiszen kezdőként nehezen tartottam a tempót a tapasztaltabbakkal. Kaptam is érte kritikát, megjegyzéseket, ami miatt kétszer is meggondoltam, hogy fussak-e egyáltalán.

De előfordult a későbbiekben, akár edzéseken is, hogy utolsóként teljesítettem. Volt sikertelen versenyem, olyan is, amelyet feladtam. Terepen rendszeresen eltévedek, a jól kijelölt útvonal és az órára letöltött track ellenére is… Volt, amikor ez kizárással járt, de elfogadtam, hiszen ez volt a szabály (nem érintettem egy ellenőrzőpontot). De kapott már el vihar futás közben aszfalton és hegyen is, amikor órákig kellett küzdeni az esővel és a hideggel, amit nagyon nem szeretek. A tériszonyról nem is beszélve: magaslaton legszívesebben becsuknám a szemem, hogy ne nézzek a mélybe a szakadék szélén.

Ezek nem kellemes élmények, s bár tanulságosak, személy szerint néha nehezen teszem magam túl rajtuk. Van, hogy napokig (hetekig) elmegy a kedvem a futástól. De sokszor meg is erősítenek és fejlődésre sarkallnak, ösztönöznek, vagy új készséget sikerül elsajátítani egy-egy akadály legyőzése által.

Az eltévedésekből tanulva terepfutás előtt sokkal többet tanulmányozom a jelzéseket, szintrajzot, útvonalat, beszámolókat olvasok. Gyakorlásképpen ki lehet próbálni teljesítménytúrákat, be lehet járni egy-egy verseny útvonalát, de jó elmenni instant körökre, amelyeknek letölthető útvonala van, és QR-kódokat is lehet keresgélni közben. A tériszonyt nehéz kiiktatni, de hozzá lehet edződni, pl. kipróbáltam a falmászást, ami keresztedzésnek is kiváló.

Ha gyorsabb futók közé kerülök – akár közösségi futáson, akár edzésen, versenyen –, igyekszem tanulni tőlük, felvenni a tempójukat. Ha nem is tudom tartani velük a lépést, legalább megpróbáltam, és ha lemaradok, elfogadom, hogy most ott tartok, ahol, és abból próbálom kihozni a maximumot.

Fotó: Tumbász Hédi

Nem úgy sikerül egy verseny, ahogy szerettem volna…. Megkeresem az okokat, mi lehetett a hiba.

Nem készültem fel eléggé? Nem pihentem? Túl sok a stressz? Nem összpontosítottam? Nem jól frissítettem? Sérülésem volt? Mindez együtt? Bármi is vezetett idáig, azzal foglalkozni kell, akár külső segítséggel (edző, sportcoach, gyógytornász stb.). Bátran kérj segítséget, hiszen ezért vannak a szakemberek, de egy tapasztaltabb futóval is érdemes beszélgetni.

Ha sikerül leküzdeni egy-egy akadályt, óriási erőt és lendületet tud adni. Bár nehéz legyőzni a kishitűséget, az önbizalomhiányt, vagy elhessegetni azt a gondolatot, hogy „erre úgysem vagyok képes”, megéri újból és újból elindulni. Szimpatikus egy közösségi esemény? Csatlakozz, ismerkedj, találj új társakat. Álmod, hogy fuss egy maratont? Készülj következetesen, keress edzéstervet vagy akár edzőt is. Imádod a terepet? Keress hozzá társakat, próbálkozz instant körökkel, járjatok be útvonalakat, vagy csatlakozz terepfutócsapathoz. Ha megküzdesz a félelmeiddel, az első lépést már megtetted. Ehhez kívánok sikert és örömteli futásokat!

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. Legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.