Cseke Lilla legnagyobb félelmei: eltévedés, lassulás, feladás

Az Ultrabalaton női győztese is kapott már olyan kritikát, ami miatt elgondolkozott, hogy abbahagyja a futást. A Csupasport olvasóinak elárulja, hogyan szokott túllendülni a nehézségeken.

Nemrég eltévedtem egy hegyi úton, és az erdő sűrűjében találtam magam. Egyszer csak a kitaposott ösvény is eltűnt a lábam alól. Gondoltam, felhívok valakit, és megvárom, míg értem jönnek, de ez nem működött. Már kezdett sötétedni… Az első pánik után valahogy kikeveredtem a fák közül, és egy útelágazásnál találtam magam. Na most merre…? Végül jól végződött a kalandom, és még épp sötétedés előtt hazaértem (a nagy ijedtségre le is gurítottam egy pálinkát). Elalvás előtt eszembe jutott jó néhány félelmem a futással kapcsolatban…

„Nem vagyok elég gyors…”
„Lemaradok…”
„El fogok tévedni…”
„Fel kell adnom a versenyt, úgysem fog sikerülni…”
„Ki fogok csúszni a szintidőből…”

„Nem való ez nekem, abba is hagyom…”

Ismerős mondatok, ugye? Amiket addig ismétlünk magunkban, amíg tényleg lemaradunk, eltévedünk, feladjuk, kicsúszunk… Vagy kimaradunk közösségi futásokból, versenyekből, mert el sem indulunk. Sokszor vannak nekem is hasonló gondolataim, félelmeim. Persze, nem alaptalanok.

Fotó: Tumbász Hédi

Amikor elkezdtem futni, közösségi futásokon gyakran lemaradoztam, hiszen kezdőként nehezen tartottam a tempót a tapasztaltabbakkal. Kaptam is érte kritikát, megjegyzéseket, ami miatt kétszer is meggondoltam, hogy fussak-e egyáltalán.

De előfordult a későbbiekben, akár edzéseken is, hogy utolsóként teljesítettem. Volt sikertelen versenyem, olyan is, amelyet feladtam. Terepen rendszeresen eltévedek, a jól kijelölt útvonal és az órára letöltött track ellenére is… Volt, amikor ez kizárással járt, de elfogadtam, hiszen ez volt a szabály (nem érintettem egy ellenőrzőpontot). De kapott már el vihar futás közben aszfalton és hegyen is, amikor órákig kellett küzdeni az esővel és a hideggel, amit nagyon nem szeretek. A tériszonyról nem is beszélve: magaslaton legszívesebben becsuknám a szemem, hogy ne nézzek a mélybe a szakadék szélén.

Ezek nem kellemes élmények, s bár tanulságosak, személy szerint néha nehezen teszem magam túl rajtuk. Van, hogy napokig (hetekig) elmegy a kedvem a futástól. De sokszor meg is erősítenek és fejlődésre sarkallnak, ösztönöznek, vagy új készséget sikerül elsajátítani egy-egy akadály legyőzése által.

Az eltévedésekből tanulva terepfutás előtt sokkal többet tanulmányozom a jelzéseket, szintrajzot, útvonalat, beszámolókat olvasok. Gyakorlásképpen ki lehet próbálni teljesítménytúrákat, be lehet járni egy-egy verseny útvonalát, de jó elmenni instant körökre, amelyeknek letölthető útvonala van, és QR-kódokat is lehet keresgélni közben. A tériszonyt nehéz kiiktatni, de hozzá lehet edződni, pl. kipróbáltam a falmászást, ami keresztedzésnek is kiváló.

Ha gyorsabb futók közé kerülök – akár közösségi futáson, akár edzésen, versenyen –, igyekszem tanulni tőlük, felvenni a tempójukat. Ha nem is tudom tartani velük a lépést, legalább megpróbáltam, és ha lemaradok, elfogadom, hogy most ott tartok, ahol, és abból próbálom kihozni a maximumot.

Fotó: Tumbász Hédi

Nem úgy sikerül egy verseny, ahogy szerettem volna…. Megkeresem az okokat, mi lehetett a hiba.

Nem készültem fel eléggé? Nem pihentem? Túl sok a stressz? Nem összpontosítottam? Nem jól frissítettem? Sérülésem volt? Mindez együtt? Bármi is vezetett idáig, azzal foglalkozni kell, akár külső segítséggel (edző, sportcoach, gyógytornász stb.). Bátran kérj segítséget, hiszen ezért vannak a szakemberek, de egy tapasztaltabb futóval is érdemes beszélgetni.

Ha sikerül leküzdeni egy-egy akadályt, óriási erőt és lendületet tud adni. Bár nehéz legyőzni a kishitűséget, az önbizalomhiányt, vagy elhessegetni azt a gondolatot, hogy „erre úgysem vagyok képes”, megéri újból és újból elindulni. Szimpatikus egy közösségi esemény? Csatlakozz, ismerkedj, találj új társakat. Álmod, hogy fuss egy maratont? Készülj következetesen, keress edzéstervet vagy akár edzőt is. Imádod a terepet? Keress hozzá társakat, próbálkozz instant körökkel, járjatok be útvonalakat, vagy csatlakozz terepfutócsapathoz. Ha megküzdesz a félelmeiddel, az első lépést már megtetted. Ehhez kívánok sikert és örömteli futásokat!

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. Legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.