Életmentő műtétje után felépülve is simán megnyerte a Bükki Hardot

Márciusban rendezték meg a Bükki Kilátások trailt, amelynek 66 kilométeres versenyszámát, a Hardot Belus Tamás ultrafutó nyerte meg 6:15:20-as idővel.

„Nagy szívügyem a Bükki Kilátások Hard; ez volt az egyik első hosszabb versenyem még 2014-ben, azóta többször is részt vettem rajta – meséli. – Jó helyezéseket értem el, viszont mindig eltévedtem, már szinte a nevetség tárgyává váltam a mezőnyben. De most nem így történt. Az időjárás szuper volt, a körülmények ideálisak, a szervezés hibátlan, és nem volt gond a frissítéssel sem. Ez egy igazi családias »old school« rendezvény, amely a mezőny egy részének hagyományosan az év első versenye.”

Belus Tamás elmondta, a viadal elég unalmasan telt olyan szempontból, hogy elég hamar az élre állt, néhány kilométer megtétele után végig vezetett. A Bükki Kilátások nevéhez méltóan olyan csodálatos helyekre kalauzolja a résztvevőket, ahonnan néhány másodperc erejéig megéri gyönyörködni a tájban.

„Az egyik ilyen a Tar-kő, amely szerintem a Bükk legszebb kilátópontja – sorolja. – A másik, amit kiemelnék, az Ódor-vár, amely már az út vége felé található. Ott fent szikláknál van az utolsó ellenőrzőpont, ahonnan szintén lenyűgöző a kilátás. Viszonylag sok, kétezer-ötszáz méter a szint ezen a távon, de a nagy része jól futható.”

A sportoló állandó indulója a klasszikus, hosszabb terepfutóversenyeknek, mint az Ultra-Trail Hungary vagy a Vadlán Ultra Terep, de a rövidebb versenyeken is szívesen kipróbálja magát. Eddigi leghosszabb versenyét, az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) legnehezebb, TDS távját (145 kilométer 9100 méter szinttel) már kétszer is teljesítette.

Harmadszor – tavaly – azonban sajnos fel kellett adnia a versenyt.

„Elérte egy vihar a mezőny elejét, és elkövettem néhány hibát – meséli. – Kicsit későn kezdtem el öltözni, majd amikor már beöltöztem esőkabátba, nem jutottam hozzá a frissítésemhez, ezen kívül a tempó is nagyon erős volt. A kalóriahiány meg a hirtelen hideg miatt kihűltem, hipotermiás sokkhoz közeli állapotba kerültem, remegtem, nem tudtam rendesen beszélni, járni is alig, így harmincöt kilométernél kiszálltam.”

Tapasztalata, hogy a magyar középhegységekhez szokott emberek, akik keveset járnak magas hegyekre, mindig rácsodálkoznak, mennyire másképp működik minden – végül mindenki a saját kárán tanul. A futó Nyíregyházán él, és bár neki nehezebb egy évben a megfelelő szintemelkedésű edzéseket megszerveznie, mint azoknak a sporttársaknak, akik a hegy lábánál élnek, azért nem lehetetlen.

Belus Tamás nemzetközi versenyeken is szívesen méreti meg magát

„Mivel a terepfutás mégiscsak atlétika, és futni bárhol, így Nyíregyházán is lehet, rekortánon, erdőben és futópadon is szoktam edzeni. A Tokaji-hegy sincs messze, tőlünk csupán harminc kilométer, így oda is el tudok menni hétvégente. Az első TDS-emre többek közt úgy készültem fel, hogy egy négyemeletes társasházban lépcsőztem.”

Belus tavaly súlyos, életmentő műtéten esett át – kioperáltak egy daganatot a hashártyájáról, ami görcsöket és belső vérzést okozott.

„A műtét után hónapig kiestem az edzésből, de a gyógytorna és a rehabilitáció nagyon hasznosnak bizonyult. Olyan dolgok kerültek előtérbe, amelyeket a munka meg az edzések mellett addig elhanyagoltam. Ilyen például a bokastabilizáció vagy a hát alsó szakaszának az erősítése. A tavalyi Vadlán Ultra és a mostani Bükki Kilátások Hard volt a legutóbbi két versenyem, és a Nemzetközi Terepfutó-szövetség (ITRA) pontértékelése alapján minden korábbi eredményem közül ezeken voltam eddig a legerősebb. Ez is mutatja, hogy a rehabilitáció előnyömre vált.”

Nyíregyházán hagyomány, hogy minden évben a Városi Sportgálán díjazzák a profi és amatőr sportolókat. Belus Tamást már 2019-ben is az év extrém sportolójává választották, bár elmondása szerint a terepultrafutásban nincs semmi extrém. Most, március elején ismét átvehette az elismerést a tavaly elért kiemelkedő sporteredményeiért, és 2022-re is nagy tervei vannak.

„Sikerült regisztrációt szereznem az idei TDS-re. Oda mindenképpen szeretnék visszamenni és kiküszöbölni a csorbát, mert nagyon fájó a tavalyi emlék. Az elmúlt két évben kimaradt az UTH, amelyen 2018-ban és 2019-ben is dobogós voltam, és végre ismét megrendezik. De addig lesz még Mátrabérc Trail, amely szintén kultikus versenye a sportágunknak, szeretnék ott is jól teljesíteni. Megyek a Mozart 100-ra Salzburgba, az nem olyan nehéz, de igazi turistalátványosság a helyszín. Ezen kívül lesznek világversenyek is: a skyrunning-vébé Olaszországban, valamint a thaiföldi terepfutóvébé, amelyekre kvalifikációval lehet bekerülni. Ez még külön kihívás lesz nekem, de próbálkozom.”

Nyitókép: Kerékgyártó Péter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.