Mount Everest: lejönnek a magyarok

A Neszmélyi Emilt is segítő nepáli kereskedelmi csapat visszavonulása után egy nappal Varga Csaba is jelezte, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt befejezettnek tekinti az idei expedíciót.

Egy hete a hóvihar, a naponta átlagosan lehulló harminc-negyven centiméternyi hó és a gyakran 70 km/h-s szélerősség határozta meg az időjárást a Mount Everest déli lejtőjén. A számtalan kereskedelmi expedíció egyik tagja volt Neszmélyi Emil, illetve az egyéni expedícióval próbálkozó Varga Csaba is megpróbálkozott feljutni a 8848 méteres csúcsra, de az időjárási körülmények visszafordulásra kényszerítették őket is.

Április elején két hegymászónk külön expedícióban indult útnak, hogy a déli oldalról jusson fel a Mount Everestre. A két sportembert más-más szempontok vezérelték. Neszmélyi Emil 2016-ban az északi oldalról már megmászta a hegyet, és ha ezúttal is sikerrel jár, az első magyar lehetett volna, aki mindkét oldalról feljutott a csúcsra. A nagyváradi Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója teherhordók segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül próbálkozott, s az Everest lett volna az ötödik nyolcezer méter feletti csúcsa, amelyre feljut.

Az elmúlt másfél hónapban mindkét magyar sportember teljesítette a számára elégségesnek vélt akklimatizációs körét, sőt Varga Csaba hármat is, amelynek végén nyolcezer méteren is járt, s várta a kedvező alkalmat a csúcstámadáshoz.

 

Pedig Varga Csaba közel volt a Csomolungma csúcsához

 

Az elmúlt egy hétben azonban folyamatosan romlott az időjárás, az időtényező pedig egyre inkább szorította a mászókat, mert a gleccserdoktorok jelezték, május 31-én elbontják a rögzített létrákat és köteleket, amelyek segítségével biztonságosabban lehet átkelni a Khumbu-jégesésen. Később ez a dátum néhány nappal eltolódott, ezért aztán május 26-án Varga Csaba (is) úgy döntött, felmászik a 6400 méteren kialakított kettes táborba, s ha a hóvihar elcsendesedik, rövidebb idő alatt juthatna fel a csúcsra.

Egy nappal korábban a Neszmélyi Emilt is segítő egyik nepáli kereskedelmi csapat tagjai is felmentek a kettes táborba, de ugyancsak vesztegeltek a hóviharban. A civilben ügyvédként dolgozó sportember asztmás betegsége miatt később mindenképpen pótlólagos oxigént használt volna, de erre neki sem maradt esély, mert május 29-én hajnalban lavina zúdult a kettes táborra, megrongálva szinte valamennyi sátor rudazatát.

A térségben tartózkodó valamennyi hegymászó és segítő épségben megúszta, mert mint a Hóhatár nevű szakportál később beszámolt róla, a közeli Nuptse-falról induló porhólavina kifutószele, pontosabban annak szélerőssége söpörte el a kettes tábort. Mindenesetre az egyre romló időjárási körülmények, illetve az eltörő sátorrudazatok sem tették lehetővé, hogy továbbra is a csúcsmászás legyen az elsődleges cél.

 

 

Néhány nappal korábban a 7200 méteren kialakított hármas táborban is lavina rongálta meg a sátrakat, így aztán a szombati események utáni néhány órában a kárfelmérés eredményeként előbb Neszmélyi Emil kereskedelmi expedíciója, kisvártatva pedig Varga Csaba is jelezte, befejezettnek tekinti az idei Everest-expedíciót.

Néhány csoport még megpróbálkozik a csúcsmászással, de a két magyar sportember már úton van Katmandu felé, ahonnan egyelőre bizonytalan a hazajutásuk, mert a koronavírus-járvány Nepál fővárosát sem kerülte el.

Nem hivatalos adatok szerint az elmúlt hetekben az Everest alaptáborából is csaknem háromszáz hegymászót mentettek ki helikopterekkel, s szállítottak kórházba a betegséggel.

 

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres
2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres
2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott
2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott
2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres
2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott
2019 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikeres
2019 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikertelen, 7300 méterig jutott
2021 – Mount Everest, Himalája, 8848 méter, sikertelen, 8000 méterig jutott

 

Fotók, címlapfotó: Kalifa

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.